Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Jézus jellemének kifejlesztése...

2013. január 09. 03:00 - rorsy

"Továbbra is a Krisztusról prédikálunk mindenkinek, teljes bölcsességgel intve és tanítva minden embert, azért hogy Krisztusban érett emberként állíthassuk Isten jelenléte elé." (Kol 1:28 NCV)

PersonalityDevelopmentTraining.jpg

A lelki növekedés ötödik foka a jellem. A keresztyén tanítás végső célja a Jézuséhoz hasonló személyiség. A szellemi növekedés lényegét mulasztjuk el, ha kevesebbel is megelégszünk. Mert arra rendeltettünk, hogy "éretté váljunk és elérjük egészen a Krisztus teljességét." (Ef 4,13 TEV)

Jézus jellemének kifejlesztése az élet legfontosabb feladata, mert ez az egyetlen dolog, amelyet az örökkévalóságba magunkkal viszünk. Jézus világosan megmondta a Hegyi Beszédben, hogy az örökkévaló, mennyei jutalom a földön kimunkált és bemutatott jellemünkön fog alapulni.

Ez azt jelenti, hogy egyik tanításunk sem pusztán csak az információközlést szolgálja, hanem tárgyuk életeket kell formáljon. Pál azt mondta Timóteusnak, hogy a tanításai a személyiség fejlődését kell segítse: "A tanításom célja az, hogy minden hívő betöltekezzen szeretettel, mely teljes szívéből, tiszta lelkiismeretből és valódi hitből fakad." (1 Tim 1,5 TEV) Pál Titusznak is ugyanazt mondja: "Most neked kell beszélned nekik erről a jellemről, amely a megbízható tanításból kell fakadjon." (Tit 2,1 TEV)

A személyiség nem az osztálytermekben alakul ki, mert a jellemet az élet körülményei formálják. A tantermi bibliatanulmányozás egyszerűen annak a helye, hogy azonosítsuk a személyiség tulajdonságait és megtanítsuk, hogy azok miként fejleszthetőek. Amikor megértjük, hogyan használja Isten a körülményeket a jellemünk fejlődésében, képesek leszünk helyesen válaszolni Isten személyiség-fejlesztő kihívásaira.

A jellemünket az Úr azzal is építi, amikor megengedi az életben azoknak a helyzeteknek a megtapasztalását, amikor elcsábulunk, hogy valami olyasmit tegyünk, ami a jó jellemtulajdonság totális ellentéte. A jellemfejlődés mindig egy döntést is magában foglal. Ha helyesen döntünk, a személyiségünk fejlődik egyre inkább a Krisztuséhoz hasonlóvá.

Ha tudni akarod, milyen a Krisztusi jellem, segítségedre lehet az a kilenc személyiség jegy, amit Pál a Galata 5,22-23-ban felsorol: "De a Lélek gyümölcse a szeretet, öröm, békesség, türelem, kedvesség, jóság, hűség, gyengédség és önmegtartóztatás." (TEV)

A Lélek gyümölcse tökéletes képet mutat Jézusról. Ő mind a kilenc tulajdonságot egyszerre magában hordozta. Ha szeretnéd, hogy a jellemed Krisztuséhoz hasonló legyen, ezek a jegyek a te életedben is meg kell jelenjenek.

Ha bármikor azt választjuk, hogy egy helyzetben nem a természetes hajlamunk szerint hanem Isten útját választva válaszolunk, akkor fejlődik a jellemünk. Ezért mindenféle jellemformáló körülménnyel szembe találhatjuk magunkat: konfliktus, csalódottság, nehézség, kísértés, szárazság időszaka és késedelem.

Beszéljetek róla:

  • Milyen nehéz körülményen keresztül próbálhat meg Isten az életedben építeni a jellemeden?
  • Ezt megértve, hogyan változik a magatartásod és a szemléleted a saját helyzetedre nézve?

Daily Hope by Rick Warren, 2013. 01. 02.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása