Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mondd el Istennek!

2024. július 11. 03:00 - Anika Enikő

"Valljátok meg bűneiteket egymásnak, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok. (Jakab 5,16 NIV)

Mindannyian különböző módon reagálunk a rejtett sebekre. Vannak, akik lepleznek és színészkednek. Mások állandóan dühösek. Vannak, akik kábítják magukat szerekkel vagy alkohollal. Megint mások úgy próbálnak elmenekülni a fájdalom elől, hogy cserélgetik partnereiket. Mégis a lehető legrosszabb válasz az életedben lévő rejtett sebekre az, ha hallgatsz és befogod a szádat. Ez olyan, mintha elővennél egy szódásüveget és felráznád; s egy napon egyszer csak kidurransz! Soha nem fogsz túllépni, és nem leszel túl a sebzettségeden, amíg nem nézel szembe az érzéseiddel és nem beszélsz róluk Istennel.

A rejtett sebeid bepalackozása kimerít. A Biblia azt mondja: „Amikor magamban tartottam a dolgokat, legbelül gyengének éreztem magam. Egész nap nyögtem” (Zsoltárok 32,3 NCV).

Ha érzelmi energiádat a múltra fordítod, akkor a jelenben és mára csak kevés marad. Amikor a sok időt sajnálkozással és haraggal töltöd, és azon elmélkedsz, hogyan tudnál bosszút állni azokon az embereken, akik megbántottak téged –, akkor elfogy az energiád, hogy itt, a mostban a fontos dolgokkal törődj.

Istennek van válasza a fájdalmadra; a megvallás, a megbánás, a gyónás a válasz. Be kell ismerned a fájdalmadat. Minden más, csak egy eredménytelen próbálkozás arra, hogy elfelejtsd mindazt, ami bánt. Meg kell engedned és be kell ismerned a fájdalmadat Istennek, saját magadnak, és egy másik személynek, akiben megbízol.

Sokan úgy akarnak túllépni a fájdalmukon, hogy beismerik azt Istennek és maguknak, és kihagyják az egyenletből a harmadik személyt. Sok szerencsét! Ez soha nem fog így működni.

A fájdalmad megvallása mások előtt elengedhetetlen. Egyedül nem leszel jól, és nem gyógyulsz meg. Jakab levele 5.részében, a 6. vers ezt mondja: „Valljátok meg bűneiteket egymásnak, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok” (NIV).

Nem szükséges, hogy egy pásztor, egy pap vagy egy terapeuta legyen az, akinek beismered, elmodnod, vagy megvallod mindazt, ami bánt. Elég, ha engedelmeskedsz a Jakab levelében található versnek. Csak egy barát kell mindehhez.

Nyisd meg a rejtett fájdalmad egy ilyen barátnak. Mondd el neki, mi fáj; és ahogy bevallod ennek a személynek, Istennek és magadnak, talán rátalálsz arra a rég elveszett energiára, amelyről álmodoztál.

Mert a dolgok feltárása a gyógyulás kezdetét jelenti.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Van-e a múltadban olyan titok, amit nehezen engedsz el?
  • Miért ijesztő néha nyíltan beszélni Istennel egy fájdalmas emlékről? Miért nehéz nyíltnak lenni önmagaddal egy fájdalmas emlék kapcsán? Miért nehéz nyitottnak lenni másokkal egy fájdalmas emlék kapcsán?
  • Kinek tudnál megnyílni a múltad fájdalmával kapcsolatban?

 

Daily hope by Rick Warren, 2024.07.04

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása