Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan memorizálod a Szentírást?

2023. június 10. 03:00 - Lencsés Tamás

„Szívembe zártam beszédedet, hogy ne vétkezzem ellened.”

(Zsolt 119,11)

Amennyiben Jézus erős és érett követőjeként akarsz növekedni, akkor meg kell jegyezned a részleteket Szentírásból! Isten Igéje az igazság, és ha elülteted a szíved talajába, az a növekedés erőteljes eszköze.

A Zsoltárok könyve 119 fejezetének 11. verse szerint: „Szívembe zártam beszédedet, hogy ne vétkezzem ellened.” Isten Igéjének a szívedbe zárása, másszóval megjegyzése, segít megtörni a bűn mintáit az életedben, és fejlődni a hitedben.

Amennyiben még soha nem tanultál meg a részleteket Szentírásból, ez talán ijesztő lehet. Azonban meg tudod csinálni! Talán azt gondolod, hogy nem vagy elég okos, vagy talán korábban is voltak gondjaid a memorizálással. Íme néhány egyszerű lépés, amit követve még ma elkezdheted memorizálni Isten Igéjét:

1. Válassz ki egy verset, amely megszólít téged. Ne azért válassz egy verset, mert úgy gondolod, hogy meg kell jegyezned. Jegyezd meg, mert szeretnéd. Mert hiszel benne, hogy változást hoz az életedben.

2. Mondd el a szöveg előtt és után a szentírási hivatkozást. Például a mai verssel kapcsolatban ezt mondanád: "Zsoltárok könyve 119,11: „Szívembe zártam beszédedet, hogy ne vétkezzem ellened." Zsoltárok könyve 119,11. Néha a hivatkozást a legnehezebb megjegyezni. Ezért, ha hangosan kimondod a vers előtt és után, könnyebb lesz.

3. Olvasd fel hangosan a verset, és olvasd fel többször is. Sokan arra emlékeznek, amit mondanak, nem pedig arra, amit olvasnak. Ahogy hangosan kimondod a verset, rögzíted az elmédben.

4. Jegyezd meg pontosan. Ne próbáld megváltoztatni a Szentírást, mielőtt megtanulnád. Tanuld meg úgy, ahogy a Bibliában van.

5. Kezdd azzal, hogy hetente egy verset memorizálsz. Idővel lehet, hogy hetente két verset is meg tudsz tanulni, de kezdd lassan. Ahogy egy korábbi áhítatban említettem, ha hetente egy verset memorizálsz, akkor egy év alatt 52 verset fogsz megjegyezni! Amennyiben hetente kettőt memorizálsz, az egy év alatt több mint 100 vers lesz. Nagyon sok igazságot és bölcsességet hordozol majd a szívedben és az elmédben, hogy később felidézhesd.

Ismerek olyan embereket, akik egész könyveket memorizáltak a Bibliából. Ők nem zsenik. Egyszerűen csak elhatározták, hogy memorizálják, versről versre.

 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mi a stratégiád a Szentírás memorizálására? Működik? Meg kellene változtatnod valamit azon, ahogyan Isten Igéjét memorizálod, hogy hatékonyabb legyen?
  • Ki az, aki veled együtt tudja a Szentírást memorizálni, és ki segít Téged számonkérni?
  • Milyen verset szeretnél megjegyezni ezen a héten?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.06.03.)

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csilla vargáné 2023.06.10. 13:49:03

mát kérek tüdöbetegség szivbetegség cukorbetegség miatt befagyott váll miatt 20%ban nem mozog bal váll varga zoltán//feleségemnek vargáné szűcs csilla petefészekben vesén daganat van ... még élelmiszerért számlák kifizetéséért!! imát kérek ezekért is varga zoltán vadna szabadság tér 15segitsenek semmi nincs!! SZERETNÉK ÉLELMISZER CSOMAGOT KÉRNI) Sajnos saját hibánkon kívül nehéz helyzetbe kerültünk! Feleségem fizetéséből havi 16 ezret vonnak le tartozás fejében, így bárminemű segítséget, élelmiszert is szívesen elfogadunk! Én jelenleg közmunkán vagyok, beteg feleségemeLL(vizes láb, lábszárfekély), de jómagam is szívbeteg vagyok, amely mellé még cukorbetegség is társul Csillának kevés vörösvérsejtje, ill hemoglobinja van, dolgozni nem bír, fárad! Én inzulinos cukorbeteg vagyok (napi 2x)! Ezért kérnem a segítségeteket! Bővebb információ privát üzenetben! Köszönöm!//varga zoltan vadna szabadsag tér 15 diabetese neuropathya allapitottak meg ill... gerinc csipö kopas ill szükület //ha valaki tud segiteni feleségem számla száma 116 00006 00000000 2576 6862!! volt egy mütétem bocsanat leirom ,herezacskon folyamatos magas cukor miatt ,lett egy tályog ill. a lágyrészen megmütöttek ,, és a mütét után kialakult egy sipoly ,, a sipolybol 9 honapig lógott belöllem egy mütét közben bennem hagyott géz darab ... a sipoly ami a lágyrészen van nem lehet emelni hajolni váladékozik még dolgozom közmunkán mindkettönk fizetéséböl von végrehajto//zv7195371@gmail.com
süti beállítások módosítása