Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Érdemes helyreállítani a kapcsolatokat

2018. március 07. 03:00 - gabormel

„Ha bármit is kaptál Krisztus követésétől, ha szeretete bárhogyan is változást hozott az életedbe, ha a lelki közösség jelent számodra valamit… Értsetek egyet egymással, szeressétek egymást, és egy lélekként ugyanarra törekedjetek” (Filippieknek írt levél 2:1-2, The Message fordítás)

dove-bird-wallpaper-010.jpg

A kapcsolatokat mindig érdemes helyreállítani.

Az élet arról szól, hogy megtanuljuk, hogyan kell szeretni. Isten azt akarja, hogy értékeljük a kapcsolatainkat, és ahelyett, hogy eldobnánk, tegyünk meg mindent azok fennmaradásáért, ha bármi konfliktus, fájdalom, vagy szakadék is állna közénk.

Valójában a Biblia azt mondja el nekünk, hogy Isten a kapcsolatok helyreállításának szolgálatát adta meg számunkra. Emiatt az Új Testamentum jelentős része is a jó kapcsolatok kialakításával foglalkozik.

Pál apostol tanítása szerint a másokkal való együttműködés képessége a lelki érettség jele. Mivel Krisztus azt akarja, hogy az egymás iránt érzett szeretetről ismerjék fel azokat, akik a családjába tartoznak, a megromlott kapcsolatokat a hitetlenek csúfos bizonyítékának tekinti. Ezért nyugtalanította annyira Pál apostolt az, hogy a korintusi egyház tagjai egymással harcban álló pártokra szakadtak, és vitás ügyeikkel bírósághoz fordultak.

Emiatt írta ezt: „Szégyenkezzetek! Biztosan van közöttetek legalább egy bölcs ember, aki vitát rendezhet keresztény testvérei ügyében” (Korintusiaknak írt I. levél 6:5, GNT fordítás). Teljesen megdöbbentette, hogy senki sem volt elég érett ahhoz, aki elősegítette volna a konfliktus békés lezárását. Ugyanebben a levélben mondja: „Ezzel a kéréssel fordulok hozzátok: Mindnyájan egyetértésben kell élnetek!” (Korintusiaknak írt I. levél 1:10, The Message fordítás).

Ha azt szeretnénk, hogy Isten gyermekeként az Ő áldásával éljük az életünket, akkor a béke megteremtésére kell törekednünk. Jézus így tanít: „Áldottak, akik békességben élnek, mivel Isten gyermekeinek fogják hívni őket.” (Máté evangéliuma 5:9, NLT fordítás).

Figyeld meg, Jézus nem azt mondja, hogy „Boldogok, akik a békét szeretik”, mivel a békét mindenki szereti. És azt sem mondta, hogy „Boldogok a békés emberek”, akiket látszólag sosem zavar semmi. Hanem azt mondja: „Boldogok, akik a békéért harcolnak” – akik aktívan a konfliktus feloldására törekednek.

A következő néhány napban a konfliktusok megoldásához szükséges lépéseket fogjuk megvizsgálni. A béketeremtés nagyon kemény munka, ezért is van oly kevés a béke fenntartására elhivatott emberekből. De mivel Isten családjának a tagja vagy, a béketeremtés az egyik legfontosabb készség, amelyet fejleszteni tudsz!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen béketeremtő embereket ismersz? Hogyan jellemeznéd őket?
  • Mi az az egyetlen dolog, amit ma megtehetnél a kapcsolataidban, illetve a közösségedben lévő békéért?
  • Miért olyan kemény munka a béketeremtés?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.02.28.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása