Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Amikor a munka nyomasztóvá válik

2022. december 19. 03:00 - Lencsés Tamás

„Azt hiszem, kedves testvéreim, tudnotok kell, milyen nehéz időszakon mentünk keresztül Ázsiában. Valósággal összetörtünk és el voltunk nyomva, és attól féltünk, hogy nem éljük túl. Mi... láttuk, hogy mennyire tehetetlenek vagyunk, hogy magunkon segítsünk; de ez jó volt, mert akkor mindent Isten kezébe helyeztünk, aki egyedül meg tud minket menteni, mert még a halottakat is fel tudja támasztani.” (2Kor 1,8-9 TLB fordítás)

Mindenki szembesül problémákkal a munkahelyén. Néha azonban ezek a problémák olyannyira elhatalmasodnak rajtunk, hogy úgy érezzük, el akarnak temetni bennünket.

Mit teszel ilyenkor? Azt teszed, amit Pál Apostol tett, amikor el volt nyomva.

Ne feledd, Pál Jézus Krisztus apostola volt, és beutazta az egész világot, hogy megossza a jó hírt. Pál Apostol Korinthusiakhoz írt második levelének első fejezetében található 8. és 9. versében ezt mondja: „Azt hiszem, kedves testvéreim, tudnotok kell, milyen nehéz időszakon mentünk keresztül Ázsiában. Valósággal összetörtünk és el voltunk nyomva, és attól féltünk, hogy nem éljük túl. Mi...láttuk, hogy mennyire tehetetlenek vagyunk, hogy magunkon segítsünk; de ez jó volt, mert akkor mindent Isten kezébe helyeztünk, aki egyedül meg tud minket menteni, mert még a halottakat is fel tudja támasztani.” (TLB fordítás)

Amikor olyan problémával találkozol a munkahelyeden, amely annyira nyomasztó, hogy azt hiszed, a falnak fogsz rohanni, három dolgot kell tenned.

Először is, fordítsd a problémát Istenhez az ima által. Mondhatod, ahogy Pál Apostol teszi ezt: „Istenem, túlterhelt vagyok. Tehetetlennek érzem magam. Össze vagyok zavarodva. Úgy érzem, hogy nem fogom túlélni”. Kiálts Istenhez, és add át neki a problémát.

Másodsorban, győződj meg arról, hogy egy kicsi csoportban vagy. Pál Apostol korinthusbeliekhez írt második levelének ezen szakaszában hatszor szerepel a mi szó és kétszer a „minket” szó. Amikor Pál egy nyomasztó helyzeten ment keresztül a munkájában, nem volt egyedül. Pálhoz hasonlóan neked is szükséged van olyan hívő társakra, akikre számíthatsz. Konkrétan, szükséged van egy kis baráti csoportra, akik minden héten együtt tanulmányozzák veled a Bibliát, rendszeresen imádkoznak veled és érted, és bátorítanak, amikor nehéz időszakon mész keresztül a munkahelyeden.

Harmadsorban, ne feledd, hogy Isten arra használja a munkahelyi embereket, hogy megtanítson Téged szeretni. A Biblia azt mondja Pál Apostol Korinthusiakhoz írt első levelének 16. fejezetében található 14. versben „Minden munkátokat szeretetben végezzétek” (GNT fordítás). A munkahelyeden, és az életed minden más területén is, ahogy megtanulsz együttműködni más emberekkel, valójában azt tanulod meg, hogyan kell szeretni. És a szeretet megtanulása az, amiről az élet szól.

Milyen gyakorlati módjai vannak annak, hogy megtanulj szeretni a munkahelyeden? Bánj úgy a munkatársaiddal, ahogyan te is szeretnéd, hogy a munkahelyeden bánjanak veled. Mutasd meg a munkatársaidnak, hogy a szeretet fontosabb számodra, mint bármilyen szakmai készség. Valamint, bármilyen nehéz is a munka, ne feledkezz meg arról, hogy úgy szeress másokat, mint Jézus tette.

Ne feledd, amikor a munka megterhelő, imádkozz, támaszkodj a kiscsoportodra, és végezd minden munkádat szeretetben.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen módon segített neked a kiscsoportod (vagy más keresztény baráti társaság) akkor, amikor nehézségekbe ütköztél a munkahelyeden? Mikor keresed meg őket ezen a héten, hogy megoszd velük a jelenlegi küzdelmeidet?
  • Hogyan segít a mások szeretetére való összpontosítás enyhíteni a munkahelyi stresszt?
  • Miért fontos elismerni, hogy néha Pálhoz hasonlóan te is tehetetlen vagy, hogy a munkahelyeden segíts magadon?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.12.12.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása