Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A meggyőződések segítenek a hitünk szerint élni

2014. március 08. 03:00 - Á. Bözse

"A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés." Zsidók 11:1 (NRSV)

20111026122723-MTYwMDI2.jpg

A szótárak általában úgy definiálják a meggyőződést, mint egy biztos vagy erős hitet. A meggyőződés ettől sokkal több. A meggyőződéseid magukban foglalják az értékrendedet, az elkötelezettségeidet és a motivációidat.

Én a meggyőződésnek azt a definícióját szeretem, amit egyszer a nagyszerű tanítótól Howard Hendricks-től hallottam: "A hit valami, amiről vitatkozni fogsz. A meggyőződés valami, amiért képes vagy meghalni."

A meggyőződéseink meghatározzák a magatartásunkat. Arra motiválnak minket, hogy álljunk ki és viselkedjünk az értékrendünknek megfelelően.

Amikor keresztény leszel, sokszor egyszerűen azért csinálsz dolgokat, mert más keresztények körülötted ezt javasolják, vagy ezt mutatják neked. Imádkozol, olvasod a Bibliát és elmész alkalmakra mert ezt a példát látod másoktól.

Ez egy új kereszténynél rendben van, a kicsi gyermekek hasonló módon tanulnak. Ugyanakkor, ahogyan növekszel, végül ki kell fejlesztened a saját okaidat, amiért azt teszed, amit. Ezek az okok válnak a meggyőződéseiddé.

A Bibliai meggyőződések fontosak a lelki életben való növekedéshez és az érettség eléréséhez. Ironikus, hogy a mai világban az emberek gyakran erős meggyőződéssel rendelkeznek nem fontos dolgokról (foci, divat...stb.), míg gyenge meggyőződéssel rendelkeznek a lényegi dolgokról (mi a jó és mi a rossz).

A Zsidók 11:1 azt mondja: "A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés." (NRSV)

Milyen meggyőződések határozzák meg a te hitedet?

Beszéljünk róla:

  • Gondold végig a Jézussal való eddigi utadat, és készíts egy listát a meggyőződéseidről, amiknek már a birtokában vagy. A meggyőződéseid lényegtelen vagy fontos dolgokkal kapcsolatosak?
  • Mit gondolsz, hogyan befolyásolták a meggyőződéseid a döntéseidet, amiket hoztál? Volt olyan, hogy egy döntés meghozatalánál nem a meggyőződéseidre alapoztál?
  • Milyen dolgokban kell állást foglalnod a meggyőződéseidre alapozva?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.03.01)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása