Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Tölts időt bölcs emberekkel annak érdekében, hogy te is bölcs legyél

2016. szeptember 12. 03:00 - torokaron

„Tölts időt bölcs emberekkel és te is bölcs leszel, viszont az ostobák barátja szenvedni fog.” (Példabeszédek 13:20, NCV fordítás)

Hallottad már azt a régi mondást, hogy „Ha sasokkal akarsz szállni, akkor nem szaladgálhatsz a pulykák között”?

Ha bölcs akarsz lenni, akkor szükséged van néhány bölcs emberre az életedben.

Nincs szükséged sok barátra, még csak népszerűnek sem kell lenned. Mindössze néhány olyan jó barátra van szükséged, akik építenek téged, nem pedig rombolnak; s akik bölcsek, nem pedig bolondok. Ha ostoba emberekkel veszed körül magad, akkor te is azzá válsz.

Mindannyian közösségben fejlődünk. A lelki érettséget sem tudod elérni csak önmagadban. Megcsinálhatod, hogy felcsapsz szerzetesnek és egy hegy tetejére költözöl, s az életedet csendességben, könyveket olvasva töltöd. Ezzel lehet, hogy tudásban fejlődsz, azonban nem fogsz növekedni bölcsességben.

Miért nem? Azért, mert a bölcsesség a szeretetről szól. A bölcsesség elsőként a kapcsolatokban jelenik meg. Ezért van az, hogy sok embernek ugyan van magas fokú végzettsége, a házassága azonban széthullik. Ezek az emberek nagyon képzettek, de nem bölcsek.

A Biblia a Példabeszédek 13:20-ban azt mondja, hogy „Tölts időt bölcs emberekkel és te is bölcs leszel, viszont az ostobák barátja szenvedni fog.” (NCV fordítás).

Ha egy dobogó szélén állok, és megpróbállak téged is felhúzni, de te megpróbálsz engem lehúzni, melyikünknek lesz egyszerűbb a dolga? Mindig egyszerűbb valakit lefele húzni, mint felfele. Azok az emberek, akik lefele húznak téged, nem a barátaid. A barátaid felfelé húznak, bátorítanak téged azzal, hogy a saját Istentől való bölcsességüket megosztják veled annak érdekében, hogy te is bölcs legyél.

Van valaki olyan az életedben, aki rendszeresen valami jóra késztet téged? Szükséged van egy ilyenfajta biztatásra akkor, ha egy bölcs ember akarsz lenni.

Beszéljetek róla:

  • Kik azok az emberek, akik a legközelebb vannak hozzád?
  • Hogyan bátorítanak téged ezek az emberek abban, hogy szellemileg növekedj és bölcsebbé válj? Vagy pedig hogyan tántorítanak el téged attól, hogy megtanulj bölcsként élni?
  • Mi a fontosabb számodra: az, hogy sok barátod legyen, vagy pedig az, hogy kevés, azonban mélyebb kapcsolatod legyen? Miért gondolod így?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.09.05.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása