Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A bűnöd nem magánügy

2020. november 06. 03:00 - Tomes Lívia

emberek.jpg

„Egyikünk sem él egyedül önmagának, és egyikünk sem hal meg egyedül önmagáért” (Róm 14,7 NIV fordítás).

Lehet, hogy a bűn titkos, de soha nem magánügy. Vagy most derül ki itt a földön, vagy az Ítélet napján, de mindenki tudni fogja.

A Bibliában a következő az egyik legfélelmetesebb vers: „Biztos lehetsz benne, hogy a bűnöd utolér” (4Móz 32,23 NIV fordítás).

Egy másik oka annak, amiért a bűn soha nem magánügy, az, hogy minden, amit teszel, jót vagy rosszat, más embereket is érint, még akkor is, ha nem tudják mi történik.

Ha valaki, aki közel áll hozzád, egész éjjel valami erkölcstelen dolgot tett, amikor reggel találkozol vele, észreveszed, hogy valami nincs rendben. Lehet, hogy nem tudod, mi történt, de bűnei eredménye nyilvánvalóan megmutatkozik a viselkedésében. Nagyon kevés ember tudja megjátszani azt, mintha semmi sem történt volna.

Nem is kell valami nagy bűnnek lennie, amit elkövetsz. Ez lehet a mulasztás bűne. Ha rendszeresen tartasz csendességet Istennel, majd néhány napod úgy telik el, hogy nem töltesz időt Isten jelenlétében, akkor valószínűleg másképpen reagálsz az emberekre és a körülményekre. Ez azért van, mert amikor nem vagy csatlakoztatva, nincs lelki erőd a bűn elleni küzdelemben.

A Biblia azt mondja: „Egyikünk sem él egyedül önmagának, és egyikünk sem hal meg egyedül önmagáért” (Róm 14,7 NIV fordítás).

Sokan azt fogják mondani: „Amit az életemmel csinálok, az az én dolgom. Amíg senkit sem bántok, miért érdekelne bárki más?” De ezzel megbántasz más embereket. Isten úgy teremtett minket, hogy kapcsolatban éljünk másokkal, és amit teszünk vagy mondunk, az hatással van másokra.

A bűn úgy hat rád, hogy észre sem veszed, és tetteid hatnak másokra. Amikor vétkezel, elszakadsz Isten erejétől és lehetőségeidtől. Korlátozza a jót, amit tehetsz, és a lehetséges hatást.

Nem szomorú arra gondolni, hogy mi az, ami te és mások is kihagytok akkor, amikor nem az Istentől kapott helyeden vagytok? Csak egy módja van, hogy továbblépj a bűn felett, amely visszatart és másokat bánt: a bűnbánat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan cselekszel és gondolkodsz másként, ha nem tartasz bűnbánatot?
  • Hogyan von közelebb Jézushoz bűneidnek megvallása?
  • Milyen bűnt kell bevallanod az életedben? Mit gondolsz, hogyan érint ez másokat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.10.30.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása