Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A gondolataid formálják az életed

2016. április 24. 03:00 - Bolbásné Viola

"Engedjétek, hogy Isten új emberré formáljon titeket azáltal, hogy megváltoztatja a gondolkodásotokat." (Róma 12:2, NLT fordítás)

Nem tudsz azzá válni, amivé Isten teremtett addig, amíg meg nem érted azt az öt tényezőt, amelyek hatással vannak az identitásodra. Az első kettő a kémiád (ahogy meg lettél alkotva) és a kapcsolataid. Isten teremtésének és az életedben lévő kapcsolatoknak a “terméke” vagy.

Az identitásodra hatással vannak még a körülményeid és a tudatod is.

A körülmények azok a dolgok, amik veled és körülötted történnek – és egyiket sem tudod irányítani. A különböző traumák, bajok, szenvedések, sokkhatások, a rád nehezedő nyomás, a szégyenérzet és a fájdalom mind alakították az életed és befolyásolták azt, amilyen lettél.  Lehet, hogy még talán fizikai vagy egyéb jellegű bántalmazás is ért, ami szintén nyomott hagyott a személyiségeden. Ha sorozatos bukásokat vagy egy katasztrófát is átéltél már, az is kitörölhetetlen nyomot hagyott benned.

A tudatunk az, ahogyan saját magunkkal beszélünk. Szerintem, ha úgy beszélnénk a barátainkkal, ahogyan saját magunkkal, valószínűleg többé nem lennének a barátaink. Azért, mert a saját gondolataink tele vannak hazugságokkal, amiket más emberektől hallottunk, aztán magunkévá tettünk, és most ott dolgoznak bennünk és fertőznek. Amikor mások gondolatait ismételgetjük a fejünkben, azok egyre mélyebbre kerülnek a tudatunkban és elkezdik formálni a személyiségünket.

A Példabeszédek 4:23 azt mondja, "Vigyázzatok, mit gondoltok, mert a gondolataitok irányítják az életeteket" (NCV ford.). Nem kell, hogy igaz legyen, amit gondolsz ahhoz, hogy ártson vagy kárt tegyen, csak el kell hinned azt. Ha azt mondod magadnak, hogy a házasságod nem lesz tartós, akkor nem is lesz az. Ha attól tartasz, hogy valamit nem tudsz megcsinálni, akkor nem is fogod tudni megcsinálni. A gondolataid irányítják az életed!

Lehet, hogy a körülményeidet nem tudod irányítani, de Isten mindent a kezében tart. A gondolataid formálják azt, aki vagy, de meg tudod változtatni azt, ahogyan gondolkodsz. A körülményeid és a tudatod is alakították eddig a személyiséged, de az életed hátralévő részét az fogja alakítani, hogy hogyan fogsz reagálni a körülményeidre, és milyen gondolatokat fogsz elhinni és magadévá tenni.

Beszéljetek róla:

  • Mi a természetes reakciód egy nehéz helyzetre vagy körülményre? Elfutsz előle, vagy szembenézel vele? Aggódsz, vagy bízol Istenben?
  • Hogyan kell változtatnod a gondolkodásodon?
  • A környezetedben ki vagy mi van negatív hatással a gondolkodásmódodra?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.04.17.)

 

 

Szólj hozzá!

Mennyire szeretsz jól?

2016. április 23. 03:00 - Anika Enikő

“Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és teljes erődből. A második ez: Szeresd felebarátodat, mit magadat. Nincs nagyobb parancsolat ezeknél."(Márk 12: 30-31)

Tegnap az öt tényező közül, ami azt befolyásolja, hogy kik vagyunk, az elsőről beszéltünk. Mindannyiunkat csodálatosan összetettnek teremtett Isten, ugyanakkor sok hibánk is van. Mindaddig, amíg nem tudjuk – hibáinkkal együtt – elfogadni magunkat, addig nem tudunk olyan változtatásokat sem elérni az életünkben, amik valóban igazi átalakulást hoznának.

A második tényező, ami hatással van arra, hogy kik vagyunk, azok a kapcsolataink. A kapcsolataid határozzák meg életed célját, értelmét és mibenlétét. Ha rosszul működő kapcsolatokban nőttél föl, akkor talán nem tudod, mi a cél az életedben, és küzdelmeid vannak azzal, hogy ki vagy.

Jézus azt mondta, hogy a legfontosabb az, hogy szeressük Istent és az embereket (Márk 12: 30-31). Az élet nem arról szól, hogy mit érsz el vagy mit szerzel meg, és nem is a népszerűségről vagy a hírnévről. Az élet sokkal inkább arról szól, hogy mennyire tudsz jól szeretni.

Három dolog tart vissza minket attól, hogy úgy szeressünk, ahogy azt Isten eltervezte:

  • Mindannyian tökéletlenek vagyunk. Nincsenek tökéletes kapcsolatok, mert nincsenek tökéletes emberek.
  • A bűn elválaszt bennünket egymástól. Ádám és Éva kapcsolata volt az első rossz kapcsolat, és elszakadtak Istentől és egymástól. És mi emberek azóta is csak folyton igazoljuk és felmentjük önmagunkat, és vádoljuk azokat, akiket szeretünk.
  • Minél inkább el vagyunk választva, annál ijesztőbbé válunk. Vágyunk a közeli és bensőséges kapcsolatokra, de félünk a sebezhetőségtől. Vágyunk arra, hogy elfogadjanak bennünket, de félünk az elutasítástól.

Lehet, hogy nem volt beleszólásod, hogy az élet milyen lapokat osztott neked, de Isten elküldte a Fiát, hogy a Megváltód legyen, és hogy átváltoztassa a lapjaidat nyerő lapokká. Nem számít, hogy milyen kapcsolataid voltak az életben eddig, azzal kell majd elszámolnod, hogy mit teszel a kapcsolataidért ma.

Hagyod, hogy Isten hatással legyen a kapcsolataidra? A nehéz múltad ellenére, bízol Istenben a jövőddel kapcsolatban? Táplálod, véded és építed a kapcsolataidat, hogy még inkább megdicsőüljön Isten az életed által?

Határozd el még ma, hogy Isten segítségével egészséges, és nem sérelmekkel teli kapcsolatokat építesz.

Beszéljetek róla:

  • Melyek azok a kapcsolataid, amelyekbe több időt vagy több krisztusi szeretetet kellene belefektetned?
  • Hogyan állsz azzal a dologgal, hogy "szeresd felebarátodat, mit magadat"? Mi a helyzet akkor, ha egy olyan rokonról vagy munkatársadról van szó, aki "nehéz eset', vagy egy megromlott kapcsolatról?
  • Hogyan tudod a közösségi portálokat arra használni, hogy erősebb és egészségesebb kapcsolatokat építs az emberekkel, és hogyan tudod megakadályozni, hogy ezek az oldalak sértsék a kapcsolataidat?

*(Daily hope by Rick Warren, 2016.04.16.)

Szólj hozzá!

Még a hibáid is dicsőséget szerezhetnek Istennek

2016. április 22. 03:00 - K. Juc

„Köszönöm, hogy olyan csodálatosan összetetté formáltál. A szakszerűséged lenyűgöző – ezt jól tudom.” (Zsoltárok 139,14, NLT fordítás, második kiadás)

Ha valaki szenved, akkor egyszerű, de nem leegyszerűsített igazságra van szüksége. Nem elég azt mondani neki, hogy imádkozzon, olvassa a Bibliáját és járjon gyülekezetbe. Segítened kell neki rájönnie, hogyan változtathat az életén.

Az életünkön viszont addig nem tudunk változtatni, amíg nem értjük meg az identitásunkat. Addig nem tudsz mindazzá válni, aminek Isten teremtett, amíg nem fogadod el teljesen az identitásod: a senkivel sem összetéveszthető, egyedi – ugyanakkor hiányosságokkal is rendelkező – önmagad, akit Isten egy bizonyos céllal teremtett.

Csodálatosan összetett vagy (Zsoltárok 139,14). Ahhoz, hogy be tudd tölteni Isten rád vonatkozó tervét, meg kell vizsgálnod az életed minden dimenzióját és meg kell értened az életedet befolyásoló öt tényezőt. Ezután pedig ki kell hoznod a legtöbbet abból, amit kaptál. Mindannyian különböző szülők gyermekei vagyunk. Különbözőek a fájdalmaink, a problémáink és a bennünk rejlő lehetőségek is. Egy nap mégis arról adunk majd számot, hogy mit kezdtünk ezekkel a tényezőkkel.

Olyan ez mint az ötlapos pókerjátszma: nem keverheted meg a lapjaid és nem is te választod ki azokat. A neked osztott lapokkal kell játszanod.

A kémiád az első tényező, amely meghatározza milyen vagy. Ez magába foglalja a DNS-ed, a génjeidet, a hormonjaidat és a kémiai felépítésedet. Van köztetek túlérzékeny és van, akinek különösen magas a fájdalomküszöbe. Egyeseknek alacsony az energiaszintje, mások viszont egész nap nyüzsögnek. Van aki hajlamos a hátfájásra, rosszul lát vagy törékenyek a csontjai. Vannak olyanok is, akiknél az oxytocin hormon szintje alacsony, ez a hormon pedig hatással van arra, hogy hogyan viszonyulunk másokhoz.

Egyetlen hiányosság sem bűn vagy szégyellnivaló – Isten ilyennek tervezett bennünket! Vettem egyszer egy kopott farmert, amelynek a címkéjén ez állt: „Ez a farmer tele van szándékos hibákkal, azért, hogy egyedi legyen.” Ez a génjeidre is igaz: a hibáid tesznek különlegessé. Ezek a hibák részei az egyedi tervnek és Isten saját céljaira és dicsőségére tervezte azokat.

Sosem fogsz tudni változást elérni az életedben vagy betölteni Isten célját, amíg nem érted meg, hogy csodálatosan összetett és hibákkal is rendelkező teremtmény vagy Isten dicsőségére.

A kérdés tehát az, hogy mit fogsz kezdeni a neked osztott lapokkal.

Beszéljetek róla:

  • Melyek azok a hiányosságok, amelyek különlegessé tesznek?
  • Hogyan tudod ezeket a hiányosságokat úgy felhasználni, hogy dicsőséget szerezzenek Istennek?
  • Hogyan dolgozik a társadalom az ellen az igazság ellen, hogy a hibáinknak célja van?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.04.15.)

Szólj hozzá!

Jót tesz az egészségednek, ha bízol Istenben

2016. április 21. 03:00 - csmsdvd

„Légy újból nyugodt, lelkem, mert jól bánt veled az Úr!" (Zsolt 116,7)

A testedet Istentől ajándékképpen kaptad, hozzá egy használati utasítással – a Bibliával. Minden szükséges utasítás benne van, ami szükséges, hogy megóvd magad és hosszú életű legyél.

Már tudod az alapokat: helyes táplálkozás, mozgás és pihentető alvás. De van még egy egészségügyi tényező amire a jó és hosszú élet kapcsán talán nem gondoltál.

Jót tesz az egészségednek, ha bízol Istenben. „Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj!" (Péld 3,5).

Miért jó az egészségednek, ha bízol Istenben? Mert ha bízol benne, akkor nem aggódsz.

A Zsolt 116,7 szerint „Légy újból nyugodt, lelkem, mert jól bánt veled az Úr!" Ha valóban bízol Istenben, kevésbé vagy stressz alatt.

A Biblia a Péld 14,30-ban írja „A szelíd szív élteti a testet, az indulat viszont rothasztja a csontokat."  Nem csak az számít, amit megeszel, hanem az is, ami téged emészt! Ha magadhoz is veszed a makrobiotikumokat és a bioételeket, de lelked haraggal, aggodalommal, félelemmel, gerjedelemmel, bűntudattal, indulattal, keserűséggel és egyéb érzelmi bajokkal van tele, akkor életed megrövidül.

Van választási lehetőséged:

  • Vagy aggodalmaskodsz vagy Istent dicsőíted.
  • Vagy fejvesztetten kapkodsz és pánikolsz vagy imádkozol.

Minél többet imádkozol, annál kevesebbet fogsz pánikolni. Nyugodj meg, mert Isten gondot visel rólad!

Beszéljetek róla:

  • Milyen nehéz helyzetben van szükséged arra, hogy bízzál Istenben?
  • Mit jelent „a magad eszére támaszkodni"?
  • Gondolj egy olyan alkalomra, amikor aggodalmaskodás helyett imádkoztál? Mi volt az eredménye?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.04.14.)

Szólj hozzá!

Isten használati útmutatót adott a testedhez

2016. április 20. 03:00 - Szíj Melinda

„Parancsaimat őrizze meg szíved, mert hosszú életet, magas életkort és jólétet szereznek azok neked.”  (Példabeszédek 3,1b-2 NIV fordítás)

spiritualhealth2.jpg

Ha volna olyan orvosságom, mely bizonyítottan évekkel hosszabbítaná meg az életed, valószínűleg sokat adnál érte. De mit szólnál, ha azt mondanám, hogy keresztyénként már kezedben van a hosszú élet titkának kulcsa, méghozzá ingyen?

Isten az ő igéjében, a Bibliában lefektette az egészségmegőrzés valamennyi alapelvét. A Biblia a Teremtő útmutatása arra vonatkozóan, hogyan tartsuk karban testünket. Ahogy Dávid mondja: „Uram, te alkottad testemet; most adj bölcsességet, hogy megtarthassam törvényeidet.” (Zsoltárok 119,73 TLB fordítás). Az 5Mózesben pedig így szól: „Ezek az intelmek nem üres szavak – az életedet jelentik! Ha engedelmesen követed őket, hosszú életnek örvendesz majd a földön.” (5Mózes 32,47a NLT fordítás, második kiadás). Isten ezt ígéri: „Ha úgy jársz el az egészséged érdekében, ahogy azt én mondom neked, akkor hosszú életnek örvendesz majd.”

Mai fő igeversünk intelme: „Parancsaimat őrizze meg szíved, mert hosszú életet, magas életkort és jólétet szereznek azok neked.” (Példabeszédek 3,1b-2a NIV fordítás). Emeljünk ki néhányat e parancsolatok közül: „Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj; Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet. Ne tartsd bölcsnek önmagadat; féljed az Urat, és kerüld a rosszat. Gyógyulás lesz ez testednek, és felüdülés csontjaidnak. Tiszteld az Urat vagyonodból és egész termésed zsengéjéből; akkor bőségesen megtelnek csűrjeid.” (Példabeszédek 3,5-10a).

Ezek az intelmek rávilágítanak néhány olyan tényezőre, melyeken bizonyára még nem tűnődtél el, pedig ami egészségesen tart, az nem más, mint a nyugalom, a bizalom Istenben, a becsületesség, az alázat és a nagylelkűség. Ezek a dolgok segítenek hozzá, hogy jobb legyen az egészséged, mert fizikai állapotodra befolyással van a lelki egészséged.

A mai napon szánj egy kis időt a Példabeszédek 3,1-10 igeversein való elmélkedésre, és kérd Istent, mutassa meg neked, hogyan léphetnél előbbre nyugalom, bizalom, tisztesség, alázat és nagylelkűség terén.

Beszéljünk róla:

  • Hogyan tapasztaltad meg fizikai erőnléted javulását, ahogy lelkileg érettebbé váltál?
  • Mit gondolsz, miért lényeges az alázatosság a fizikai és lelki egészség szempontjából?
  • Mit jelent számodra Isten igéjén elmélkedni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.04.13.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása