Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Vegyük észre környezetünk szükségeit

2017. április 25. 03:00 - Lilla:)

„Ne csak a magatok hasznát keressétek. Nézzétek azt is, mi szolgál mások javára." (1Korinthus 10:24., NCV fordítás)

Kevés olyan rész van a Szentírásban, amely olyan teljes képet mutatna a kegyelemről, mint Jézus példázata az irgalmas szamaritánusról. Ebből az emlékezetes példázatból négy lényeges leckét tanulhatunk meg a kegyelem kifejezéséről. A következő négy áhítatban ezeket a fontos leckéket nézzük majd át.

Először is, szem előtt kell tartanunk a körülöttünk élő emberek szükségeit. A kegyelem mindig a látással kezdődik. Észre kell venned a szükséget mielőtt találkoznál vele. Nem érdekelhet addig, amíg nem tudatosítottad. A Biblia azt mondja, hogy „amikor [a szamaritánus] meglátta a férfit, megszánta." (Lukács 10:33b, NLT fordítás, második kiadás).

Ahogy a jó szamaritánust is, téged is körbe vesznek sérült emberek. Csak épp te nem látod őket. Talán nincsenek rajtuk fizikai zúzódások és nem verték meg őket, de az élet elbánt velük. Összezúzta őket a környezetük, a hozzáállások, vélemények és más emberek.

Miért nem látjuk ezeket a szükségeket? A válasz, hogy túl elfoglaltak vagyunk. Túl gyorsak vagyunk. Folyamatos rohanásban vagyunk, ami a kedvesség halálát okozza. Minél elfoglaltabb vagy, annál kevésbé vagy szerető szívű. Azonban ahhoz, hogy kellően érzékeny lehess és észrevedd mire van szüksége a közeledben lévő embereknek, le kell lassítanod. Eléggé lelassítani ahhoz, hogy mások szemébe nézhess. Ajándékozz meg valakit osztatlan figyelemmel. Állj meg, hogy beszélhess valakivel és igazán meghallgathasd.

Hogyan kezeljünk valakit, aki igazán megsérült és szükségben szenved? A Biblia azt mondja, hogy „Ne csak a magatok hasznát keressétek. Nézzétek azt is, mi szolgál mások javára." (1Korinthus 10:24, NCV fordítás).

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Az elfoglalt életed hogyan tarthat távol attól, hogy megmutathasd a kegyelmet másoknak?
  • Hogyan szélesítheted ki a határaidat, hogy mások is helyet kaphassanak életedben?
  • Milyen szükségek vannak körülötted? Hogyan tudsz segíteni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.04.18.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása