Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan ejtsünk foglyul minden gondolatot?

2020. október 23. 03:00 - daniella_89

e88de3f24052870a69e049c7ef42ea71.jpg

„A bűnös természetednek engedni azt, hogy uralja az elméd, halálhoz vezet. De a Léleknek átengedni az elméd feletti uralmat, élethez és békességhez vezet” (Róm 8,6 NLT fordítás).

Észrevetted már, hogy az elméd nem mindig teszi azt, amit mondasz neki?

Valamikor az elmédnek saját esze van. Van, hogy a gondolataid olyan irányba tartanak, amerre nem tervezed. Mikor imádkoznod kell, a gondolataid elkalandoznak. Mikor Isten Igéjén akarsz elmélkedni, a gondolataid inkább elkószálnának.

A Biblia azt mondja, hogy amikor ez történik, minden gondolatot foglyul kell ejtened (2Kor 10,5). Mit jelent ez? Az a görög szó, ami ebben a versben szerepel, szó szerint azt fejezi ki, hogy a gondolatokat rabul ejted. Legyőzöd. Uralmad alá hajtod.

Ez csak akkor válik lehetségessé, ha használod azt a két fegyvert, amely minden hívő számára elérhető: A Szentlelket és Isten Igéjét.

Először is arra van szükséged, hogy felfedezd Isten Lelkének erejét magadban. Nélküle védtelen vagy. Pál levele a rómaiakhoz 8. fejezetének 6. verse ezt mondja: „A bűnös természetednek engedni azt, hogy uralja az elméd, halálhoz vezet. De a Léleknek átengedni az elméd feletti uralmat, élethez és békességhez vezet” (NLT fordítás).

Szükséged van Jézusra az életedben, mert a Szentlélek nélkül a bűnös természeted uralja az elméd, és mindig rossz irányba visz. De ha a Lélek irányít, megvan az erőd arra, hogy minden gondolatot foglyul ejts.

Másodszor, szükséged van Isten Igéjére. Jézus azt mondja: „Ha engedelmeskedtek a tanításomnak, valóban a tanítványaim vagytok; tudni fogjátok az igazságot, és az igazság szabaddá fog tenni titeket” (Jn 8,31–32 GNT fordítás).

Az emberek ennek az igeszakasznak a második részét szeretik idézni. Tény, hogy ez ki van plakátolva egyetemek épületére szerte a világban. De csak néhány ember idézi a szakasz első részét, amely azt mondja, meg kell tanulnod, és engedelmeskedned kell Isten Igéjének. Az emberek szabadságot akarnak, de Isten igazsága nélkül.

Valójában nincs szabadság igazság nélkül. És nincs igazság Isten Igéje nélkül. Isten megadta az iránymutatást az életre, és te minden szóban bízhatsz, amit a Biblia mond. Minél inkább megismered Isten Igéjét, és minél inkább megtöltöd az elmédet az ő igazságával, annál könnyebb lesz arra vezetni a gondolataidat, amerre akarod.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor kapod magad azon leggyakrabban, hogy egy gondolatot foglyul kell ejtened?
  • Milyen érzést vált ki belőled az a tudat, hogy ha Isten erejét akarod, át kell adnod az irányítást a Szentléleknek?
  • Mit gondolsz, miért akarja sok ember figyelmen kívül hagyni Isten parancsát arra, hogy engedelmeskedjenek az ő Igéjének? Miért akarnak az emberek igazság nélkül szabadságot?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.10.16.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása