Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mit kell tenned azért, hogy igaz maradj

2015. november 08. 03:00 - Lilla:)

"Hogy maradhat egy fiatal a tisztaság ösvényén? Úgy, hogy a te szavad által él." (Zsoltárok 119:9, NIV fordítás)

Egy olyan világban, ami teljes mértékben a külsőségek megszállottja, hogyan tudsz igaz maradni, miközben mindenki más hamissá válik? Nincs bennük becsület. Ők csak rohannak és csalnak. Nem tartják meg az ígéreteiket.

Te hogy tudsz igaz maradni?

Csak egy út van. Jobban kell azzal törődnöd, hogy Isten helyeselje az életed, mint azzal, hogy a többi ember elfogadjon. Ez az egyetlen módja annak, hogy becsületes emberré válhass. Ugyanis, ha törődsz azzal, hogy Isten mit gondol, akkor helyesen fogsz cselekedni. Ha jobban érdekel az, hogy a többi ember mit gondol, akkor gyakran fogsz rossz irányba haladni.

A Zsoltárok 119:9-ben a következőket olvashatjuk:  "Hogy maradhat egy fiatal a tisztaság ösvényén? Úgy, hogy a te szavad által él." (NIV fordítás)

Egyetlen módon lehetsz biztos abban, hogy mit helyesel Isten és mit gondol rólad; a Biblia olvasása által. Isten Igéje szerint kell élned! Ha nem ezt teszed, akkor nem lesz elég erőd és kitartásod ahhoz, hogy becsületesen élj.

Lelki erőre van szükség ahhoz, hogy becsületben élhess, mert sokszor ami helyes, nem népszerű. Bele fogsz fáradni abba, hogy azt tedd ami helyes, hogy igaz maradj, hogy helyes motiváció lebegjen előtted. Mindezekhez fel kell szerelkezned és fel kell frissülnöd.

Ezt meg tudod tenni azáltal, hogy olvasod és tanulmányozod a Bibliát, Isten Szavát.

Beszéljetek róla

  • Hogy ad neked erőt Isten Szavának az olvasása?
  • Miért fontos memorizálnod a Szentírást?
  • Milyen ígéreteket kaptál Istentől a Biblia által, amik bátorítanak, amikor meg kell hoznod a helyes döntést, akkor is ha az nem igazán népszerű? 


*(Daily Hope by Rick Warren, 2015. 11. 01.)

Szólj hozzá!

Milyen módon jelent számodra áldást a becsületesség?

2015. november 07. 03:00 - Florabell

 

„Az igaz ember az igazság talaján áll, még utódai is áldottak lesznek." (Példabeszédek 20:7, GW fordítás)

blog-integrity.jpg

A Bibliában azt olvassuk, hogy Isten megáldja az igazakat (Máté 5:8). Milyen áldásokra számíthatsz, ha hitelesen és tiszta szívvel éled az életed?

Önbizalom

Ha becsületes vagy, olyan ember leszel, akivel szeretnek mások időt tölteni, mert tudod, hogy ki vagy és hogy merre tartasz.

A Példabeszédek 10:9-ben azt olvassuk, hogy "Az igaz ember biztonságban jár, de aki görbe utakat követ, azt rajtakapják.” (NLT fordítás, második kiadás)

Ha nem az igazság útját járod, akkor ahhoz az emberhez hasonlítasz, aki hóvihar után egy jeges ösvényen egyensúlyoz. Minden energiád arra megy el, hogy ne ess orra. Ha igaz ember vagy, szilárd talajon állsz.

Tartós örökség

A legnagyszerűbb örökség, amit magunk után hagyhatunk, az az igazságban járás: ez generációról generációra öröklődik, minden más elvész. Halálod után a családod szétosztja a pénzedet, és elkölti. A munkádat valaki másnak adják. A trófeáid a kukában, majd a szeméttelepen végzik.

A jellemed viszont hatással van a körülötted lévőkre, és később a következő generációkra is. Ez egy tartós örökség.

A Biblia a Példabeszédek 20:7-ben azt mondja, hogy "Az igaz ember az igazság talaján áll, még utódai is áldottak lesznek." (GW fordítás)

Örökkévaló jutalom

Máté 25:21-ben azt olvassuk, hogy "Jó és hűséges szolga vagy. Mivel kis dolgokban hűséges voltál, nagyobb dolgokat bízok rád." (NCV fordítás)

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a jutalmat életünk nagy pillanataiért kapjuk, amiket mindenki látott. De igazából a kis dolgok számítanak, amelyekben az igaz utat választottad. Minden kis bátorító szó, amit a héten mondasz valakinek; minden apró kedvesség; minden egyes alkalom, amikor ellenállsz a kísértésnek örökkévaló jutalmat hordoz.

Ez az igazság ereje és a hatása nem csak mostanra érvényes, hanem az örökkévalóságra is!

Beszéljetek róla

  • Gondolj egy helyzetre, amikor nem az igaz utat választottad, pedig azt kellett volna. Milyen hatással volt ez rád érzelmileg, testileg és lelkileg?
  • Az, hogy igazságban jársz, milyen hatással lesz a következő generációra? 
  • Mik azok az apró dolgok, amelyeket mások talán észre sem vesznek, de te kimutathatod velük Isten iránti hűségedet?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2015.10.31.)

Szólj hozzá!

Feddhetetlenül - egyedül Isten előtt

2015. november 06. 03:00 - mintyovanviki

„Isten megáldja azokat, akiknek a szíve tiszta, mert ők meglátják az Istent.” (Máté 5:8 NLT fordítás, második kiadás)

A Biblia azt mondja a Máté 5:8-ban: „Isten megáldja azokat, akiknek a szíve tiszta, mert ők meglátják az Istent.”

„Meglátni az Istent” azt jelenti, hogy megtapasztaljuk az Isten jelenlétét. A hívők, akiknek tiszta szívük van érzik az Isten erejét. Ismerik az Isten célját az ő életükre nézve. Isten békéjében élnek. Megtapasztalták Isten bocsánatát.

Szeretnél ilyen ember lenni Te is? Nem sokat beszélünk mostanában arról, hogy milyen tiszta szívűnek lenni, de használjuk helyette a „feddhetetlen” szót. Feddhetetlennek lenni nem azt jelenti, hogy tökéletes vagy, mert ha ez így lenne, akkor nem is lenne szükséged a feddhetetlenségre.

Szóval mit jelent feddhetetlennek lenni?

A feddhetetlenség teljességet jelent.

Sok ember azt gondolja, hogy olyan az élete mint egy pite, és az életének a különböző részei olyanok, mint a sütemény szeletei. Egy szelete a pitének a karrierem. Ez a szakmai életutam. Újabb szelete a lelki életem. Azután a családi életem. Ez az én szociális életem. És mindezek felett van az én titkos életem – a kényszereim, a függőségeim és minden egyéb más, amihez senkinek semmi köze.

Ha ehhez hasonlóan feldarabolod az életedet, akkor a feddhetetlenség hiányzik belőle, mert az életed nem teljes, nem kerek. A becsületesség azt jelenti, hogy ugyanaz az ember vagy mindenkivel szemben, a beszédedben, a cselekedeteidben, a motivációidban – nem számít az életed melyik részéről van szó.

A feddhetetlenség hitelességet is jelent.

Az ókori görög kultúra színdarabjaiban egyetlen férfi játszott el több szerepet. Amikor a színpadra jött maszkot viselt, azután a színfalak mögött egy másik maszkot vett fel és másik szerepet játszott. Ezeket az embereket hüpokritesznek nevezték, amelyből ered a képmutató szavunk.

Amikor maszkokat viselsz akkor bizonyos emberek előtt ilyennek, bizonyos emberek előtt olyannak tűnsz – ez mutatja, hogy híján vagy a hitelességnek. Isten pontosan olyannak akar látni, amilyenné ő alkotott, függetlenül attól, hogy ki néz éppen téged.

A feddhetetlenség tiszta motivációval rendelkezik.

Ez azt jelenti, hogy helyes dogokat cselekszel jó célokért. Tiszta motivációid és tiszta indítékaid vannak. Őszinte vagy és egyenes életed minden területén minden emberrel.

Az embereket a hasonlatosságod érdekli, de Istent a becsületességed. A tisztelet érdekel bennünket, de Istent a személyiséged érdekli. A tisztelet az, amit mindenki elképzel rólad. A becsületesség az, ami valójában vagy. A tisztelet azt mutatja ki vagy a közösségben. A becsületesség azt mutatja meg ki vagy valójában, amikor Isten előtt egyedül állsz.

Isten megáldja azokat, akik becsületesek. Ők Isten barátai lesznek.

„Utálja az Úr az álnok szívűeket, de kedveli azokat, akiknek útja feddhetetlen” (Példabeszédek 11:20)

Beszéljetek róla:

• Életed minden területén a körülötted élők – a munkatársaid, az osztálytársaid, családtagjaid, barátaid - ugyanazokkal a szavakkal jellemeznek téged? Miért vagy miért nem?

• Mi tart távol attól, hogy sebezhetőségedet, gyengeségeidet kimutasd a kapcsolataidban?

• Az emberek úgy érzik, hogy megoszthatják a terheiket veled? Hogyan tudod kimutatni mások felé, hogy elfogadod őket, ahogy vannak?

(Daily Hope by Rick Warren, 2015.10.30.)

 

 

 

Szólj hozzá!

7 féle irgalmasság

2015. november 05. 03:00 - magyarosijulia

„Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek.” (Máté 5,7 NLT fordítás, második kiadás)

A tegnapi elmélkedésben az irgalmasság hét arcáról volt szó. Ma azt szeretném, hogy személyesen és gyakorlatiasan vizsgáljunk meg mindezeket. Arra buzdítlak, hogy kötelezd el magad ezen a héten egy-egy tudatos irgalmas cselekedet mellett.

Várjunk csak! Nincs-e feszültség az irgalmasság és a személyes felelősség között? Dehogynem, de személyesen eldöntöttem, hogy ha tévedni fogok, akkor inkább abban tévedjek, hogy túl irgalmas, túl könyörületes és túl megbocsátó leszek. Áteshetsz a ló másik oldalára az irgalmassággal – csak azt nézd, hogy mit tett Jézus a kereszten.

Tehát hogyan lehetsz irgalmas?

Légy türelmes az emberek csípős megjegyzéseivel szemben. Ki az az ember az életedben, akinek nagyon zavaróak a beszólásai? Hogyan tudod gyakorolni a türelmet irányába ezen a héten?

Segíts valakin körülötted, aki szenved. Ki az a közeledből, akik nyilvánvalóan szenved és segíthetnél ezen a héten? Ha nem jut eszembe senki, nem figyelsz igazán. Nézz körül jobban!

Adj az embereknek egy második esélyt. Kinek kell második esélyt adnod? Hogyan mutathatsz irgalmasságot és együttérzést efelé az ember felé?

Tégy jót azokkal, akik bántanak. Lehet, hogy egy régi seb miatt szenvedsz, amit még nem tudtál elengedni. Meg kell bocsánatod, utána pedig jóra fordítanod. Ki ez az ember az életedben? Fel fogod-e hívni vagy meg fogod-e látogatni a héten?

Légy kedves azokkal, akik megbántanak. Ki bánt meg? Talán egy politikus vagy egy humorista az, akiért imádkozhatsz. Talán egy Facebook barátod, akinek más nézetei vannak, és igen bántó dolgokat mond. Hogyan tudsz tudatosan kedves lenni ezzel az emberrel ezen a héten?

Építs szeretet-hidakat a népszerűtlenek felé. Ki az első ember, aki eszedbe jut, ha a kitaszítottakra gondolsz? Ki az, aki egyedül tölti az ebédszünetet vagy nincs barátja a focimérkőzéseken? Milyen sajátos dolgot fogsz ezen a héten tenni, hogy szeretettel áthidald a közted és eközött az ember között lévő űrt?

Értékeld többre a kapcsolatokat, mint a szabályokat. Gondolj egy hitetlenre, akit meghívhatnál egy ebédre az elkövetkező hetekben. Meghívod-e majd azt a személyt a templomba? Ez az irgalmassági szolgálatod.

Imádkozz ma így: „Mennyei Atyám, a Szavad elítél engem. Akarom az áldásaidat az életemben, és egy irgalmas ember akarok lenni. Ahogy erre a hét dologra tekintek, saját életem hiányosságaira és gyengeségeire gondolok. Imádkozom, hogy ne csak meghalljam az Igét, de tegyek is valamit. Add meg a bátorságot, hogy irgalmas legyek. Add meg az erőt ezen a héten, hogy kilépjek hittel, és radikális, tudatos irgalmas tetteket tegyek, amelyek másokat is Feléd vezetnek. Jézus nevében, ámen!"

(Daily Hope by Rick Warren, 2015.10.29)

Szólj hozzá!

Négy indok arra, hogy Isten miért vár irgalmasságot tőled

2015. november 03. 03:00 - Robin85

"Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek.”

(Máté 5:7 NLT fordítás, második kiadás)

Jézus azt mondja a Máté 5:7-ben: "Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek.” (Máté 5:7 NLT fordítás, második kiadás).

Más szavakkal kifejezve, amit adsz, azt fogod kapni. Meg kell tanulnod irgalmazni, ha szeretnéd Isten áldásait megtapasztalni az életedben.

De miért várja tőled Isten, hogy mutass irgalmat mások felé? Miért kellene neked irgalmasnak lenni?

  1. Mert Isten kegyelmes volt veled. Az Efézus 2:4-5 azt mondja: “Isten kegyelme olyan gazdag, és szeretete felénk olyan hatalmas, hogy miközben mi szellemileg halottak voltunk az engedetlenségünkben, életet adott nekünk Krisztusban. Isten kegyelme miatt menekültetek meg." (TEV fordítás). Isten azt akarja, hogy tovább add a kegyelmet, amit tőle kaptál.
  2. Mert Isten parancsba adja, hogy légy irgalmas. Szeretnél egy összegzést arról, hogy valójában miről is szól az élet? Íme: “Megmondta neked, ember, hogy mi a jó, és mit kíván tőled az Úr: azt, hogy mindenképpen igazságot cselekedj, szeresd az irgalmasságot, és alázatosan járj Isteneddel." (Mikeás 6:8 GW fordítás)
  3. Mert a jövőben még több irgalomra lesz szükséged. Rengeteg hibát fogsz elkövetni most és a mennybemeneteled ideje között, és szükséged lesz Isten irgalmára, amikor ezeket megteszed. De nem kaphatod meg azt, amit te sem akarsz másoknak megadni. Jakab 2:13 azt mondja: “Irgalmasságot kell mutatnod mások felé, különben Isten sem mutat irgalmasságot feléd, amíkor ítél téged. De az aki irgalmasságot mutat, félelem nélkül állhat az ítélet elé. (NCV fordítás).
  4. Mert az irgalom örömöt hoz vagy okoz. Máté 5:7 azt mondja, hogy Isten megáldja az irgalmasokat. Az "áldott" szó azt is jelenti, hogy "boldog", tehát minél inkább megtanulod és bemutatod ezt a tulajdonságot, annál áldottabb és boldogabb leszel.

 

Beszéljetek Róla

  • Mit jelent "szeretni az irgalmat"?
  • Miként láttad meg Isten áldását feléd, amikor meghoztad a néha nehéznek bizonyuló, de helyes döntést, hogy irgalamas leszel valakivel?
  • Gondolkozz el a lehetséges módszerekről, melyekkel irgalamsságot tudtál mutatni mások felé az elmúlt héten. Mit gondolsz, milyen módon változtathatta meg az adott helyzet lehetséges kimenetelét?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2005.10.27.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása