Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

7 féle irgalmasság

2015. november 05. 03:00 - magyarosijulia

„Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek.” (Máté 5,7 NLT fordítás, második kiadás)

A tegnapi elmélkedésben az irgalmasság hét arcáról volt szó. Ma azt szeretném, hogy személyesen és gyakorlatiasan vizsgáljunk meg mindezeket. Arra buzdítlak, hogy kötelezd el magad ezen a héten egy-egy tudatos irgalmas cselekedet mellett.

Várjunk csak! Nincs-e feszültség az irgalmasság és a személyes felelősség között? Dehogynem, de személyesen eldöntöttem, hogy ha tévedni fogok, akkor inkább abban tévedjek, hogy túl irgalmas, túl könyörületes és túl megbocsátó leszek. Áteshetsz a ló másik oldalára az irgalmassággal – csak azt nézd, hogy mit tett Jézus a kereszten.

Tehát hogyan lehetsz irgalmas?

Légy türelmes az emberek csípős megjegyzéseivel szemben. Ki az az ember az életedben, akinek nagyon zavaróak a beszólásai? Hogyan tudod gyakorolni a türelmet irányába ezen a héten?

Segíts valakin körülötted, aki szenved. Ki az a közeledből, akik nyilvánvalóan szenved és segíthetnél ezen a héten? Ha nem jut eszembe senki, nem figyelsz igazán. Nézz körül jobban!

Adj az embereknek egy második esélyt. Kinek kell második esélyt adnod? Hogyan mutathatsz irgalmasságot és együttérzést efelé az ember felé?

Tégy jót azokkal, akik bántanak. Lehet, hogy egy régi seb miatt szenvedsz, amit még nem tudtál elengedni. Meg kell bocsánatod, utána pedig jóra fordítanod. Ki ez az ember az életedben? Fel fogod-e hívni vagy meg fogod-e látogatni a héten?

Légy kedves azokkal, akik megbántanak. Ki bánt meg? Talán egy politikus vagy egy humorista az, akiért imádkozhatsz. Talán egy Facebook barátod, akinek más nézetei vannak, és igen bántó dolgokat mond. Hogyan tudsz tudatosan kedves lenni ezzel az emberrel ezen a héten?

Építs szeretet-hidakat a népszerűtlenek felé. Ki az első ember, aki eszedbe jut, ha a kitaszítottakra gondolsz? Ki az, aki egyedül tölti az ebédszünetet vagy nincs barátja a focimérkőzéseken? Milyen sajátos dolgot fogsz ezen a héten tenni, hogy szeretettel áthidald a közted és eközött az ember között lévő űrt?

Értékeld többre a kapcsolatokat, mint a szabályokat. Gondolj egy hitetlenre, akit meghívhatnál egy ebédre az elkövetkező hetekben. Meghívod-e majd azt a személyt a templomba? Ez az irgalmassági szolgálatod.

Imádkozz ma így: „Mennyei Atyám, a Szavad elítél engem. Akarom az áldásaidat az életemben, és egy irgalmas ember akarok lenni. Ahogy erre a hét dologra tekintek, saját életem hiányosságaira és gyengeségeire gondolok. Imádkozom, hogy ne csak meghalljam az Igét, de tegyek is valamit. Add meg a bátorságot, hogy irgalmas legyek. Add meg az erőt ezen a héten, hogy kilépjek hittel, és radikális, tudatos irgalmas tetteket tegyek, amelyek másokat is Feléd vezetnek. Jézus nevében, ámen!"

(Daily Hope by Rick Warren, 2015.10.29)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása