Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ha fejlődni akarsz, néha nemet kell mondanod

2023. november 10. 03:00 - Mapetso


sayno.jpg"Ezért, mivel a hit életének ilyen hatalmas tanúságtevő tömege vesz körül minket, vetkőzzünk le minden terhet, ami lelassít bennünket, különösen a bűnt, amibe oly könnyen elesünk. És fussuk meg kitartóan azt a versenyt, amelyet Isten kitűzött elénk." Zsid 12,1 (NLT)

Meglepő lehet, hogy a "nem" az a szó, ami a legfontosabb a szellemi növekedésed útján. 

A hit útja igen hosszú. Sokan kezdik nagy erővel, de kifulladnak mielőtt az út végéhez érnek. Isten azt akarja, hogy eljuss egészen az út legvégéig.

A szellemi életed olyan, mint egy maraton - és ugye nem akarsz maratont futni súlyzókkal a kezedben? Az emberek sokszor azért hagyják abba idő előtt a hit útján való járást, mert kifárasztja őket az a sok minden, amit magukkal cipelnek.

Ahhoz tehát, hogy jól fussuk meg a szellemi versenyt, lomtalanításra van szükségünk.

Képzeld el például a következőket:

  • Az óceán közepén egy tengerjáró hajó meglehetősen jó tempóval tud haladni. De ha száz mentőcsónakot akasztunk rá, lelassul.
  • Ha csak egy izzót csatlakoztatunk egy akkumulátorra, az sokáig fog égni. Ha 15-öt csatlakoztatunk rá, gyorsan lemerül. Ha 100-at, akkor még gyorsabban. 

Ez történik veled is, ha túl sok mindent akarsz csinálni. Tanulj meg nemet mondani néhány dologra, ami jó, mert ezek megakadályoznak abban, hogy a tőled telhető legjobbat nyújtsd.

A Zsidókhoz írt levél 12,1 azt mondja, hogy "dobjunk le minden súlyt, ami lelassít minket" (NLT). Ezek a súlyok nem rossz vagy bűnös dolgok, csak egyszerűen feleslegesek. Ilyen túlsúly lehet az életedben egy munkahely, egy kapcsolat vagy egy hobbi, illetve bármi, ami lelassít annak elérésében, amit Isten szeretne tenni az életedben. És ez nem éri meg.

Gondold végig, milyen fölösleges súlyok lassítanak le, és kezdd el ledobni őket még ma!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyek azok a fölösleges súlyok, amelyek lelassítanak? Melyek azok a jó dolgok, amik esetleg visszatartanak attól a legjobbtól, amit Isten tartogat számodra?
  • Mit gondolsz, miért érzünk akkora nyomást, hogy igent mondjunk mindenre, ami az utunkba kerül?
  • Próbálj meg ezen a héten nemet mondani egy olyan dologra, amibe normális esetben beleegyeznél. Mit gondolsz, milyen változást fog ez eredményezni?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.11.03)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása