Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Amikor minden remény elvész, higgy Isten ígéreteiben!

2023. szeptember 27. 03:00 - FodorImi

heart-1164739_1920_1.jpg

„Miközben Isten próbára tette, Ábrahám még mindig bízott Istenben és az ő ígéreteiben, ezért felajánlotta fiát, Izsákot, és kész volt megölni őt az áldozati oltáron; igen, még Izsákot is, akin keresztül Isten megígérte Ábrahámnak, hogy egész nemzetet ad neki leszármazottaiból!” Zsidók 11:17–18 (TLB fordítás)

Érezted már valaha, hogy a reményed meghal?

Abból tudhatod, hogy a remény haldoklik benned, hogy azt mondod, „soha”: „Soha nem fogok megházasodni. Soha nem kapom meg azt a munkát. Soha nem lesz gyerekem.”

Bizonyára nem vagy egyedül. A Biblia egyik legnagyobb hithőse, Ábrahám is így érzett.

A Római levél 4. fejezet 18. versében ezt olvassuk: „Ábrahám, amikor a reménység már halott volt benne, hitben reménykedett tovább, és hitte, hogy „sok nemzet atyja” lesz. Isten szavára támaszkodott, amely határozottan »a te leszármazottaidra« utalt” (Phillips fordítás).

Mit teszel, amikor a remény meghal benned, és fel akarod adni? Bízz abban, amit Isten megígért! Hová fordulsz, amikor úgy érzed, hogy kételkedsz Istenben? Fordulj Isten Igéjéhez!

Ahhoz, hogy a hit emberévé válj, szükséged van arra, hogy Isten Igéje benned lakozzon.

Figyeljük meg, hogy a Biblia azt mondja, hogy Ábrahám „Isten szavára támaszkodott”. Semmi sem megbízhatóbb, mint Isten Igéje!

Még akkor is, amikor Ábrahám a legnagyobb próbatétellel nézett szembe, amikor Isten arra kérte, hogy áldozza fel a fiát, ő Isten ígéreteire támaszkodott.

„Miközben Isten próbára tette, Ábrahám még mindig bízott Istenben és az ő ígéreteiben, ezért felajánlotta fiát, Izsákot, és kész volt megölni őt az áldozati oltáron; igen, még Izsákot is, akin keresztül Isten megígérte, hogy Ábrahámnak egy egész nemzetet ad leszármazottaiból!" (Zsid 11,17–18. TLB fordítás).

Ábrahám és Sára évekig vártak egy gyermekre, mielőtt Isten megadta nekik Izsákot. Aztán Isten azt mondta Ábrahámnak, hogy áldozza fel Izsákot.

Ábrahám azonban nem esett pánikba. A Bibliából megtudjuk, mi volt Ábrahám hitbeli válasza:

  • Ábrahám hitt abban, hogy Isten fel tudja támasztani a fiát a halálból (Zsidók 11,19).
  • Ábrahám azt mondta a szolgájának: „Visszajövünk”, nem pedig azt, hogy „Visszajövök”, amikor Izsákkal elindultak a hegyre az áldozatbemutatáshoz (1Móz 22,5).
  • Amikor Izsák megkérdezte Ábrahámtól: „Hol van a bárány, amit fel fogunk áldozni?”, Ábrahám így válaszolt: „Az Úr majd gondoskodik róla"(1Móz 22,8).

Ábrahám hitt Isten ígéreteiben. Tudta, hogy Isten vagy megkíméli a fiát, vagy feltámasztja.

Amikor minden remény elveszettnek tűnik, helyezd a reményed Istenbe. „És ez a remény nem vezet csalódáshoz. Mert tudjuk, hogy Isten mennyire szeret minket, mert a Szentlelket adta nekünk, hogy betöltse szívünket az ő szeretetével” (Róm 5,5. NLT fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Érezted már úgy, hogy minden reményed elveszett? Hogyan reagáltál - pánikkal vagy hittel?
  • Hogyan kezdheted el kifejleszteni vagy továbbfejleszteni magadban az Ábraháméhoz hasonló hitet?
  • Isten mely ígéretei segítettek, amikor elvesztetted a reményt? Hogyan tudsz segíteni valakinek, hogy megragadja ezt az ígéretet?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2023.09.20.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása