Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A megbízható embereket előléptetik

2015. április 30. 03:00 - mintyovanviki

„Ezért Potifár Józsefre bízta mindenét, és semmire sem volt gondja mellette, legfeljebb csak arra, hogy milyen ételt egyen.” (1 Mózes 39:6, NLT fordítás)

A legnagyobb bók, amit egy főnöktől kaphatsz ez: „nem aggódom”, mert ez annyit jelent, hogy megbízható, szavahihető és szolgálatkész ember vagy. Számíthatnak rád.

Az 1 Mózes 39:6 ezt mondja: „Ezért Potifár Józsefre bízta mindenét, és semmire sem volt gondja mellette, legfeljebb csak arra, hogy milyen ételt egyen.” (1 Mózes 39:6, NLT ford.)

Hogy tetszene egy olyan munka, amikor csak azért kellene aggódnod, hogy mit egyél? Potifár bízott Józsefben, és a döntést mindenben őrá bízta, mert tudta, hogy számíthat rá.

Józsefet azért léptették elő mindig, mert a felettesei el tudták mondani róla, hogy „erre az emberre még az életemet is rá merném bízni.” A Biblia azt írja, hogy amikor börtönben volt, a börtönőr még a foglyok felügyeletét is Józsefre bízta. Nem kellett aggódnia semmi miatt, mert megbízhatott benne.

Megbízhatónak lenni azt jelenti,  hogy kiérdemled mások bizalmát azzal, hogy megtartod az ígéreteidet és vállalod a felelősséget még akkor is, ha ez áldozatot követel tőled.

Mit tennél, ha azt a feladatot kapnád, legyél kész valamivel 10 órán belül, de 10 óra alatt még csak a felével vagy kész? Feláldoznád a saját szabadidődet is azért, hogy kész legyél mielőbb? Vagy azt mondanád, hogy „elnézést, de ez másnak a feladata”, vagy azt, hogy „előbb is odaadhatták volna”?

Igen, lehet, hogy előbb ki kellett volna adniuk neked a feladatot, de a megbízhatóság azt jelenti, hogy megcsinálod még akkor is, ha a saját idődet kell feláldoznod és plusz erőfeszítéseket kell tenned. Így lehet mások bizalmát kiérdemelni.

József tudta, hogyan kell megbízhatónak lenni. Előléptették, mert teljesítette a rá bízott feladatokat. Megtartotta a szavát még akkor is, ha az fájdalommal, veszteséggel vagy áldozattal járt számára. Elmondható ugyanez rólad is?

 

Beszéljetek róla

• Mit gondolsz, mi motiválja a megbízható embereket?

• Hogyan tudod megmutatni a főnöködnek és a munkatársaidnak ezen a héten, hogy megbízható ember vagy?  Hogyan segít neked ez abban, hogy elérd a céljaidat a munkahelyeden?

• Mit gondolsz, a megbízható emberek miért tűnnek ki annyira a munkahelyükön?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015. 04. 23.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása