Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A szeretet nagyvonalú

2023. október 14. 03:00 - BlaZsu

hurt.png

„Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket.”

Példabeszédek 19,11

Vannak emberek, akik mindig mindent jobban tudnak. Van egy elképzelésük arról, hogy mi a helyes és mi a helytelen, és ahogyan te csinálod, az szerintük mindig helytelen. Ha nem felelsz meg az elvárásaiknak, akkor ezt nem félnek a tudomásodra hozni. Láthatóan soha nem tudsz megfelelni nekik.

Hogyan reagálj mégis szeretettel az ilyen típusú emberekre? A Biblia azt mondja, hogy a türelem a bölcs megértésből fakad. „Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket.” (Péld.19,11) Minél jobban megértesz egy embert - a hátterét, a harcait és a terheit -, annál türelmesebb leszel vele. Gyakran gondoljuk azt emberekről, hogy nagyon messze vannak még a tökéletességtől. Azt nem szoktuk észrevenni, mennyit haladtak már felé.

Talán olyan családban nőttek fel, ahol nem tapasztaltak kedvességet, udvariasságot. Esetleg nagyon rosszul működő családból jöttek, és tényleg csoda, hogy idáig eljutottak.

S vajon milyen nehézségeik vannak? Lehet, hogy betegek. Lehet, hogy komoly családi problémáik vannak. Lehet, hogy most vesztették el a munkájukat. Sokféle konfliktus és teher lehet az emberek életében, amiről sem te, sem én nem tudunk.

A Példabeszédek 19,11 arra bíztat, hogy nézzük el a sértéseket. Te megbocsátod őket vagy megsértődsz? Annyira sértődékeny és ingerlékeny vagy, hogy megsértődsz, ha furcsán néznek rád, vagy ha nem vesznek észre, esetleg nem mondanak semmit, amikor pedig kellene? A szeretet nagyvonalúan elengedi ezt.

A Biblia azt mondja: „És amint szeretnétek, hogy az emberek veletek bánjanak, ti is úgy bánjatok velük." (Luk 6,31) A szeretet megértő, nem pedig követelőző - és ez ugye neked is jólesne, amikor rossz napod van, nem érzed jól magad, vagy nehéz terheket cipelsz?

Ezek szerint hagynod kellene, hogy az emberek átgázoljanak rajtad? Hogy beléd töröljék a cipőjüket, hogy akármit mondhassanak rólad? Mindig neked kellene beadni a derekadat?

Nem erről van szó! Ne add fel önmagad, de légy gyengéd! Jézus soha nem engedett a manipulátoroknak - a vallási vezetőknek és a farizeusoknak - akik rendkívül követelőzők és törvényeskedők voltak. Olyan elvárásokat támasztottak, amelyeket ők maguk sem tudtak betartani. Jézus azonban nem hagyta, hogy ezek az emberek sarokba szorítsák.Határozott, mégis gyengéd volt. Ezt nevezzük cselekvő szeretetnek.


Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj egy ilyen típusú emberre azok közül, akikkel rendszeresen találkozol. Mit gondolsz, mivel küzdhet ő most? Ha nem tudod, esetleg szánj időt arra, hogy megkérdezd. Hogyan változtatja meg ennek figyelembevétele a hozzáállásodat vagy a reakcióidat felé?
  • Mit gondolsz, miért olyan nehéz elengedni egy sértést, ahogyan a Példabeszédek 19,11 parancsolja? Miért van az, hogy gyakran mi akarjuk kimondani az utolsó szót?
  • Hogyan másképp kellene reagálnod ahhoz, hogy gyengéd legyél, mégse add fel önmagad?

 

(*Daily Hope by Rick Warren, 2023.10.07.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása