Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A békéltetés szolgálata

2024. szeptember 16. 03:00 - papk

 mountain-7770294_640.jpg

„[Isten] helyreállította a vele való kapcsolatunkat Krisztus által, és nekünk adta a kapcsolatok helyreállításának ezt a szolgálatát. Más szóval, Isten arra használta Krisztust, hogy helyreállítsa az emberiséggel való kapcsolatát. Nem neheztelt az emberekre a hibáik miatt, és nekünk adta a helyreállított kapcsolatoknak ezt az üzenetét, hogy elmondhassuk másoknak”. 2 Korinthus 5,18-19 (GW fordítás)

Amikor egy konfliktusos kapcsolatot akarsz helyrehozni, akkor a megbékélésre, nem pedig a megoldásra kell törekedned.

Ez nagy különbség! A megbékélés a kapcsolat helyreállítását jelenti. Persze ez nem azt jelenti, hogy újra összeházasodsz a volt házastársaddal, vagy hogy legjobb barátok lesztek azzal, aki megbántott. Ez csak azt jelenti, hogy megbékéltek egymással.

A probléma megoldása azt jelenti, hogy minden nézeteltérést elrendeztek, de ez a legtöbbször nem történik meg. Mert az igazság az, hogy vannak dolgok a házasságodban, a barátságaidban és a munkahelyi kapcsolataidban, amelyekkel egyszerűen soha nem fogsz egyetérteni, mert mindannyian különbözőek vagyunk. 

De ellentmondhatsz valakinek anélkül is, hogy megbántanád. Ezt hívják érettségnek, bölcsességnek, és ilyen az, amikor Jézus Krisztushoz vagyunk hasonlók.

Lehetünk egységben anélkül, hogy ugyanolyanok lennénk. Tudunk kéz a kézben járni anélkül, hogy teljes egyetértésben lennénk. A feleségemmel, Kay-jel több mint 50 éve vagyunk házasok, és sok mindenben nem értünk egyet. De kéz a kézben járunk, támogatjuk egymást, és békében élünk.

A házassági tanácsadások során a következőt tanultam: Ha a kapcsolat helyreállítását tartod szem előtt, gyakran a probléma jelentéktelenné válik. Hány nagy vitád volt már apró-cseprő dolgok miatt? És igazából ezek nem is magukról a dolgokról szóltak. Vissza kell térned ahhoz, hogy a kapcsolatot tartsd szem előtt.

Arra buzdítalak, hogy hívőként kötelezd el magad, hogy mindig a kiengesztelődésre és a megbékélésre fogsz törekedni ebben a konfliktusokkal teli világban. Legyél olyan ember, aki hidakat épít, és nem falakat. Törekedj arra, hogy az emberek között a kapcsolat helyreálljon, és ne megromoljon.

A Biblia ezt mondja Pál apostolnak a Korinthusiakhoz írt második levele 5. fejezetének 18. és 19. versében: „[Isten] helyreállította a vele való kapcsolatunkat Krisztus által, és nekünk adta a kapcsolatok helyreállításának ezt a szolgálatát. Más szóval, Isten arra használta Krisztust, hogy helyreállítsa az emberiséggel való kapcsolatát. Nem neheztelt az emberekre a hibáik miatt, és nekünk adta a helyreállított kapcsolatoknak ezt az üzenetét, hogy elmondjuk másoknak” (GW fordítás).

Ha Jézus Krisztus követője vagy, akkor a békéltetés szolgálatát kell végezned. Az a feladatod, hogy elmondd az embereknek: „Isten mindent megtett, hogy újra közösségbe kerülj vele. Nem kell az ellenségének lenned. Ő nem haragszik rád, sőt, nagyon szeret téged. Békülj meg Istennel. Élj békében Ővele, és add át ezt a békét mindenki másnak is.”

A te esetedben a békéltetés szolgálata a saját kapcsolataidban kezdődik — kérd Istentől az Ő kegyelmét, és bátorságot, hogy másokkal is meg tudd ezt osztani.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mi az a vitás pont a házasságodban vagy a barátságodban, amit még nem tudtatok megoldani?
  • Mit kell tenned, hogy a probléma megoldása helyett inkább magát a kapcsolatot tartsd szem előtt és a megbékélésre törekedj?
  • Hogyan tudod a megbékélés szolgálatát végezni ott, ahol éppen vagy — a családodban, a munkahelyeden és a környezetedben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.09.09.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása