Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Stresszkezelés: ne aggodalmaskodj!

2016. február 14. 03:00 - Molyhoslepke

„Semmi felől ne aggodalmaskodjatok!” (Filippi 4:6)

Az életed első számú stresszforrása nem a munkád, hanem az aggodalmaid. Nem a munkahelyed, hanem az aggodalom miatt forgolódsz éjjel.

Isten a Bibliában nyíltan állást foglal az aggodalommal kapcsolatban. A Filippi 4:6-ban ezt mondja: „Semmi felől ne aggodalmaskodjatok!”

Hogy miért kell elengedned az aggodalmaidat?

Több okból is értelmetlen aggódni. Az aggodalom felnagyítja a problémákat. Észrevetted már, hogy ha valaki rosszat mond rólad, annál jobban fáj, minél többet gondolkodsz rajta? Másrészt az aggodalom semmit nem old meg. Olyasmin aggódni, amin úgysem tudsz változtatni, teljesen felesleges. Ha pedig tudsz változtatni, akkor aggodalmaskodni őrültség. Kelj fel, és csináld!

Emellett az aggodalom természetellenes. Nem születik velünk. Talán azt hisszük, de nem így van. Az aggodalom tanult dolog. Mivel nem természetes, nem is egészséges. A tested nem úgy van megtervezve, hogy kezelni tudja az aggodalmat. Amikor valaki azt mondja, hogy betegre aggódja magát, igazat mond. Az orvosok szerint sok ember elhagyhatná a kórházat, ha megtudná, hogyan szabaduljon meg a bűntudattól, az aggódástól és a bosszúságoktól. A Példabeszédek 14:30 ezt mondja: „Az békés szív az egészséges test kulcsa" (NLT fordítás).

Az aggodalom nem segít. Nem változtatja meg a múltat, és nem tudja irányítani a jövőt, egyedül a jelent teszi tönkre. Az egyetlen dolog, amin változtatni tud, az te vagy: nyomorulttá tesz. A problémát soha nem oldja meg.

Az aggodalom szükségtelen. Isten teremtett téged, ő alkotott meg, ő váltott meg, neked adta Lelkét. Azt hiszed, nem fog törődni szükségeiddel? Nem kell aggódnod!

A stresszkezelés első lépése: megtagadni az aggodalmaskodást. Miért? Mert értelmetlen, mert természetellenes, mert nem segít, mert szükségtelen.

Az 1 Péter 5:7-ben a Biblia azt mondja: „Aggodalmaitok egész súlyát őrá vethetitek, mert ő személyesen törődik veletek!” (AMP fordítás)

Isten személyesen törődik veled és a szükségleteiddel. Add át Neki mindazokat a dolgokat, amik miatt aggódsz, idegeskedsz! Engedd el őket!

Beszéljetek róla:

  • Mit árulnak el aggodalmaid Istenbe vetett bizalmadról?
  • Mi az, ami aggodalommal tölt el? Hogyan változtathatsz ezen?
  • A gyakorlatban mit jelent "őrá vetni" az aggodalmaidat?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2016.02.07.)

Szólj hozzá!

Boldog szeretnél lenni? Add át az életed!

2016. február 13. 03:00 - Molyhoslepke

„Ha ragaszkodsz ahhoz, hogy megtartsd az életed, el fogod veszíteni. Csak azok tudják meg, mit jelent igazán élni, akik értem és a Jó Hírért feláldozzák az életüket." (Márk 8:35, LB fordítás)

Isten úgy alkotta meg a világot, hogy a boldogság nem az anyagi helyzettől vagy a fizetéstől függ, nem a szexualitásból vagy a sikerből ered.

A boldogság a szolgálatból fakad. Isten úgy alkotott meg téged, hogy akkor lehetsz igazán boldog, ha átadod magad a szolgálatra. Azt kérded, miért? Azért, mert azt szeretné, hogy hozzá hasonlóvá válj. Az egész a szeretetről szól.

„Ha ragaszkodsz ahhoz, hogy megtartsd az életed, el fogod veszíteni. Csak azok tudják meg, mit jelent igazán élni, akik értem és a Jó Hírért feláldozzák az életüket." (Márk 8:35, LB fordítás)

Minden egyes nap gyakorolnod kell magad a nagylelkűségben és a szolgálatban, hogy igazán boldog lehess.

A Máté 20:28 azt mondja: „Mint ahogy az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért." (EFO)

Jézus azért jött, hogy szolgáljon minket és adjon nekünk. Ez a két dolog jelenti Jézus valódi követését. Ez a két cselekedet boldogabbá tesz, mint bármi más a világon. Ha nem adsz, ha nem szolgálsz, nem vagy Jézus követője. Ennyire egyszerű.

Isten ugyanakkor úgy alkotta meg a világot, hogy minél többet adsz magadból, és minél többet szolgálsz, annál többet kapsz az Úrtól, és annál boldogabb és áldottabb leszel.

Pál ezt írja a Filippi 2,17-18-ban: „A hitetek késztetni fog titeket, hogy felajánljátok életeteket Isten szolgálatára. Ha a saját véremet kell felajánljam áldozatul értetek, akkor is örvendezni fogok. Örvendjetek ti is velem!" (NCV fordítás)

A hited arra fog késztetni, hogy felajánld magad Isten és embertársaid szolgálatára. Az élethosszig tartó boldogság kulcsa ez a kettő: a szolgálat és önmagad felajánlása – azaz, hogy nagylelkűen odaadd életed az Evangélium nevében.

 Beszéljetek róla:

  • Téged mi tesz igazán boldoggá?
  • Mondj egy példát arra, amikor a nagylelkűség, vagy a szolgálat töltött el örömmel!
  • Időd mekkora részét fordítod szolgálatra? Ma hogyan szolgálhatnál másokat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.02.06.)

Szólj hozzá!

Boldog akarsz lenni? Ragaszkodj Isten szavához!

2016. február 12. 03:00 - Babacson

"Szilárdan ragaszkodj az Élet Szavához."  (Filippi 2:16a, NLT fordítás)

Isten ígérete szerint számtalan nagyszerű dologgal gazdagodhat az életed, ha elmélkedsz az ő szaván, és megcselekszed azt.

Ez talán meglep, de ha tudod, hogyan kell aggódni, akkor azt is tudod, hogyan kell Isten szaván elmélkedni. Az aggodalmaskodás az, amikor egy negatív dolgot újra és újra átgondolsz. Amikor az Írás szavával teszed ugyanezt, az elmélkedés.

Hatféleképpen tudod Isten szavát megragadni:

  • hallgathatod,
  • olvashatod,
  • tanulmányozhatod,
  • memorizálhatod,
  • elmélkedhetsz rajta, 
  • és alkalmazhatod.

De ha mindössze annyit teszel, hogy meghallgatod Isten szavát a gyülekezetben, akkor nem tudsz hozzá ragaszkodni, könnyen el lehet róla terelni a figyelmedet.

A Biblia  Filippi 2:16-ban azt mondja: "Szilárdan ragaszkodj az Élet Szavához."  (NLT fordítás). Nem tudsz erősen ragaszkodni az Igéhez, hacsak nem gyakorlod mind a hat szokást: a hallgatást, olvasást, tanulmányozást, memorizálást, elmélkedést és alkalmazást.

A Zsoltárok 119:16-ban az áll: "Törvényeid boldoggá tesznek engem, szavadról soha nem feledkezem meg." (GW fordítás) Szeretnél boldog lenni? Isten rendelkezései boldoggá tesznek, és ezekre úgy tudsz emlékezni, ha memorizálod őket, elmélkedsz rajtuk, majd alkalmazod is őket.

A Zsoltárok 119:35 azt mondja: " Vezérelj a te parancsolataidnak útján, mert azon találom meg a boldogságot." (NLT fordítás) Általában rossz helyen keressük a boldogságot. Isten azt mondja, hogy a boldogságot parancsolatainak útján találhatjuk meg.

Beszéljetek róla:

  • Milyen zavaró tényezők akadályoznak abban, hogy elmélkedj Isten Igéjén?
  • Ki az a személy az életedben, aki segíteni tud az Ige memorizálásában? Hogyan tudnátok fegyelmezetten tenni ezt?
  • Mit mond Istenről az, hogy akkor találhatjuk meg a boldogságot, ha megtartjuk rendelkezéseit és szabályait?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.02.05)

 

Szólj hozzá!

Boldog akarsz lenni? Legyen tiszta a lelkiismereted!

2016. február 11. 03:00 - Szíj Melinda

„Milyen boldogok, akiknek vétke megbocsáttatott! Mily öröm, hogy bűneik eltöröltettek! Micsoda megnyugvásra jutnak azok, akik bűneiket megvallották, és akiknek Isten megtisztította életüket!” (Zsoltárok 32:1-2 LB fordítás)

violet.jpg

Ha bűntudatod van, vagy szégyelled magad, az tönkreteszi a boldogságodat. Ahhoz,hogy boldog legyél, meg kell szabadulnod a bűntudattól, és tiszta lelkiismerettel kell élned. A bűntudat és a boldogság nem fér meg egymás mellett.

A Filippi 2:15-ben így szól Isten Igéje: „Éljetek tiszta, feddhetetlen életet, mint Isten gyermekei, ragyogó fényként tündököljetek e romlott és eltévelyedett emberekkel teli világban” (NLT fordítás).

Talán ezt gondolod: „Szeretnék boldog lenni, de hogyan nyugtassam meg a lelkiismeretem, ha most éppenséggel nem tiszta?” Ha ebben a helyzetben vagy, a Zsoltárok 32:1-2 szavaira van szükséged: „Milyen boldogok, akiknek vétke megbocsáttatott! Mily öröm, hogy bűneik eltöröltettek! Micsoda megnyugvásra jutnak azok, akik bűneiket megvallották, és akiknek Isten megtisztította életüket!” (LB fordítás)

A boldogság, az öröm és a megnyugvás három olyan dolog, amire mindenki vágyik. Mindannyian boldogok szeretnénk lenni. Mindnyájan élvezni akarjuk az életet, és szabadulni szeretnénk fájdalmainktól. A Biblia azt mondja, hogy ennek a kulcsa a tisztaság, a tisztaságot pedig Isten megbocsátó kegyelméből nyerhetjük el.

Vagyis a boldogság egyik titka: legyen tiszta a lelkiismereted!

Ehhez az szükséges, hogy minden nap kezdetén és végén tarts lelki számadást, melynek során beszámolsz Istennek mindenről, ami kettőtök közé áll, és elkészíted az aznap mérlegét. Ezt nevezik szellemi légzésnek: kilégzed a bűnvallást, és belélegzed Isten megtisztító erejét.  

Isten azt ígéri, hogy „ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz Ő, megbocsátja vétkeinket, és megtisztít minket minden hamisságunktól” (1 János 1:9 NIV fordítás).

Beszéljetek róla:

  • Mi az, amit a mai napról el kell mondanod Istennek, hogy megtisztulhasson a lelkiismereted?
  • Hogyan kell átszervezned az életed, hogy minden nap legyen időd lelki számadást tartani?
  • Vajon mások Jézust bemutató „ragyogó fényként” tekintenek rád? Mit üzen a te Krisztusban való örömöd a világnak?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.02.04.)

 

Szólj hozzá!

Boldog akarsz lenni? Ne görcsölj az apró dolgokon!

2016. február 10. 03:00 - torokaron

„Panaszkodás és vitatkozás nélkül csináljatok mindent, hogy senki se kritizálhasson titeket.” (Filippi 2:14-15 NLT fordítás)

Volt már olyan veled, hogy valami apróságon felhúztad magad és emiatt veszekedtél? Persze, hogy volt mindenkinél. Ez egy olyan dolog, amiről nagyon nehéz leszokni, mert a természetünkből adódóan mindannyian negatívan állunk a dolgokhoz. Egészen Ádámtól és Évától kezdve megy ez a vádaskodással és a kifogások keresésével. Kifogást keresünk a saját hibáinkra és megvádolunk másokat a botlásaikért – és így tovább. Elbújunk és lökdösődünk. Másokat hibáztatunk a mi problémáinkért.

A Filippi 2:14-15 azt mondja, hogy „Panaszkodás és vitatkozás nélkül csináljatok mindent, hogy senki se kritizálhasson titeket.” Ez lehet a Biblia egyik legnehezebb igeverse, nem gondolod?

A panaszkodók négy különböző típusába futok bele minduntalan.

Elsők a siránkozók. Felkelhetsz úgy reggel, hogy azt mondod, „Jó reggelt, Uram”, a siránkozók azonban ehelyett úgy kelnek, hogy „Te jó ég, megint reggel van?”.

A második a mártír típus. A leggyakoribb kifejezésük az, hogy „Senki sem értékel engem!”. A szánalomkeltés nagymesterei. Fintorognak és panaszkodnak, amikor nem találják meg a számításaikat.

Harmadsorban ott vannak a cinikusok. Az ő hozzáállásuk a „Miért problémázzunk? Úgy sem változik meg semmi”. Mindent megmérgeznek.

Végül a negyedik típusba tartoznak a perfekcionisták. Soha semmi sem elég jó nekik, a kedvenc kérdésük az, hogy „Ez a legjobb, amit tudsz?”.

Számomra a Biblia legrémisztőbb verse a Máté 12:36: „Minden haszontalan szóról, amelyet kimondanak az emberek, számot fognak adni az ítélet napján”.

Ettől ki kell, hogy rázzon a hideg. Mennyiszer volt már az, hogy panaszkodtál, siránkoztál, vagy vitatkoztál valamivel kapcsolatban, amikor nem kellett volna görcsölni ezeken az apróságokon? Ne görcsölj az apró dolgokon!

Ehelyett inkább „Mindenért hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra.” (1 Thesszalonika 5:18)

Beszéljetek róla:

  • Mi az a dolog, ami miatt rendszeresen panaszkodsz? Ezeket te „apróságnak” tartod? Miért, vagy miért nem?
  • A „haszontalan szavak” (Máté 12:36) hogyan irányítják a figyelmet az apró dolgokra az életben?
  • Mit gondolsz, a panaszkodás miért tesz egy amúgy is bonyolult dolgot még rosszabbá?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2016.02.03.)

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása