Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az élet a kapcsolatokról szól, és nem a teljesítményekről

2023. október 12. 03:00 - Antal Péter Dávid

landscape-with-tree.png

Nem számít, mit mondok, miben hiszek és mit csinálok, szeretet nélkül nincstelen vagyok.” 1Korinthus 13,3 (MSG fordítás)

Korábban már megismertük, hogy a Biblia nagyon világosan megmondja, mi számít igazán az életben: „Mert Krisztus Jézusban nem számít sem a körülmetélkedés, sem a körülmetéletlenség, csak a szeretet által munkálkodó hit.” (Galata 5,6)

Ha nem élsz szeretetteljes életet, akkor amit mondasz semmit nem fog számítani, amit tudsz, az sem fog semmit számítani, és még az sem számít miben hiszel.

És ha nem élsz szeretetben, akkor az sem számít semmit, amit adsz.

„És ha szétosztom az egész vagyonomat, és testem tűzhalálra szánom, szeretet pedig nincs bennem: semmi hasznom abból.” (1Korinthus 13,3)

Az adakozás motivációja nem mindig a szeretet. Vannak, akik csak azért adnak, hogy visszakapjanak, vagy bűntudatból, vagy azért, hogy kontrollálhassák a dolgokat, vagy a presztízsért. Sok okból adhatsz, de a Biblia azt mondja, ha ezt nem szeretetből teszed, akkor az adakozásod semmit nem számít.

Végül, ha nem élsz szeretetben, akkor semmi, amit elérsz, nem számít.

Elképesztő listát állíthatsz össze a személyes eredményeidről. Felkerülhet a képed egy híres magazin borítójára. Elnyerheted a Nobel-díjat. Óriási eredményeket érhetsz el, lehetsz az év vállalkozója, építhetsz milliárd-dolláros céget, és hihetetlenül nagy sikereket halmozhatsz fel hatalmas erőfeszítésekkel, de a Biblia azt mondja, hogy ez nem ér sokat, ha nem tudsz szeretni.

A Biblia szerint Isten azt mondja, hogy az élet a kapcsolatokról szól, és nem a teljesítményekről.

Ilyen egyszerű: rendelkezhetsz egy szónok ékesszólásával, egy zseni tudásával, egy csodatévő hitével, egy filantróp nagylelkűségével vagy egy szupersztár eredményeivel, de ha nincs szeretet a szívedben, akkor nullát ér. Nem számít. Az egyetlen dolog, ami számít Istennek ez: szereted-e őt és szeretsz-e más embereket?

Egy napon meg fogsz halni, és Isten elé fogsz állni. Amikor értékeli életedet, nem nézi majd a bankszámládat, a teljesítményeid listáját vagy az osztályzataidat. Nem fog törődni a sporttrófeáiddal. Nem fogja megnézni mennyi "like"-od van vagy, hogy mi van az önéletrajzodban.

Isten egyetlen dolog alapján fogja értékelni az életedet: a kapcsolataid alapján. Meg fogja kérdezni: „Mennyire szerettél engem és mennyire szerettél másokat?” Ez a nagy parancsolat: Szeretted-e Istent teljes szívedből, és szeretted-e felebarátodat, mint önmagadat?

Az egyetlen ami számít majd akkor -, és most is - az az, hogyan fejezed ki a hitedet a szereteten keresztül.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez: 

  • Az emberek sokféle okból adakoznak. Téged mi motivál az adakozásra?
  • Ha meghalnál, és ma Isten előtt állnál, mennyire mondaná azt, hogy szeretted őt és másokat is?
  • Milyen lehetőségeket adott Isten a munkádban vagy a mindennapi életedben, hogy jól szeresd a körülötted élő embereket?

Hol töltöd az örökkévalóságot?

A bűneid elválasztanak Istentől, és csak Isten kegyelme engedi meg, hogy visszatérj a vele való kapcsolatba.

A Biblia azt mondja: „Kegyelemből üdvözültetek, hit által – és ez nem tőletek van, hanem Isten ajándéka – nem cselekedetek által, hogy senki ne dicsekedhessen” (Efézus 2,8-9).

Ha készen állsz békét kötni a Teremtőddel, akkor mondd el ezt az imát:

„Kedves Jézusom, nem akarom, hogy bűneim továbbra is elszakítsanak tőled. Megígérted, hogy ha hiszek benned, minden rosszat, amit valaha tettem, megbocsájtasz, megismerem az életem célját, és egy napon befogadsz örökkévaló otthonodba a mennyben.
Megvallom a bűnös vagyok, és hiszem, hogy te vagy a Megváltóm. Megígérted, hogy ha megvallom bűnösségemet és bízom benned, megmenekülök. Hiszek neked, amikor azt mondod, hogy az üdvösség kegyelemből, hit által jön, és nem bármi által, amit én teszek. Uramként fogadlak be életembe. Ma életem minden részét átadom vezetésednek. 
Úgy akarok élni, ahogyan te teremtettél, és életem hátralévő részét arra akarom használni, hogy téged szolgáljalak ahelyett, hogy magamat szolgálnám. Rád bízom életemet, arra kérlek, ments meg és fogadj be családodba. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt (angolul) a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.10.05.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása