Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Van egy dolog, amin változtathatsz

2024. március 08. 03:00 - FodorImi

woman-1869001_1280.jpg

„Vizsgáljuk meg útjainkat, és térjünk vissza az Úrhoz.”

Jeremiás Siralmai 3:40 (GNT)

Amikor úgy érzed, hogy az életed szétesőben van, akkor sokat számít, ha tudod, hogy min tudsz változtatni - és min nem.

A múltadon nem tudsz változtatni. Nem változtathatod meg a szüleidet. Nem változtathatod meg azokat az ajándékokat és tehetségeket, amelyeket Isten adott vagy nem adott neked. Nem változtathatod meg a fogyatékosságaidat. Nem hozhatod vissza meghalt szeretteidet.

Akár el is fogadhatod mindezeket a dolgokat. Akkor kezdesz békére lelni a bajok közepette, ha elfogadod azt, amin nem tudsz változtatni. Ellenkező esetben magadat és a szeretteidet is szerencsétlenné teszed.

Sok mindent nem tudsz megváltoztatni, de van valami fontos dolog, amit megváltoztathatsz: megváltoztathatod saját magadat.

Amikor Jeremiás világa összeomlott, a Jeremiás siralmai 3. fejezet 40. versben ezt írta: „Vizsgáljuk meg útjainkat, és térjünk vissza az Úrhoz” (GNT).

Mi van az életedben, ami nem egyezik Isten akaratával? Attól függően, hogy hogyan reagálunk rá, a válságok segíthetnek nekünk, amikor megtanuljuk, hogy a szemünket arra irányítsuk, ami számít: Jézusra.

Ahhoz, hogy életedet átrendezd Isten szerint, szükséged lesz mély, őszinte önvizsgálatra. Leltárt kell készítened az életed minden területéről. Meg kell vizsgálnod az Istennel, a házastársaddal, a gyerekeiddel, a barátaiddal és a munkatársaiddal való kapcsolatodat. Meg kell vizsgálnod azokat a sérelmeket és függőségeket, amelyek esetleg fogva tartanak. Fel kell mérned, hogy milyen szokások visznek közelebb a Krisztushoz való hasonlósághoz, és melyek távolítanak el tőle. Őszintének kell lenned a saját hibáiddal kapcsolatban - nem pedig valaki máséval -,  amelyek oda juttattak, ahol most vagy. Semmit sem hagyhatsz ki.

Ez nem könnyű. Mindig nehéz elfordulni a bűntől, még akkor is, ha az tönkretesz minket.

De nem találhatsz gyógyulást anélkül, hogy ne mondanád el magadnak az igazságot önmagadról. A gyógyulás a bűnbánat nélkül nem lehetséges. Amikor a világod darabokra hullik, kísértésbe esel, hogy életed minden területével kapcsolatban siránkozz.

Ez azonban csak időpocsékolás. Nem változtathatsz meg mindent - de ne feledd, magadat meg tudod változtatni.

És amikor a világod szétesőben van, ez mindent jelenthet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Az életed mely területét tudnád most azonnal megváltoztatni, ami pozitív hatást gyakorolna rád és másokra?
  • Hogyan hat rád fizikailag és mentálisan az, hogy olyan dolgokon próbálsz változtatni, amelyeket nem tudsz irányítani?
  • Ki segíthet neked feltenni a nehéz kérdéseket a prioritásaiddal, kapcsolataiddal és titkos bűneiddel kapcsolatban, miközben lelki leltárt készítesz az életedről?

(*Daily Hope by Rick Warren – 2024.03.01.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása