Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Szeretetből, nem pedig félelemből engedelmeskedünk Istennek

2016. június 02. 03:00 - K. Juc

„A barátaim vagytok, ha megteszitek, amit parancsolok nektek.” (János 15:14, NLT fordítás)

tumblr_inline_mupyjapra21qizw9b.jpg   

Jézus a János 15:14-ben azt mondta, hogy „a barátaim vagytok, ha megteszitek, amit parancsolok nektek.” (NLT fordítás)

Nem mondhatod, hogy szereted Jézust, miközben az életed tele van bűnnel és gonoszsággal. Nem mondhatod, hogy keresztény vagy, ha továbbra is énközpontú életet élsz. Nem mondhatod, hogy Jézus követője vagy, ha az igeversek közül kiválogatod, melyekre fogsz odafigyelni és melyeket fogod figyelmen kívül hagyni. Jézus azt mondja, akkor vagy a barátja, ha engedelmeskedsz Neki és a parancsolatainak.

Miért engedelmeskedünk Istennek? A nem hívők ezt mindig félreértelmezik. Ilyeneket mondanak: „Nem akarok keresztény lenni, mert nem akarok engedelmeskedni Istennek. Ti hívők mind bűntudatból, félelemből vagy kötelességből engedelmeskedtek Neki, és én nem akarok így élni.”

De valójában miért engedelmeskedünk Istennek? Azért, mert szeret minket! A legjobbat akarja nekünk. Úgy szeret Téged, ahogyan soha senki más nem fog szeretni. A Biblia szerint az egyetlen oka annak, hogy van a világon szeretet az, hogy Isten maga a szeretet. Nem félelemből, bűntudatból vagy kötelességből engedelmeskedünk Istennek. Szeretetből engedelmeskedünk Neki, mert szeretett és megmentett bennünket.

Középiskolás koromban odajött hozzám egy srác és ezt mondta: „tele vagy korlátokkal.”  Megkérdeztem, mit ért ezen, mire Ő ezt válaszolta: „Azt, hogy keresztény vagy. Minden buliból, amiben mi benne vagyunk, te kimaradsz.”

A szemébe néztem és ezt mondtam: „Annyit drogozhatnék, amennyit csak akarok. Füvezhetnék, amennyit csak akarok. Ihatnék, amennyi jólesik, és elmehetnék minden buliba, ahová szeretnék. Annyi nővel fekhetnék le, amennyivel kedvem tartja.” De a különbség az, hogy Jézus megváltoztatta, hogy mit akarok. Akkoriban nem akartam ilyen dolgokat tenni, és most sem akarok. Olcsó, hamis élvezetek, amelyek látszólag feldobnak egy ideig, azután viszont mindig visszaütnek. Lehet, hogy szabadságot ígérnek, de nem tartósak. Felemelkedés helyett kétségbeeséshez, öröm helyett pedig depresszióhoz vezetnek.

 A János 5:9-11-ben Jézus ezt mondja: „Ahogyan az Atya szeret engem, ugyanazzal a szeretettel szeretlek én is titeket ... amikor engedelmeskedtek a parancsaimnak, megmaradtok a szeretetemben, ahogy én is engedelmeskedem Atyám parancsainak, és megmaradok az ő szeretetében. Mindezt azért mondom nektek, hogy az én örömöm betöltsön titeket. Igen, túlcsordul majd az örömötök!”

Isten nem azt akarja, hogy azért engedelmeskedj Neki, mert félsz Tőle. Nem azt akarja, hogy azért engedelmeskedj Neki, mert félsz a büntetéstől. Isten azt akarja, hogy szeretetből engedelmeskedj Neki. Az ő szeretete az, ami elvezet az igazi örömhöz.

Beszéljetek róla:

  • Ahhoz, hogy engedelmeskedni tudj, tudnod kell, mit vár Tőled Isten. Honnan tudhatod, hogy Isten szerint mit kell tenned?
  • Milyen tapasztalatod van azzal kapcsolatban, hogy az Istennek való engedelmesség néha korlátozáshoz vezetett?
  • Hogyan tapasztaltad meg azt, hogy az Istennek való engedelmesség szabadsághoz vezetett?
  • Hogyan taníthatják meg a szülők a gyerekeiknek, hogy szeretetből - és ne félelemből - engedelmeskedjenek? Miben nyilvánul meg a szeretet  - és nem pedig a félelem - által motivált engedelmesség?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.05.26.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása