Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Engedd el!

2024. július 12. 03:00 - Anika Enikő


„amikor gyalázták, nem viszonozta a gyalázást; amikor szenvedett, nem fenyegetőzött, hanem rábízta ezt arra, aki igazságosan ítél. (1Péter 2,23)

Ha valaki megsebzett, akár fizikailag, akár érzelmileg, akkor valamiben döntened kell: arra használod az energiádat, hogy a seb begyógyuljon, vagy arra, hogy bosszút állj?

Mindkettőt nem teheted meg.

Jézus elszenvedte a fájdalmat és az erőszakot is. Amikor keresztre feszítették, mindenféle módon sérüléseket okoztak neki – a lábán, a kezén és a fején. A római katonák 40 ütéssel megkorbácsolták a hátát. Töviskoronát húztak a fejére. Aztán nagy szögekkel felszegezték a keresztre.

De természetesen Jézus legmélyebb sebei nem a fizikaiak, hanem az érzelmiek voltak. Elárulták, megtagadták és megalázták őt.

A Bibliában Péter 1. levelének 2. részében a 23. vers mégis azt mondja: „amikor gyalázták, nem viszonozta a gyalázást; amikor szenvedett, nem fenyegetőzött, hanem rábízta ezt arra, aki igazságosan ítél.“. Jézus millió angyalt küldhetett volna, hogy harcoljanak érte, amíg a kereszten volt - de nem tette.

A Mennyei Atyjára bízta az ügyet. Azt mondta: „Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek!” (Lk 23,34). Nem engedte, hogy a fájdalom megkeserítse őt.

Ahhoz, hogy túljuss az életedben történő fájdalmakon és bántalmazásokon, meg kell bocsátanod azoknak, akik bántalmaztak téged! Ha harag van a szívedben, akkor soha nem leszel jól. A saját érdekedben, el kell engedned az elégtételhez való jogodat!

Attól nem leszel jobban, ha bosszút állsz. Ha sikerülne is kiegyenlítened a számlát, az nem venné el a fájdalmadat.

Megérdemli a megbocsátásodat az, aki megbántott? Nem. De, te sem érdemled meg Isten megbocsátását. Saját magad miatt bocsáss meg másoknak, nem őmiattuk.

Abban biztos lehetsz, hogy Isten látta, ami veled történt. A Biblia azt mondja Pál Apostolnak a Rómaiakhoz írott levelében, a 12. fejezet 19. versében: „Ne álljatok bosszút önmagatokért, szeretteim, hanem adjatok helyet az ő haragjának, mert meg van írva: „Enyém a bosszúállás, én megfizetek” – így szól az Úr.”.

Isten látta, mi történt, amikor megsérültél, és ugyanúgy sírt, mint amikor a Fiát keresztre feszítették. Az elégtétel, a bosszúállás Isten felelőssége – nem a tiéd. Aki megbántott, nem fogja megúszni.

Azonban, amikor te megbocsátasz, akkor felszabadulsz, és így nem fogsz - teljesen értelmetlenül - szenvedni másvalaki bűnei miatt.

A Biblia azt mondja a Zsidókhoz írott könyv 12. fejezetének a 15. versében: „a keserűség … felnövekedve kárt ne okozzon, és sokakat meg ne fertőzzön.”. A harag, a sértettség, a megbántódás egy méreggel teli tabletta, amit nem kell lenyelned. Választhatod azt is, hogy boldog és felszabadult leszel.

Szóval mit választasz?

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Miért nehéz megbocsátani annak, aki megbántott téged?
  • A saját életedben milyen fájdalmat okozott neked az a neheztelés, amikor nem voltál hajlandó megbocsátani?
  • Van valaki, akinek meg kell bocsátanod? Mi akadályoz meg ebben?

Isten megbocsájtja a bűneidet

Bűneid elválasztanak Istentől, és csupán az Isten kegyeleme engedi meg, hogy visszatalálj a vele való helyes kapcsolatba.

A Biblia azt mondja, hogy: "Kegyelemből üdvözültetek, hit által - és ez nem magatoktól van, hanem Isten ajándéka -, nem pedig cselekedetekből, hogy senki se dicsekedjék" (Ef 2,89).

Ha készen állsz békét kötni Teremtőddel, akkor imádkozz eképpen:

“Drága Jézus! Nem akarom, hogy a jövőben a bűneim elválasszanak tőled. Megígérted, hogy ha hiszek benned, akkor minden bűnért, amit valaha is elkövettem, megbocsátasz. Megtudom, hogy mi az életem célja és egy napon befogadsz mennyei örök otthonodba.
Megvallom, bűnös vagyok, és hiszem, hogy te vagy a Megváltóm. Megígérted, hogy ha megvallom a bűnösségemet és bízom benned, megmenekülök. Hiszek neked, amikor azt mondod, hogy az üdvösségemet kegyelemből, hit által, és nem cselekedetek által kapom meg. Uramként fogadlak be életembe. Ma életem minden részét átadom a te vezetésednek.

Azért a célért akarok élni, amire te teremtettél, és az életem hátralévő részét arra akarom használni, hogy téged szolgáljalak önmagam helyett. Rád bízom életemet, kérlek ments meg és fogadj be családodba. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha ennek az imának az elmondásával fogadtad be Jézust a szívedbe, akkor kérlek, hogy küldj egy [angol] emailt a Rick@PastorRick.com emailcímre, hogy tudjak erről, mert szeretnék neked néhány ingyenes anyagot küldeni, melyek segítenek Jézussal járni az utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.07.05)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása