Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A kedves, kellemes emberek meggyőzőek

2023. május 12. 03:00 - Antal Péter Dávid

empty-sea-beach-background.png

"A gyengéd beszéd legyőzi a merev ellenállást is." Péld 25,15 (MSG)

A gyengédség meggyőző.

Ha sikeres értékesítési karriered van, akkor ezt az igazságot már ismered! Volt idő, amikor rámenős eladási módszerrel – a leghangosabb reklámmal vagy a legerősebb eladási ajánlattal – meg lehetett kötni egy üzletet, de ma már a szelídség működik. A legtöbben manapság azért vásárolnak meg valamit, mert valaki, akiben megbíznak, azt ajánlotta. Egy megbízható barát vagy eladó szelíd ajánlása sokkal meggyőzőbb, mint egy hangzatos értékesítési beszéd.

Ez nem csak az értékesítésre, de az élet szinte minden területére igaz.

A Biblia is ezt mondja újra és újra. A Példabeszédek 25:15-ben azt olvassuk: „A szelíd beszéd megtöri a merev ellenállást is.” (MSG). Megpróbálod meggyőzni egy családtagodat vagy munkatársadat, hogy megtegyen valamit, aminek mereven ellenáll? Gyengéd szavakkal, és nem rámenős taktikával fogsz átjutni az ellenállásukon.

A saját szolgálatom során mindenkit rá akarok venni, aki hall engem, hogy éljen Jézusért, de ezt szelíd módon kell tennem. Ha úgy állnék oda az emberek elé, hogy kiabálok velük, végül nem hallgatnának rám. De a szelídség meggyőző.

A Példabeszédek 25,15 egy másik fordítása ezt így mondja: „A szelíd szó eljut a keményfejűekhez is.” (NCV). Mit jelent ez számodra? Ha szülő vagy, esetleg tanár az üvöltözés a gyerekkel soha nem működik. A harag és a frusztráció csak félelmet, haragot és ellenállást kelt. Mi működik? A gyengéden fegyelmező szeretet.

Ugyanennek a versnek egy másik fordítása: „Türelemmel a fejedelmet is rá lehet beszélni, és a szelíd szó a csökönyösséget is megtöri.” (Példabeszédek 25,15). Sokan nem élünk olyan kultúrákban, ahol fejedelem, vagy uralkodó van, de mindannyiunk életében van valamilyen főnök, vezető, vagy tekintély. Ez a fordítás arra emlékeztet bennünket, hogy szelídséggel még a felettünk hatalmat gyakorlókat is meg tudjuk győzni.

A Biblia ezt mondja a Példabeszédek 16,21-ben: „A bölcs, érett ember a megértő személyiségéről ismert. Minél kellemesebbek, kedvesebbek a szavai, annál meggyőzőbbek” (GNT).

Ebben a versben kapcsolat van a „kellemes, kedves” és a „meggyőző” szavak között. Ha meggyőző akarsz lenni, először kellemesnek, kedvesnek kell lenned.

Kedvesnek, kellemesnek lenni az érettség jele. A bolondok durvák és kellemetlenek. Minél bölcsebb és érettebb vagy, annál kellemesebb, kedvesebb és pozitívabb lesz a beszéded.

Ne feledd: Soha nem vagy meggyőző, ha durva vagy. A gyengédség meggyőző.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mikor voltál valakivel inkább durva, mint gyengéd? Mi lett az eredménye?
  • Hogyan vett rá valakinek a szelídsége arra, hogy megtegyél valamit?
  • Kit ismersz, aki gyengéd? Hogyan tudnál te is hasonlítani rá?

 

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2023.05.05.)

 (A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása