Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mi a szeretet?

2023. október 17. 03:00 - daniella_89

the-heart-behind-giving-originalwithcut-774x1376-90-cardbanner.jpeg

"A szeretet azt jelenti, hogy megtesszük, amit Isten parancsolt nekünk."

(2János 1:6 NLT fordítás)

Mivel a szeretet az életünk középpontjában kéne álljon, szükségünk van arra, hogy megértsük, mi is igazából a szeretet.

A Biblia azt mondja, a szeretet egy parancsolat. Isten megparancsolja, hogy szeressük egymást: "A szeretet azt jelenti, hogy megtesszük, amit Isten parancsolt nekünk." (2János 1:6 NLT fordítás)

Mivel Isten megparancsolja, hogy szeress, ő megadja az erőt és a képességet is hozzá! Ez azt jelenti, hogy a szeretet nem egy érzés - hiszen az érzéseinket nem mindig tudjuk kontrollálni. Képzeld el, amint azt mondod egy síró gyermeknek: "Megparancsolom, hogy legyél vidám!" Nem működne, mert az érzéseink nincsenek teljesen az uralmunk alatt. De Isten megparancsolja, hogy szeressünk, ami azt jelenti, hogy képesek vagyunk szeretni.

A Biblia azt mondja, a szeretet egy döntés. Az 1Korinthus 14:1-ben ezt látjuk: "Törekedjetek a szeretetre úgy, mintha az életetek függne tőle - mert így is van" (MSG fordítás) Amikor "törekszel" valamire, akkor egy döntést hozol: eldöntöd, hogy szeretsz, vagy nem szeretsz.

Sok ember megpróbál így igazolni egy válást: "Csak nem szeretem már a páromat többé" - mintha ez egyáltalán nem tőlük függne. De szeretetben cselekedni miközben nem érzel szeretetet valójában egy magasabb rendű szeretet annál, mint mikor érzed azt. Egy dolog szeretni a virágokat virágzás közben, de a szeretet igazi próbája a tél, amikor a dolgok nem mennek olyan jól. Választhatod, hogy úgy szeretsz másokat, ahogyan Isten szeret téged, az érzéseid ellenére. Megadhatod a másik személynek azt, amire szüksége van, és nem azt, amit érdemel.

A Biblia azt mondja, a szeretet egy magatartás. A szeretet az, amit teszel. Biblia azt mondja: "Hagyjuk abba, hogy csak azt mondjuk, hogy szeretjük az embereket, és szeressük igazán őket és mutassuk ezt ki a cselekedeteinkkel" ('János 3:18 TLB fordítás)

Isten minden nap körbekínál minket lehetőségekkel arra, hogy bemutathassuk a szeretetet. De legtöbbször túl elfoglaltak vagyunk, hogy kövessük ezeket. Hányszor gondoltad már magadban, hogy "Fel kéne hívnom; bátorítanom kéne azt az embert a munkahelyemen; segítenem kéne a szomszédomnak", de elszalasztottad a lehetőséget, mert valami más közbejött? A szeretet előnyben részesíti azokat a lehetőségeket, amikor szolgálhat mások felé.

A Biblia azt mondja, a szeretet elkötelezettség. Az 1János 4:16-ban ezt írja: "Isten szeretet. Hogyha
szeretjük egymást, egyek leszünk a szívünkben Istennel, és Ő bennünk marad" (CEV fordítás) Az Istennel való kapcsolatodat nagyban befolyásolja a többi emberrel való kapcsolatod. Ha elkötelezed magad arra, hogy szeretsz másokat, akkor egy maradsz a szívedben Isten szívével, és Ő benned marad - mert Isten szeretet.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • A szeretet parancs, választás, magatartás, és elkötelezettség. Ezek közül a szeretet melyik jellemzőjét kell alkalmazd egy kapcsolatodra ma?
  • Mit jelent "egynek lenni szívünkben Istennel" ahogy azt az 1János 4:16 írja?
  • A szeretet nem egy érzés. Parancs. Hogyan bátorít ez az igazság, mikor nehéz természetű embereket próbálsz meg szeretni?

 

(*Daily Hope by Rick Warren, 2023.10.10.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása