Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten a munkádat használja jellemed fejlesztésére

2024. március 16. 03:00 - Antal Péter Dávid

river-flowing-through-trees-mountains-scotland.jpg„Aki a kevésen megbízható volt, arra a sokat is rá lehet bízni. . . Ha nem voltál megbízható a világi vagyon kezelésében, ki bízna rád igazi gazdagságot? És ha nem voltál megbízható valaki más tulajdonában, ki adna neked saját tulajdont?” Lukács 16:10-12 (NIV)

Mózes első könyvében olvashatjuk József történetét. Isten azt a látomást adta Józsefnek, hogy egyszer majd nagyszerű vezetővé válik, de József 40 évig rabszolgaként élt és dolgozott, és ennek az időnek nagy részében börtönben volt. Ezek az évtizedes várakozások voltak József jellemének próbája.

Amikor eljött a nap, és éppen megfelelő volt az idő, Isten kihúzta Józsefet ebből a helyzetből, és magas rangú pozícióba helyezte Egyiptomban – ott, ahol mindig is tervezte, hogy József lesz. A fáradozás összes nehéz éve alatt Isten József jellemét fejlesztette, és felkészítette vezetői szerepére.

Bármi legyen is a munkád – akár a háttérben dolgozol, akár hatalmi pozíciót élvezel -, Isten a jellemedet is fejleszti. Valójában Istent sokkal jobban foglalkoztatja, hogy ki vagy, mint az, amit teszel; sokkal jobban érdekli őt a jellemed, mint a karriered. A munkahelyed a jellemfejlődési életpálya helyszíne.

Van olyan főnököd, aki az őrületbe kerget? Gondolj erre: Isten használhat egy főnököt, aki próbára teszi a türelmedet – vagy egy olyan munkahelyet, ahol boldogtalan vagy –, hogy javítsa és fejlessze a jellemedet.A szeretet, az öröm, a béke és a türelem magvait ülteti el a szívedben, és amíg te dolgozol, közben öntözgeti ezeket a magokat.

Van, hogy munka közben azon tűnődünk: „Hogy lehet ez? Miért olyan nehéz hely ez? Miért pikkelnek rám ezek az emberek? Miért nem lehetek boldogabb a munkahelyemen?” Lényegében ugyanazt a kérdést tesszük fel, amit Salamon a Prédikátor 1:3-ban: „Életünket munkával, fáradozással töltjük, és milyen haszna van ezeknek?” (GNT).

A válasz ez: a jellemfejlődés. Az élet az örökkévalóságra való felkészülés. A karrierünket nem visszük magunkkal a mennybe, de a jellemünket magunkkal visszük. És amíg itt vagyunk a földön, Isten fejleszti jellemedet, és próbára teszi hűségedet. Hűséges leszel-e a helyes cselekvéshez, még akkor is, ha nincs hozzá kedved? Isten ezeket figyeli és ezek alapján dönti el, milyen feladatot fog adni nekünk az örökkévalóságban.

Jézus ezt mondta a Lukács 16:10-12-ben: „Aki a kevésen megbízható volt, arra a sokat is rá lehet bízni. . .Ha nem voltál megbízható a világi vagyon kezelésében, ki bízna rád igazi gazdagságot? És ha nem voltál megbízható valaki más tulajdonában, ki adna neked saját tulajdont?” (NIV).

Bármilyen feladatot adott Isten, hűségesen tedd meg. Ne feledd, ez inkább a jellemedről szól, mint a karrieredről!

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen nehézségekkel nézel szembe a munkahelyeden?
  • Hogyan használhatja fel Isten ezeket a küzdelmeket jellemed építésére?
  • Mi az a támogató dolog, amit ezen a héten megtehetsz az egyik munkatársadért?

 

*(Daily Hope by Rick Warren – 2024.03.09.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása