Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Amiért az akadékoskodás soha nem megoldás

2015. július 23. 03:00 - mintyovanviki

"A bölcs, érett ember megértő. Minél kedvesebbek a szavai, annál meggyőzőbb." (Példabeszédek 16:21 TEV fordítás)

Észrevetted mennyi „nehéz” ember él a világon? Érezted már néha, hogy foglalkoznod kellene néhányukkal?

Tudod milyen faragatlanságok idegesítenek a legjobban? Például az, amikor felhív valaki és megkérdezi a telefonban: „Kivel beszélek?” vagy például azok az emberek, akik tiszta erőből nyomják a dudájukat a dugóban. Vagy azok az emberek, akik az boltban betolakodnak elém a sorba. Vagy akár azok az emberek, akik beállnak az orrom előtt az általam kiszemelt parkolóhelyre.

A listát a végtelenségig folytathatnám és biztos vagyok benne, hogy Te is tudnál ilyeneket mondani. Szóval, hogyan tudunk szeretettel válaszolni a „nehéz” embereknek?

A Példabeszédek 16:21 azt mondja: „A bölcs, érett ember megértő. Minél kedvesebbek a szavai, annál meggyőzőbb.”

Minél kedvesebb vagy, annál meggyőzőbb vagy. Ugyanakkor soha nem leszel meggyőző, ha nyers vagy.

Ahogyan tálalod a mondanivalódat meghatározza azt, ahogyan fogadják majd tőled. Ha valamit támadólag mondasz, akkor védekezéssel fogják fogadni. Ezért a szeretetnek kell a szavaidon átsugároznia. A szeretet őszinte, de egyben tapintatos is.

A tapintat és a hangnem mindig együtt jár. Nem csak az számít, amit mondasz, hanem ahogyan mondod. Mondhatsz valami nagyon „nehéz” dolgot valakinek, de ha ezt a megfelelő hangnemben teszed – egy szeretetteljes hangnemben – sokkal jobban fogja fogadni a másik fél.

Egy szeretetteljes válasz egy „nehéz” embernek megköveteli tőled, hogy kedves és tapintatos legyél. Ha alá akarsz kerülni akkor harcolj vele. Ha ki akarsz vele egyezni, akkor egyezkedj. De ha Jézus szavaival szeretnél válaszolni neki, mutasd ki a kimondott szavaiddal az adott ember felé.

Beszéljetek róla:

  • Emlékszel olyan esetre, amikor el kellett menned valaki mellől, hogy ne sértsen meg téged? Hogyan kellene ebben a helyzetben válaszolni Isten szerint?
  • Kivel szemben akadékoskodtál, hogy érvényesítsd az akaratodat? Mi lett az eredmény?
  • Szeretnéd, ha bölcs szívű, érett emberként ismernének? Mit kellene változtatnod az emberekkel való kommunikációdon?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.07.16.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása