Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nincs jó emberi kapcsolat elköteleződés nélkül

2023. szeptember 03. 03:00 - Antal Péter Dávid

beautiful-landscape-mountains-cloudy-sky.png

„Akinek sok ismerőse van, könnyen romlásra juthat, de van olyan barát, aki ragaszkodóbb a testvérnél.” Péld. 18,24 (ESV ford)

A jó kapcsolatok nem véletlenszerűen jönnek létre. Ápolást, rájuk fordított munkát és sok időt igényelnek. Elköteleződés kell hozzájuk!

Nem tudom megszámolni, hányszor éreztük úgy a feleségemmel, Kay-el, hogy ki akarunk lépni a házasságunkból, különösen az első években. Gyakran gondoltuk úgy, hogy „hát, ez nem megy... annyira mások vagyunk... ez a házasság soha nem fog működni.”

De nem hátráltunk meg. Miért? Mert elkötelezettséget vállaltunk. Esküt tettünk, hogy „amíg a halál el nem választ”, és nemcsak egymásnak, hanem Istennek is. Így hát azt mondtuk, „betartjuk ezt az ígéretet, még ha belehalunk is" (és ez majdnem meg is történt).

Voltak idők a házasságunkban, amikor az egyetlen dolog, ami összetartott minket, az az eskünk, a fogadalmunk volt – nem  a szeretet és nem egy érdek, hanem egyszerűen az elköteleződés, amit egymásnak és Istennek tettünk. És nagyon örülök, hogy nem adtuk fel. Ma a feleségem a legjobb barátom, és el sem tudom képzelni az életem nélküle.

A Biblia ezt mondja a Példabeszédek 18,24-ben: „Akinek sok ismerőse van, könnyen romlásra juthat, de van olyan barát, aki ragaszkodóbb a testvérnél.” (ESV)

Tudtad, hogy ha túl sok emberrel akarsz kapcsolatot kiépíteni, az megakadályozhatja, hogy mély kapcsolataid legyenek? Annyira lefoglal a sok-sok felszínes kapcsolat kiépítése, az ismerkedés, hogy nem tudsz elég időt, energiát és erőfeszítést fordítani arra, hogy valakivel jó és mély baráti vagy házastársi kapcsolatot tarts fenn. Nem baj, ha sok ismerősöd van, de ezek annyira lefoglalhatnak, hogy nem tudsz kialakítani fontos és szoros kapcsolatokat.

Nem kell sok barát ahhoz, hogy boldogulj ebben a világban, de néhány igazi jó barát mindenképp kell. Tehát a minőséget tartsd szem előtt, ne a mennyiséget. Az ismerőseid – a több száz „barátod” a közösségi médiában – nem feltétlenül lesznek ott, amikor szükséged van arra. De azok a barátaid, akikkel igazi jó kapcsolatban vagy és akik iránt elköteleződtél, azok ott lesznek.

Minden fontos és szoros kapcsolat az elköteleződéssel kezdődik. Ha többet akarsz a sekélyes, felületes kapcsolatoknál, akkor hajlandónak kell lenned elkötelezettséget vállalni.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Kikkel szemben vagy elkötelezett? Milyen módon mutatjátok ki ebben a kapcsolatban az elköteleződést egymás iránt?
  • Hogyan befolyásolja a közösségi hálókon való kapcsolatépítésed a barátaiddal, a családoddal, a házastársaddal való kapcsolatodat?
  • Milyen gyakorlati lépést tudnál tenni annak érdekében, hogy egy adott kapcsolatod fejlődjön és elmélyüljön?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2023.08.27.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása