Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Megbocsátás és a bizalom helyreállítása közti különbség

2016. június 28. 03:00 - csmsdvd

"Ne álljatok bosszút önmagatokért, szeretteim, hanem adjatok helyet az ő haragjának, mert meg van írva: „Enyém a bosszúállás, én megfizetek” – így szól az Úr." Róm 12:19

Ki tud nagyobb tüzet viszonozni, te, vagy Isten? Ki dönti el a végeredményt, te, vagy Isten? Azt gondolom Isten. Ha választanom kell, hogy nekem kell viszonoznom, vagy Isten legyen a döntőbíró, akkor inkább Istenre hagynám a döntést. Istenre hagyatkoznék.

El szeretném mondani, mi az, ami nem megbocsátás. A megbocsátás nem jelenti azt, hogy a bizalom rögtön helyre is áll. A megbocsátás az azonnali. A bizalmat viszont csak idővel lehet helyreállítani. A megbocsátás a kegyességre alapul. A bizalomért meg kell dolgozni. A bizalmat kiérdemled. A megbocsátást nem érdemled ki.

Nagyon sok ember nem akar megbocsátani, mert azt gondolja, ha megbocsát, akkor újra meg kell bíznia. Nem. Ez egy teljesen más történet. Hadd erősítsem meg újra: valakinek megbocsátani, nem jelenti azt, hogy bízol is benne. Azt jelenti, hogy annak az embernek újra ki kell érdemelnie a bizalmat.

Ha két ember kapcsolatban van és az egyik kábítózik vagy részeges vagy erőszakos, vagy bármi, kérdezheti: “Meg tudsz bocsátani?” Igen, meg fogsz bocsátani. “Élhetünk úgy, ahogy korábban?" Nem. Nem csak ennyiből áll.

A megbocsátás és a bizalom helyreállítása két különböző dolog. A megbocsátás a te dolgod, akár válaszolnak rá akár nem, akár kérik, akár nem, akár felismerik a szükségét, akár nem. A magad érdekében bocsátasz meg. A kapcsolat helyreállítása sokkal több, mint csak a megbocsátás. Bűnbánatra van szükség. Legtöbbször ez sokkal több időt igényel.

A legtöbb ember úgy gondolja, nem bocsáthat meg, mert akkor azt jelenti, hogy vissza kell térnie a régi dolgokhoz. Egyáltalán nem. Viszont Istenre kell hagyatkozni.

Hogyan tudod elengedni a sértést, bántást? Úgy, hogy Istenre hagyod!

 Beszéljetek róla:

  • Kinek kell megbocsátanod ?
  • Kivel kell a kapcsolatodat helyreállítani ?
  • Milyen módon tudja valaki helyreállítani a bizalmat veled ?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2016.06.21.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása