Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A hiányzó felszerelés a bűnnel szembeni harcban

2013. április 14. 03:00 - magyarosijulia

Tehát megkérlek, engedjétek, hogy a Szentlélek vezesse az életeteket. Akkor nem azt fogjátok tenni, amire a bűnös természetetek vágyakozik. (Gal 5,16 NLT fordítás)

BymySpirit.jpg

Mindent jól csinálhatsz, de mégsem tudod legyőzni a bűnt. Minden nap olvashatod a Bibliát, szüntelenül imádkozhatsz, még őszinte barátaid is lehetnek, akik szeretettel és rendszeresen elmondják neked az igazságot.

Mégis rendszeresen eleshetsz  egy bizonyos bűnben.

A lényeg az, hogy nem bízhatsz magadban, és nem számíthatsz arra, hogy le tudod győzni a bűnt. Szükséged van a Szentlélek erejére. Egyedül a Szentlélek teszi lehetővé, hogy a hívők azt tegyék, amire egyedül képtelenek lennének, és hogy Isten akaratát beteljesítsék az életükben.

A Galáta 5,16 ezt írja: „Tehát megkérlek, engedjétek, hogy a Szentlélek vezesse az életeteket. Akkor nem azt fogjátok tenni, amire a bűnös természetetek vágyakozik.” (NLT fordítás)

Mindened meglehet ahhoz, hogy legyőzz egy olyan bűnt, amiben rendszeresen elesel, de ezek semmit sem érnek a Szentlélek segítsége nélkül. Képzeld el, hogy a tengerparton sétálva meglátsz egy sirályt, amelyik most pusztult el egy perce. Ha felemeled, látod, hogy nem sokban különbözik élő társaitól: még mindig meleg a teste, ugyanolyanok az izmai, a csontjai, a tollai és a szárnyai. De ha feldobod az ég felé, élettelenül fog visszaesni a földre.

Miért? Mert a sirályban már nincs élet. Az élet nem a tollakban, a szárnyakban vagy a csontokban van. Élet attól van, amit Isten ad. Lélek nélkül a madár nem tud repülni, még akkor sem, ha minden szükséges egyéb dolog megvan hozzá.

Mindened meglehet, hogy sikeres és győzedelmes életet élj, de a Szentlélek ereje nélkül nem tudsz ilyen életet élni.

Ez olyan, mintha feldobnánk egy döglött madarat.

Nem élhetsz Krisztusban győztes életet egyedül. Ez lehetetlen. A jó szándékaid és a túl könnyen megszegett ígéreteid nem visznek előbbre a keresztény életben. A Szentléleknek kell rajtad keresztül és általad élnie!

Beszéljünk róla:

  • Hogyan él a Szentlélek rajtad keresztül és általad?
  • Szerinted miért félnek az emberek attól, hogy a Szentlélek erejét engedjék megnyilvánulni az életükben?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 04. 07.)

Szólj hozzá!
Címkék: bűn Szentlélek

Harcostársra van szükséged

2013. április 13. 03:00 - zsófi68

"Valljátok meg azért egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy Isten meg tudjon gyógyítani titeket. Amikor olyan ember imádkozik, aki hisz, nagy dolgok történnek." (Jak 5,16, NCV fordítás)  

Soldier-helping-soldier.jpg

Az ember nem megy egymaga háborúba. Öngyilkos küldetés lenne. Kell valaki, aki hátulról fedez.

Szükséged van egy harcostársra.

Ugyanez igaz a szellemi csatákra is, amelyeket mindannyian vívunk. Egymagad nem szállhatsz szembe a buja gondolatokkal, a becstelenséggel, a függőséggel és a félelemmel. Egyedül kudarcra vagy ítélve.

Ha csak azt kívánod, hogy bűnbocsánatot nyerj, valld meg a bűnödet, és vidd megtört szívedet Isten elé. Ha változást is akarsz, valld meg bűnödet valaki másnak is.

Feltárni a bűnödet, a gyógyulásod kezdete. Nem szükséges megvallani azt mindenkinek, de meg kell vallani valakinek. Szükséged van valakire, aki feltétel nélkül szeretni fog, teljesen elfogad és folyamatosan imádkozik érted. Szükséged van egy azonos nemű valakire, akivel nyílt és őszinte lehetsz.

A Biblia ezt így írja le: "Valljátok meg azért egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy Isten meg tudjon gyógyítani titeket. Amikor olyan ember imádkozik, aki hisz, nagy dolgok történnek." (Jak 5,16, NCV ford.)

Mikor bűnödet megvallod valaki másnak, kinyitsz egy szelepet, és ez leveszi a nyomást rólad. A mumus hirtelen már nem is tűnik olyan ijesztőnek.

A bűn egy körkörös folyamat. Először alázatosan kérjük Isten segítségét egy dologban, és Ő erőt ad nekünk, hogy sikerrel járjunk. Aztán körülbelül hat hónap siker után kezdünk öntelten büszkék lenni, majd megint elbukunk. Utána alázatosan újra Isten segítségét kérjük. Ha végig alázatosak tudnánk maradni, az jó lenne, de a büszkeség mindig visszatér.

Ebből a körből barátok nélkül nem lehet kiszállni. Olyan barátok nélkül, akik imádkoznak érted, törődnek veled, bátorítanak és segítenek megmaradni a helyes úton. Mikor megérkezik a siker, barátaid segíteni fognak megőrizni tisztánlátásodat, így az alázatod sem tűnik el.

Ezért nagyon fontosak a helyi gyülekezetek. Azonban lehet, hogy évekig jársz különböző gyülekezetekbe, mégsem ismersz meg másokat, és mások sem ismernek meg téged. Tégy erőfeszítést azért, hogy találj egy olyan kis csoportot a helyi gyülekezetben, ahol a hívőknek megnyílhatsz és őszinte lehetsz.

Azt hinni, hogy megszabadulhatsz a rossz szokásaidtól anélkül, hogy őszintén beszélnél róla másoknak, az nem más, mint a felelősség alól kibújni. És ez sosem működik. Ha ezt teszed, biztos, hogy kudarcot fogsz vallani.

Beszéljetek róla

  • Milyen bűnödet szükséges megvallanod egy másik embernek?
  • Kinek vallhatod meg a bűnödet?
  • Miért félsz megvallani a bűnödet valaki másnak?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.04.06.)

Szólj hozzá!

Engedd el az önbecsapó hazugságaidat

2013. április 12. 03:00 - *Agota*

"Ha azt mondjuk, hogy nincsen bűnünk, önmagunkat csaljuk meg,

és nincs meg bennünk az igazság." 1 János 1:8

zand.jpg

Egyfolytában hazudunk önmagunknak: "Nem is híztam semmit. Nem bántok én senkit. Úgysem vette észre senki."

De van egy hazugság, ami sokkal veszélyesebb, mint bármelyik más: "Ez nem is igazán gond." Azt mondod magadnak, hogy a pénzügyeiddel igazából nincs is gond, a házasságoddal nincs probléma, és, hogy a természeted nem irányíthatatlan. 

A magunknak való hazugság a legelső módja annak, hogy tönkre tegyük az életünket. A Biblia azt mondja, "Ha azt mondjuk, hogy nincsen bűnünk, önmagunkat csaljuk meg, és nincs meg bennünk az igazság." (1 János 1:8). A bűn hozzásegít önmagunk becsapásához, a becsapás következménye pedig bűn lesz. 

Minden önmagunkat becsapó cselekedet mögött egy hazugság áll, amit elhittünk. Lehet önmagunknak hazudtunk vagy elhittünk egyet a Sátán hazugságai közül. A Biblia szerint "csalárdabb a szív mindennél"(Jeremiás 17:9). Neked és nekem fantasztikus képességünk van arra, hogy hazudjunk önmagunknak. Úgyhogy hagyd abba! Fejezd be az ésszerűsítést! Fejezd be a viselkedésed lekicsinylését! Ne keress kifogásokat! Ne toleráld! 

Annak érdekében, hogy ne csapd be magad - mindenféle olyan önbecsapó dolgokat téve, melyek megbénítanak abban, hogy Jézust hűségesen kövesd - abba kell hagynod önmagad megcsalását. Jézus azt mondta, "Ha ismered az igazságot, az szabaddá tesz". De először az igazság nyomorulttá, szánalmassá tesz! Nem lehetsz szabad olyasmitől, aminek a létezéséről nem veszel tudomást. 

Nem tudod a problémát legyőzni, ha tagadod a létezését. 

Beszéljünk róla:

  • Milyen önromboló viselkedéssel kapcsolatban teszel úgy, mintha nem is lenne ott az életedben?Melyek azok a cselekedetek, amelyekről tudod, hogy nem egészségesek?
  • Mit gondolsz, mik azok a hazugságok, melyek megakadályozzák a tartós változásokat az életedben?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.04.05.)

Szólj hozzá!

Győzni a benned lévő harcban

2013. április 11. 03:00 - sema22

"Mert nem hús és vér ellen harcolunk, hanem uralkodók, hatalmasságok, e sötét világ erői ellen, és a gonosz lelkének ereje ellen, melyek a magasságban vannak. " (Efézusbeliekhez írt levél 6:12)

shield.jpg

Talán nem is tudod, hogy harcban állsz. Nincs rajtad a harci fáradtság. Nem egy kantinban szoktál enni. Nem kell elkerülnöd igazi lövedékeket. De azért harcban állsz- egy láthatatlan harcban. Ezt szellemi hadviselésnek nevezik. A születésed pillanatától a halálodig hadban állsz.

A Biblia azt írja, hogy három halálos ellenséged van, amelyek megrontják az életedet és mindazt, amit Isten tervezett az életeddel:

  • A világ - jelentős értéket képvisel körülöttünk
  • A test - a régi természet bennünk
  • A Sátán -egy valóságos lény azzal a szándékkal, hogy "öljön, lopjon, pusztítson" démonjaival együtt.

A győzelem, amiért harcolsz, nem golyók és taktikák által jön el. Arra tanít minket a Biblia, hogy "Nem hús és vér ellen harcolunk, hanem uralkodók, hatalmasságok, e világ sötét erői ellen, és a gonosz lelkének ereje ellen, melyek a magasságban vannak." (Efézusi levél 6:12)

Ebben a csatában Jézus számít egyedül. Neki kell életed hadvezérének lennie, annak, aki a haditervért felel. Lehetsz hívő, de ebben a csatában ez nem elég. Jézusnak kell lennie az Úrnak is.

Sok ember hisz Jézusban, de ahhoz, hogy győzzünk a harcban a világ, a test és a Sátán ellen Jézusnak többet kell jelentenie, mint valaki, akiben hiszel.

A Római levél 7:24-25 így írja: "Milyen nyomorult ember vagyok én! Ki fog megszabadítani ebből a halálra ítélt testből?" 

A válasz a mindent felemésztő csatára, amiben benne vagy, nem egy önsegítő szeminárium, egy új könyv, egy konferencia, pszichológus vagy valamilyen terápia. Jézus a válasz. Hadd legyen ő a főnököd. Pál, aki a Római levelet írta, világossá tette, hogy az ereje határán van. Tudta, hogy nem győzhet egyedül. Egyetlen reménye "Jézus Krisztus a mi Urunk."

A Biblia azt írja, hogy Jézus az, aki téged is hordozni fog. Itt az ideje, hogy egy új nevet adj az életednek: "Új irányítás alatt."

 

Beszéljünk róla:

  • Melyik az az időszaka az életednek, amikor azt érzed, hogy most a szokásosnál erősebb a lelki háború?
  • Szerinted miért van az, hogy a legtöbb ember könnyen megy el egy terápiára, hogy helyrehozzák a problémáikat, de hezitálnak, amikor arról van szó, hogy alárendeltessenek Jézusnak?

(Daily Hope by Rick Warren 2013. 04. 03.)

Szólj hozzá!

A 'nem' szó lelki utazásod része

2013. április 10. 03:00 - Lilla:)

"Ezért tehát mi is, akiket a bizonyságtevőknek akkora fellege vesz körül, tegyünk le minden ránk nehezedő terhet, és a bennünket megkörnyékező bűnt, és állhatatossággal fussuk meg az előttünk levő pályát." (Zsidók 12:1)

weight.jpg

Talán meglepő, de ez lelki utazásod legfontosabb szava, amire emlékezned kell: "nem".

A hitbeli utazásod hosszú. Nagyon sok ember jól indul neki a lelki útnak, de aztán a vége előtt kiesnek. Isten azt akarja, hogy végigmenj az úton.

Egy maratoni táv áll előtted és súllyal a kezeidben nem futhatsz maratont. Az emberek gyakran azért adják fel korán a hitbeli utazást, mert kifárasztja őket az, amit magukkal cipelnek. Szükségünk van arra, hogy rendbe tegyük ezeket.

A cirkáló nagyon felgyorsulhat a víz közepén. Ha ráteszel 100 mentőcsónakot, akkor lelassul. Köss az akkumulátorra egy villanykörtét - sokáig fogja bírni. Köss rá 15-öt és hamarabb lemerül. Köss rá 100-at és még hamarabb le fog merülni.

Ez történik velünk is, amikor túl sokat próbálunk magunkra vállalni. Néha az, hogy a jót tesszük, eltávolít minket attól, hogy a legjobbat tegyük.

A Zsidók 12:1 azt mondja: "tegyünk le minden terhet, ami lelassít bennünket" (NLT fordítás)

A terhek nem rosszak; nem bűnösek. Csak szükségtelenek. Ez lehet egy munka, egy kapcsolat vagy egy hobbi. Valami, ami lelassít attól, amit Isten akar az életedre nézve. Ez nem éri meg.

Beszéljünk róla:

  • Milyen terhek lassítanak le téged? Mit fogsz velük kezdeni?
  • Mik azok a jó dolgok, amiket teszel és távol tarthatnak téged attól, hogy a legjobbat tedd, amit Isten tervezett neked?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 04. 03.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása