Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A kapcsolathoz el kell kötelezned magad

2015. augusztus 25. 03:00 - Á. Bözse

"Az az ember is tönkremehet, akinek rengeteg az ismerőse, de van olyan barát, aki közelebb áll, mint egy testvér." (Péld 18:24, ESV fordítás)

A jó kapcsolatok nem a véletlen szüleményei. Gondozás, munka és rengeteg idő eredményei. Ez pedig elköteleződést kíván!

Nem is tudom megszámolni, hogy a feleségem és én hány alkalommal éreztük azt, hogy ki akarunk sétálni a házasságunkból, főleg a korai években. Annyira sokszor gondoltuk: "Nem éri meg. Annyira különbözünk. Ez a házasság sosem fog működni."

De nem léptünk ki belőle. Miért? Mert elköteleztük magunkat. Tettünk egy fogadalmat: "Amíg a halál el nem választ minket!" – nem csak egymásnak, hanem Istennek is. Ezért ezt mondtuk: "Még akkor is megtartjuk ezt a fogadalmat, ha megöl minket." És majdnem meg is ölt! Voltak olyan időszakok a házasságunkban, amikor az egyedüli dolog, ami összetartott minket, a fogadalom volt – nem a szeretet vagy az érdek, hanem egyszerűen csak a fogadalom, amit Istennek tettünk. Annyira hálás vagyok, hogy nem adtuk fel. Ma a feleségem a legjobb barátom, és nem tudnám elképzelni az életem nélküle.  

A Biblia azt mondja a Példabeszédek 18,24-ben: "Az az ember is tönkremehet, akinek rengeteg az ismerőse, de van olyan barát, aki közelebb áll, mint egy testvér." (ESV fordítás).

Tudtad, hogy a társasági élet megakadályozhatja, hogy mély kapcsolatokat építs? Annyira el lehetsz foglalva a kapcsolatépítéssel, kapcsolattartással, társaságba járással és új emberek megismerésével, hogy sosem hagysz időt, energiát arra – és nem is fáradozol azért –, hogy mély, megelégedést adó és meghitt legyen a kapcsolatod egy baráttal, a feleségeddel, a férjeddel.

Nem baj, ha sok ismerősöd van, de annyira elfoglalt lehetsz miattuk, hogy nem tudsz egy élettel teli, közeli kapcsolatot sem felépíteni. Nem kell rengeteg, csak néhány jó barát, hogy boldogulni tudj a világban. A minőségre kell összpontosítanod a mennyiség helyett. Az ismerőseid – a több száz facebookos "barátod" és Instagram követőd – nem lesz feltétlenül ott, amikor szükséged lenne rájuk. De a barátok, akikkel valódi a kapcsolatod és elkötelezettek, ott lesznek.

Minden fontos, közeli kapcsolat egy elköteleződéssel kezdődik. Ha szeretnél a sekélyes és felszínes kapcsolatokon túllépni, akarnod kell kitartani a kapcsolatok mellett.

Beszéljetek róla

  • Ki felé vagy elkötelezett? És ki tudja ezt?
  • Mit gondolsz, hogyan tart téged vissza a társasági élet attól, hogy a házastársaddal, vagy a barátaiddal mély kapcsolatot építs?
  • Mi az a gyakorlati lépés, amit megtehetsz, hogy egy kapcsolatot előremozdíts és elmélyíts?

*(Daily Hope by Rick Warren — 2015.08.18.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása