Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Időben hálát adni Istennek

2024. április 16. 03:00 - Lencsés Tamás

pexels-mitbg-17827043.jpg„Hálaadó énekekkel áldozom neked. Megtartom fogadalmamat. A győzelem az Úré!”

(Jón 2,10 GW fordítás)

Amikor reménytelennek érzed magad, kontraproduktívnak tűnik a hála kifejezése. Miért éreznél hálát, amikor a mélyponton vagy?

Csak kérdezd meg Jónást. A nagy hal gyomrából, mielőtt Isten megmentette volna, imádságának végén megmutatja nekünk, hogyan kell előre megköszönni Istennek, hogy meghallgatja imáinkat: „Hálaadó énekekkel áldozok neked. Megtartom fogadalmamat. A győzelem az Úré!” (Jón 2,9 GW fordítás).

Mi a különbség az előtte és az utána való hálaadás között? Amennyiben megvárom, hogy hálát adjak Istennek, amíg nem válaszol az imámra, az hálaadás. De ha előre hálát adok Istennek, mielőtt válaszolna az imámra, az a hit. Mindig akkor akarunk hálát adni Istennek, amikor válaszol az imáinkra, de akkor mutatjuk ki az Istenbe vetett hitünket, ha ezt előre is megtesszük.

Hogyan adsz hálát Istennek előre? Jónás három módszert mutat nekünk:

Jónás hálát adott Istennek azzal, hogy dicsérte őt. A Zsidókhoz írt levél 13. fejezetének15. versében ezt olvassuk: „Általa vigyük Isten elé a hálaadás áldozatát mindenkor, azaz nevéről vallást tévő ajkaink gyümölcsét." .

Jónás úgy adott hálát Istennek, hogy visszatért a küldetéséhez. Jónás tudta, hogy elszúrta a dolgot. Mindannyian voltunk már így, de ez nem állítja meg Isten küldetését. Jónás életfeladata ugyanaz maradt. A Te életfeladatod is ugyanaz marad, még akkor is, ha elszúrod.

Jónás megköszönte Istennek, hogy bízott a sikerben. A Példabeszédek 3. fejezetének 5-6 versei így tanítanak: „Bízzál az Úrban teljes szívedből, ne hagyatkozz a saját értelmedre. Keresd az ő akaratát mindenben, amit teszel, és ő megmutatja neked, hogy melyik utat válaszd” (NLT fordítás).

A Jónás 1. fejezetében azt látjuk, hogy Jónás menekül Isten elől. Jónás könyvének 2. fejezetében pedig azt látjuk, hogy Jónás Isten és az ő kegyelme felé fut. A következő fejezetben azt látjuk, hogy Jónás Istennel együtt fut.

Isten soha nem hagy el téged, még akkor sem, ha nem engedelmeskedsz az akaratának. Ezért még azelőtt is hálát adhatsz neki, mielőtt imáid meghallgatásra találnának.

 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hogyan néznek ki az imáid, amikor előre megköszönöd Istennek a választ?
  • Mikor adott Isten neked egy második esélyt? Hogyan hatott rád az a tapasztalat?
  • Magyarázd el a különbséget az imádság előtti és az imádság utáni hála között.

  

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.04.09.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása