Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan összpontosíts a fontosakra és ne a sürgősekre?

2023. november 28. 03:00 - gerbeaud

"Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; (...) kihasználva az alkalmas időt, mert az idők gonoszak." (Pál levele az efezusiakhoz 5,15-16)

Gyakran úgy tűnik, mintha a rendelkezésedre álló évi 365 nap nem lenne elég arra, hogy mindent megtegyél. Sokszor érezheted azt, hogy nincs elég idő egy nap alatt elvégezni mindazt, amit szükségesnek gondolsz.

De álljon itt egy jó hír: Isten nem is várja el, hogy elvégezz mindent! Isten pont elegendő időt adott arra, hogy megtedd azokat, amiket ő szeretne, hogy elvégezz - azokat, amiket Ő tervezett el számodra és célul adott neked.

Ezért nagyon fontos, hogy célokat tűzz ki magad elé! A célok segítenek téged abban, hogy a saját életedre tudj összpontosítani. Pál ezt eképpen írja le: "Én tehát úgy futok, mint aki előtt nem bizonytalan a cél, úgy öklözök, mint aki nem a levegőbe vág" (Pál első levele a korinthusiakhoz 9,26).

Pál tudta mi élete célja, és minden tervével és céljával erre összpontosított. A "Trivial Pursuit" [egy Amerikában népszerű társasjáték] nemcsak egy játék, hanem a kultúránk lenyomata. A legtöbb dolog, ami ma a világban történik, nem fog számítani egy hét múlva - még kevésbé az örökkévalóságban.

Sok ember nem tud különbséget tenni a "fontos" és a "sürgős" között. Ami sürgősnek tűnik, az leggyakrabban nem a legfontosabb. Elhanyagoljuk a családdal, az Istennel és a barátokkal töltött időt a sürgős dolgok miatt, pedig ezek, ritkán számítanak hosszútávon.

Célok azért vannak, hogy összpontosítani tudj, és olyan életet teremts magadnak, ahol a fontosat részesíted előnyben a sürgős helyett. A célok megmutatják hova kell az energiádat összpontosítani és segítenek egyensúlyban tartani tevékenységeidet és egészséges életet élni.

Például, ha azt tűzted ki célul, hogy életed valamelyik területén egészségesebbé válj az idén, akkor ez a döntés erre a feladatra segíti összpontosítani az energiáidat. Tehát, ahányszor megkísért, hogy valami "szemetet" egyél vagy kihagyj egy testedzést egy kis lazulás kedvéért, a célkitűzés segít a helyes úton maradni. Emlékeztet arra, hogy mi a fontos számodra.

A Biblia azt mondja, "Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; (...) kihasználva az alkalmas időt, mert az idők gonoszak" (Pál levele az efezusiakhoz 5,15-16).

Hozd ki a legtöbbet életedből azzal, hogy célokat tűzöl magad elé! Ne vesztegess el további éveket a sürgősekre, a fontosak helyett!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen sürgős, de lényegtelen dolgok töltötték meg mostanában életedet?
  • Milyen változtatásokat tudsz tenni, hogy maximalizáld a fontosat és minimalizáld a sürgőset
  • Miért fontos, hogy konkrét célokat tűzz ki magad elé? Milyen módon kell konkrétnak lenniük?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.11.21.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása