Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A Biblia: Egy következetes, valóságos történet

2013. július 14. 03:00 - FodorImi

„Aki megvizsgálja ezt a bizonyságtételt, az életét is erre fogja feltenni (erre a bizonyosságra jut): Isten maga az igazság.” (János 3:33 – MSG fordítás)

Amint megvizsgálod a Bibliát, meg fogod ismerni mind a külső, mind a belső bizonyítékait, hogy a Biblia igaz.

A külső bizonyítékok olyan dolgokat foglalnak magukban, mint a Biblia másolatainak száma abból az időszakból, amikor írták. A történészek ezt nézik, hogy egy könyv vajon pontos és igaz-e, hogy kizárható-e minden lehetősége annak, hogy a könyv megváltozott, miközben a generációk egymásnak továbbadták. A Biblia leírását közvetlenül követő 70 esztendőből 5366 Biblia másolatot ismerünk.

Külső bizonyítékok közé tartozik a régészet is. Volt egy hosszú időszak, mikor a történészek azt mondták, hogy az ún. Hettita törzsről csak a Biblia beszél az Ószövetségben. Aztán mintegy 100 évvel ezelőtt egy Hugó Winkler nevű férfi felfedezett egy helyet 10.000 agyagtáblával: a Hettita fővárost. Ma mindenki elfogadja, hogy ez a történelem része.

Vannak belső bizonyítékok is arra nézve, hogy a Biblia igaz, mint például a szemtanúk beszámolói. Ha másod- harmadkézből kapok információt, nem bízhatok benne. Ha azonban ez egy szemtanú beszámolója, akkor bízhatok benne, hogy úgy történt, ahogy ő elmondta. A tárgyalóteremben, ha az ügyésznek valamiről van két-három szemtanú vallomása, akkor nyert ügye van.

A Biblia tele van szemtanúk beszámolóival. Mózes ott volt, mikor a Vörös tenger kettévált. Józsué ott volt, és látta, amint Jerikó falai leomlottak. A tanítványok ott álltak a felső szobában, és látták a feltámadt Jézust.

A Biblia következetes is, ahogyan elmondja a történetet. A Bibliát 1500 év időtávban, 3 kontinensen, 40 szerző írta – emberek az élet minden területéről, királyok, pásztorok, halászok, vámszedők… Mégis a Biblia az elejétől a végéig egyetlen történetet mond el: Jézus Krisztus által hogyan jött el ebbe a világba Isten szeretete és az üdvösség az embereknek. Isten hatalmának egy csodálatos példája, hogy ezt a történetet a mi életünkben is írja.

Olyan igaz, mint ez a könyv, hogy nem sok változást okoz, ha a polcodon áll. Le kell venned a polcról, be kell vinned az életedbe, és megváltozik az életed. János 3:33 ezt mondja: „Aki megvizsgálja ezt a bizonyságtételt, az életét is erre fogja feltenni (erre a bizonyosságra jut): Isten maga az igazság.” (MSG fordítás)

Beszéljetek róla:

  • Milyen kérdéseid vannak a Bibliáról? Mit fogsz tenni ma, hogy válaszokat kapj?
  • Rendszerint hova teszed a Bibliád, mikor hazaérsz a kiscsoportból vagy a gyülekezetből? Hogyan alakíthatnál ki egy egyszerű szokást, hogy más helyre tedd, ami segítene, hogy gyakrabban „levedd a polcról”?


(Daily Hope by Rick Warren – 2013.07.07)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása