Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A neheztelés jobban fáj neked, mint bárki másnak

2024. július 02. 03:00 - FodorImi

man-1846050_1920.jpg

„A neheztelés miatt halálra izgatni magadat ostoba és értelmetlen dolog lenne.”
Jób 5:2 (GNT)

Ha ragaszkodsz a nehezteléshez, az mindig jobban fog fájni neked, mint bárki másnak. A neheztelés önpusztító és kontraproduktív.

A neheztelésnek semmi értelme!

Ha valakinek valaha is volt oka a sértődöttségre, az Jób volt. Istenfélő ember volt, akinek megvolt mindene, amire vágyott - gazdagság, hírnév és nagyszerű család. Egy nap mindezt elvesztette. Az ellenséges népek megölték az összes jószágát. Minden gyermeke meghalt. Szörnyű betegséget kapott. Szó szerint mindent elvesztett, amije volt, csak egy zsémbes felesége maradt neki. Aztán jöttek a barátai, és azt mondták: „Jób, ez mind a te hibád.”

Bár Jóbnak minden oka megvolt a neheztelésre, a róla elnevezett bibliai könyvben mégis azt mondja, hogy a neheztelés rossz ötlet. Jób azt mondta: „A neheztelés miatt halálra izgatni magadat ostoba és értelmetlen dolog lenne.” Jób 5:2 (GNT)

Jób bölcs ember volt. Tudta, hogy nincs ideje haragudni. Tudta, hogy ez ostobaság, értelmetlen és logikátlan. Ha visszagondolsz saját életed tapasztalataira, valószínűleg egyet fogsz érteni. Ostoba dolgokat tudunk tenni, amikor a harag foglyai vagyunk. Olyan dolgokat mondunk, mint például: „Majd én megmutatom!” Aztán gyakran nevetséges dolgokat teszünk, hogy ez megtörténjen. Amikor engedünk a haragnak, önpusztító módon cselekszünk, és sokkal többet ártunk magunknak, mint azoknak, akik ellen haragot táplálunk.

Emlékszem, hogy egyszer megnéztem egy régi vígjátékot, a „Három Stooge”-t. Az egyik szereplő folyton mellbe vágta a másikat, aki azt mondta: „Megyek és bosszút állok ezen a fickón. Megállítom!” Fogott egy dinamitrudat, és a saját mellkasára szíjazta. Aztán azt mondta: „Legközelebb, ha megüt, akkor az felrobbantja a kezét!”

Ez történik, amikor haragszunk - igazán ostoba dolgokat teszünk, hogy megpróbáljunk bosszút állni az embereken. Ami még rosszabb, a harag nem segít. Nyomorulttá tesz. Soha nem ér véget azzal, hogy megkapjuk, amit akarunk.

Akkor miért csináljuk? Ne ragaszkodj a neheztelésedhez. Bocsáss meg, és engedd el.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Miért olyan fontos számunkra, hogy mienk legyen az utolsó szó?
  • Milyen módon láttad már, hogy a hosszan őrzött neheztelés ártott neked vagy a hozzád közel álló embereknek?
  • Milyen múltbéli sérelmet kell megbocsátanod ahhoz, hogy elengedd a neheztelést?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2024.06.25.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása