Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A haragért árat kell fizetnünk

2023. október 19. 03:00 - FodorImi

fist-1148029_1920.jpg

„Aki haragra és neheztelésre ingerli a családját, az bolond, és végül semmije sem marad.” (Példabeszédek 11,29 TLB fordítás)

Ha tudod, hogy nagy árat kell fizetned azért, hogy nem tudsz uralkodni a haragodon, akkor motiváltabb leszel, hogy kezeld azt. Kevésbé valószínű, hogy dühös leszel, ha felismered, hogy a haragnak mindig ára van.

A Példabeszédek könyve sok bölcsességet tartalmaz a haragról. Hány igeverssel tudsz azonosulni ezek közül?

„A heves indulatok viszályt támasztanak.” (Példabeszédek 15,18 GNT)

„A harag hibákhoz vezet.” (Példabeszédek 14,29 TLB)

„Az indulatos ember viszályt szít, és mindenféle bajba keveredik.” (Példabeszédek 29,22 TLB)

És mit szólsz ehhez:

„Aki haragra és neheztelésre ingerli a családját, az bolond, és végül semmije sem marad.” (Példabeszédek 11,29 TLB)

Mindig veszítesz, ha dühös vagy indulatos leszel. Elveszítheted a hírnevedet, mások tiszteletét, a munkádat, egy üzletet vagy a családod szeretetét. Még az egészségedet is elveszítheted!

A testedet nem arra tervezve Isten, hogy haragot hordozzon. Ő nem akarja, hogy haragot hordozz magadban. Ha mégis ezt teszed, megbetegszel. Rengeteg olyan ember van, aki már ma elhagyhatná a kórházat, ha nem hordozna bűntudatot, neheztelést vagy haragot a szívében.

Ha haragot tartunk magunkban, azért mindig árat kell fizetnünk.

Az emberek gyakran arra használják a haragot, hogy rávegyenek más embereket valamire. Miért? Mert működik - legalábbis rövid távon. Különösen a szülők tanulják meg gyorsan, hogy a gyerekeket haraggal rá lehet venni valamire. Ennek azonban nagyon romboló és pusztító hatása lesz. Hosszútávon a kontrollálatlan haragért mindig meg kell fizetni az árat, ami az elidegenedés, a közöny és a még több harag.

Ez történik sokszor a gyermekeinkkel, különösen a tinédzserekkel. Azt gondolják: „Nem tudok megfelelni a szüleimnek, mindig dühösek rám”. Így közönyössé, fásulttá válnak. És ha újra és újra haragot tapasztalnak meg a szülők részéről, akkor eltávolodnak tőlük azért, hogy megvédjék magukat. Végül a kapcsolat megszakad. Semmi sem teszi gyorsabban tönkre a kapcsolatokat, mint a  harag vagy a manipulatív szándékú düh. 

Te döntöd el, hogy haragszol-e valakire. Mielőtt döntesz, gondold meg, milyen árat kell majd fizetned érte. Vajon megéri?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, mit remélnek az emberek, amikor úgy döntenek, hogy valakire haragudni fognak?
  • Hogyan befolyásolta eddig a harag a kapcsolataidat? Mibe kerül(t) ez neked?
  • Hogyan hatott a harag az egészségedre? Milyen káros hatással van rád mentálisan, érzelmileg és fizikailag az, hogy neheztelést vagy haragot hordozol magadban valakivel szemben?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2023.10.12.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása