Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Dolgozz a megbékülésért, ne a megoldásért

2023. június 04. 03:00 - Besther

sculpture-gbffa6c70b_1280.jpg

"Mindez pedig Istentől van, aki megbékéltetett minket önmagával Krisztus által, és nekünk adta a békéltetés szolgálatát. Isten ugyanis Krisztusban megbékéltette a világot önmagával, úgyhogy nem tulajdonította nekik vétkeiket, és ránk bízta a békéltetés igéjét." (2Korinthus 5,18-19.)

Ha helyre akarsz hozni egy kapcsolatot, melyben konfliktus van, akkor a megbékülésre koncentrálj, ne a megoldásra.

Nagy különbség van a kettő között.

A megbékélés a kapcsolat helyreállítását jelenti. Nem azt jelenti, hogy újra összeházasodsz az exeddel, csak annyit, hogy nyugalom, béke van köztetek.

A megoldás az összes nézeteltérés megoldását jelenti – és ez egyszerűen nem fog megtörténni. Az igazság az, hogy vannak olyan dolgok a házasságodban, a barátságodban és a munkahelyi kapcsolataidban, amikkel soha nem fogsz egyetérteni – mert mind különbözőek vagyunk. Viszont lehet nem egyetérteni anélkül, hogy ellenszenves lennél. Ezt nevezik érettségnek. Ezt nevezik bölcsességnek. Ezt nevezikúgy, hogy Krisztushoz hasonlónak lenni.

Egységesek lehetünk egyformaság nélkül. Haladhatunk egy irányba anélkül, hogy egy véleményen lennénk egymással. A feleségem, Kay és én már több, mint 40 éve vagyunk házasok és sok mindenben nem egyezünk. De egyfelé haladunk és támogatjuk egymást. Békében.

Ezeket tanultam házaspárok tanácsadásán: Ha a kapcsolat helyreállítására fókuszálsz, akkor a probléma gyakran jelentéktelenné válik. Hány hatalmas vitád volt a legkisebb dolgokon? Sok apróságon veszekszünk, de valójában a veszekedések nem is ezekről szólnak – hanem nagyobb problémákról. Ahelyett, hogy megpróbálsz minden apró ügyet megoldani, a fókuszt vissza kell helyezned a kapcsolatra.

Nagyon sok konfliktus van a világban. A Föld tele van háborúkkal, megosztottsággal, vitákkal, előítéletekkel, rasszizmussal, terrorizmussal és pártoskodással. Ennek eredményeként megromlottak a kapcsolataink is. Összeomlottak a gazdaságaink, kormányaink és házasságaink. És összetört az életünk és a szívünk.

Hívőként biztatlak téged arra, hogy kötelezd el magad amellett, hogy a megbékélés képviselőjévé válj egy konfliktusokkal teli világban. Keresd a módját, hogy összehozd az embereket ahelyett, hogy szétszakítanád őket.

A Biblia ezt mondja a 2Korinthus 5,18-19-ben,"Mindez pedig Istentől van, aki megbékéltetett minket önmagával Krisztus által, és nekünk adta a békéltetés szolgálatát. Isten ugyanis Krisztusban megbékéltette a világot önmagával, úgyhogy nem tulajdonította nekik vétkeiket, és ránk bízta a békéltetés igéjét." 

Ha Jézus Krisztus követője vagy, akkor szolgálatod a megbékélés. A te feladatod, hogy kilépj a társadalomba, és ezt mondd: „Isten mindent megtett azért, hogy újra közösségbe kerülj vele. Már megfizetett minden bűnödért. Nem kell az ellenségének lenned. Nem mérges rád. Szeret téged. Békülj meg Istennel. Légy békében Istennel. Aztán terjeszd ezt a békét a többieknek is."

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az a vitatott pont a házasságodban vagy barátságodban, amelyet nem tudtál megoldani?
  • Milyen lépéseket tehetsz annak érdekében, hogy jobban összpontosíts a kapcsolatnak a megbékítésére, ahelyett, hogy megpróbálnád megoldani a problémát?
  • Hogyan dolgozhatsz azon, hogy a megbékélés képviselőjévé válj ott, ahol vagy, a családodban, a munkádban és a közösségedben?

*(Daily Hope by Rick Warren 2023.05.28.)

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása