Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Valódi identitásod ismerete meghatározza feladataidat

2020. január 03. 03:00 - Lilla:)

20200103.jpg

„[Mózes] úgy döntött, hogy inkább bánjanak vele rosszul Isten népével együtt, minthogy élvezze a bűn röpke örömeit” (Zsid 11,25 NIV fordítás).

Tegnap arról beszéltünk, Isten ismerete hogyan segít megérteni a saját identitásodat. Ma látni fogjuk, a valódi identitásod ismerete hogyan segít meghatározni a feladataidat. Segít, hogy megértsd, mi az, amit Isten elvár tőled, és mi az, amit nem.

Régen megtanultam már, hogy Isten nem várja el tőlem, hogy operát énekeljek. Ha hallottál volna már énekelni, akkor tudnád, miért. Egy nap, amikor az Isten színe előtt állok, nem az alapján fog megítélni, hogyan énekeltem. Az éneklés egy ajándék, amit nekem nem adott meg. Engem nem erre teremtett.

Már elkezdtük megvizsgálni Mózes életét. Isten úgy tervezte Mózes életének eseményeit, hogy felkészítse arra, hogy megszabadítsa Izrael népét az egyiptomi rabszolgaságból. Isten terve az volt, hogy Mózes rabszolgaként szülessen, de hercegként nevelkedjen.

Amikor Mózes megismerte az Istentől kapott identitását, valódi feladata is nyilvánvalóvá vált. Többé már nem hagyhatta figyelmen kívül a szenvedők kiáltásait. Úgy döntött, hogy elfogadja a feladatot, hogy megszabadítsa népét a szolgaságból.

A zsidókhoz írt levél 11. részének 25. verse azt mondja: „[Mózes] úgy döntött, hogy inkább bánjanak vele rosszul Isten népével együtt, minthogy élvezze a bűn röpke örömeit” (NIV fordítás).

Veled mi a helyzet? Ahogy jobban megismered Istent, jobban megismered önmagad. Ahogy jobban megismered önmagad, tisztábban látod az Istentől kapott feladataidat.

Néhány ember úgy él, mintha mindenért felelősek lennének. Ez aggodalmaskodáshoz vezet, ami intő jele annak, hogy túl sok mindenért vállalsz felelősséget. Nem vagy felelős mindenért, azért azonban igen, hogy azzá legyél, akivé Isten teremtett. A rómaiakhoz írt levél 14. részének 12. verse azt mondja: „Mindannyian számot adunk magunkról Istennek” (ESV fordítás).

Isten úgy választotta meg Mózes szüleit, hogy ő zsidónak szülessen, aki megszabadíthatja népét a szolgaságból. Isten szüleidet is arra használta, hogy egyedivé alkosson téged.

Mózes életének sok körülménye nehéz volt, Isten azonban jóra használta azokat. Ugyanez igaz rád is. Isten kiválasztott, hogy megszüless, és ő az életed minden egyes részletét jóra tudja használni.

A te döntésed, hogy igent mondasz-e Istennek, és minden másra nemet. Mózes nemet mondott arra, hogy egyiptomi hercegként éljen; és igent arra, hogy elfogadja az Istentől kapott feladatát.

Ahogy megismered az Istentől kapott identitásodat, feladataid is nyilvánvalóvá fognak válni. Megtanulnod, hogy mikor mondj nemet, és mikor mondj igent. Identitásod ismerete meg fogja határozni a dolgokat, amelyekért felelős vagy, amelyek a te feladataid.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolkodj el az élettörténeted részletein! Mit mondanak el az Istentől kapott identitásodról és feladataidról?
  • Hogyan használta Isten javadra életed nehéz körülményeit?
  • Milyen feladatokra szükséges ma igent mondanod? Mikre szükséges ma nemet mondanod?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.12.27.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása