Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Amikor megbántanak, dönts a megbocsátás mellett!

2011. június 18. 03:00 - zsófi68

"Viseljétek el egymást, és bocsássatok meg egymásnak, ha valakinek panasza volna valaki ellen: ahogyan az Úr is megbocsátott nektek, úgy tegyetek ti is." (Kol 3.13)
(angol eredeti: "Tekintettel kell legyetek egymás hibáira és bocsássatok meg annak, aki megbánt. Ne felejtsétek, az Úr megbocsátott nektek, így nektek is meg kell bocsátanotok másoknak.")

Nem könnyű szembenézni azzal, ha mások megbántanak minket, különösen, ha azok a szeretteink, egyik gyerekünk, házastársunk vagy egy közeli barát. De a Biblia arra tanít, hogy meg kell bocsátanod nekik, hiszen Isten is megbocsátott neked.

A kulcsa annak, hogyan legyünk képesek megbocsátani valakinek, a mai igeszakaszban található. Az intés: 'Ne felejtsétek'. Ha nem felejted el, mit tett érted Jézus, akkor lesz erőd, hogy te is megbocsáss valaki másnak.

Ha dédelgeted magadban a fájdalmat, végül neked is fájdalmat fog okozni. Ha nem bocsátasz meg másoknak, az csak keserűséget és dühöt kelt benned. Megemészt belülről, kiszívja az energiádat, örökké fáradtnak érezve magad.

Valahányszor azon kapod magad, hogy keserűséget érzel valaki más iránt, jusson eszedbe Jézus a kereszten. Ő szeretett téged annyira, hogy életét adja, és bűneid megbocsáttassanak. Elutasították és bántalmazták ahogy ott függött a kereszten, de ő letekintett mindenkire és így imádkozott: "Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek." (Luk 23.34)

Tökéletes szelídséggel és alázattal, Jézus az életét adta, mert szeret téged. Nem gondolt magára; rád gondolt. Péter azt írja: "mikor gyalázták, nem viszonozta a gyalázást; amikor szenvedett, nem fenyegetőzött, hanem rábízta ezt arra, aki igazságosan ítél." (1Pt 2.23)
A megbocsátás definíciója e vers végén található: "rábízta ezt arra, aki igazságosan ítél". Te is bízd rá Istenre, hogy elrendezzen mindent. Megbocsátani nem azt jelenti, hogy újra bízol a másikban, vagy hogy elfelejtesz mindent, ami történt. Megbocsátani annyit tesz, mint rábízni magad Istenre, ahelyett, hogy bosszú után kutatnál, vagy ellenszenvet táplálnál.

Míg ezt olvasod, meglehet eszedbe is jut valaki, aki bántott. Ne késlekedj. Ragadd meg a pillanatot, s mondd el ezt az imát: "Istenem, átadom neked ezt a fájdalmat. Hagyom, hogy hozzád szálljon. Gondjaidra bízom magam. Tégy képessé, hogy megbocsássak annak, aki bántott."

Valószínűleg nem ez lesz az utolsó alkalom, hogy elmondod ezt az imát. Ha ez egy mély sérelem, talán naponta hetvenszer is el kell mondd, míg küzdesz a fájdalommal. De ne hagyd abba, s lehet jövő héten már csak harmincszor kell imádkoznod naponta, a rákövetkező héten csak tízszer, s végül eljön az idő, mikor ráébredsz, hogy már hónapok óta nem is gondoltál a bántásra. Így engeded, hogy elszálljon a sértés, így bízod magad Istenre.

(Daily Hope, Tom Holladay, 2011. 06. 11)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása