Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mit jelent szabadnak lenni?

2022. november 03. 03:10 - ReveSz

 

man jumped on a river

 

"Ha a Fiú megszabadít titeket, valóban szabadok lesztek."

János 8:36 (NIV fordítás)

Amikor az emberek a szabadságra gondolnak, gyakran a politikai vagy vallási szabadságra gondolnak. De van egy szabadság, amely sokkal messzebre nyúlik: a lelki szabadság.

A legtöbb ember nem él lelkileg szabad életet. Ők teljesen meg vannak kötve belülről. Van bennük stressz, aggodalom, fáradtság, unalom, keserűség, bűntudat, megbánás, félelem és szorongás. Lehet, hogy szabad országban élnek, de lelkileg nem szabadok.

Jézus azt mondta a János 8:36-ban: "Ha a Fiú szabaddá tesz titeket, valóban szabadok lesztek" (NIV fordítás). Jézus itt önmagáról beszél. Azt mondja: "Ha én szabaddá teszlek titeket, akkor tényleg, igazán szabadok lesztek".

Ezt nevezem én igazi szabadságnak. És a következő napokban négy nagy szabadság fajtát fogunk megvizsgálni, amit Jézus ad neked, ha rábízod magad, mint Megváltóra.

A keresztény élet első nagy szabadsága a tiszta lelkiismeret. Ez az, ami akkor történik, amikor Isten megbocsátja minden bűnödet, és eltörli minden vétked. Egy óriási radírral letöröl mindent, amit valaha is rosszul tettél vagy rosszul fogsz tenni.

Egyszer láttam egy benzinkúton egy táblát, amin ez állt: "A tiszta motor több erőt ad". Ez a lelkiismeretre is igaz. A bűntudat az egyik legpusztítóbb érzelem. Megterhel és nyomaszt. Sok ember azért fárad el, mert egy szemeteszsáknyi bűntudatot cipel a vállán.

A Biblia azonban azt mondja: "[Isten] megvásárolta a szabadságunkat, és megbocsátotta bűneinket" (Kolossé 1:14 NLT fordítás). Jézus a saját életével vásárolta meg a szabadságodat. Az ő halála nem arra szolgált, hogy vallásossá tegyen, hanem arra, hogy felszabadítson.

Kell-e valaha is bűntudatot éreznie egy Krisztusban hívőnek? Igen - de csak egy nanoszekundumig. Más szóval, abban a pillanatban, amikor valami rosszat teszel, valld meg, és utána ne érezd magad bűnösnek miatta.

Ha ragaszkodsz a bűntudathoz, az valójában sértés Jézusnak. Olyan, mintha azt mondanád: "Jézus, amit a kereszten tettél, nem volt elég. Nekem is meg kell büntetnem magam".

De képzeld el, hogy minden reggel felébredsz, és azt mondod: "Nem kell többé emiatt aggódnom. Mindennek vége. Meg van fizetve." Jézus lehetővé tette, hogy ezt tegyük!

Isten akarata az életeddel kapcsolatban az, hogy ne kelljen többé a bűntudat terhét cipelned. Azt akarja, hogy szabad legyél.

A valódi szabadság a tiszta lelkiismeret. Ez nem azt jelenti, hogy tökéletes vagy. De azt jelenti, hogy megbocsátást nyertél. És ez jó hír!

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Miért a lelki szabadság a legmélyebb szabadság?
  • Miért ugyanaz a bűntudatba kapaszkodni, mint azt mondani Jézusnak, hogy amit a kereszten tett, nem volt elég?
  • Ezeket az igazságokat szem előtt tartva, hogyan fogsz ma előrehaladni a szabadság felé, és távolodni a bűntudattól?

 

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása