Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ha nagyobb benned az irgalom, nagyobb benned Jézus

2022. április 12. 03:00 - Rigeri

kutyatej.jpg

„A szeretet... soha nem felfuvalkodó, önző vagy durva. A szeretet nem követeli ki a saját akaratát. Nem lesz dühös könnyen, és nem sértődik meg. Nem haragtartó” (1Kor 13,4–5 TLB fordítás).

A legjobb, amit a családoddal tehetsz az, hogy elnéző és irgalmas vagy velük. Az irgalmasság a cselekvő szeretet. Ezért amikor elengeded a sértéseket és kedves vagy a családoddal – még akkor is, ha azt nem érdemlik meg –, akkor elnéző és irgalmas vagy. Azáltal is gyakorolhatod az irgalmasságot az otthonodban, hogy elengeded a múltbeli sérelmeket.

Észben tartod, ha a családodban valaki valami rosszat követ el? Szeretsz valakit egyből emlékeztetni arra, hogy hogyan bántott meg téged? A Biblia azt mondja, a szeretet nem őrzi meg az okozott fájdalmakat és a sérelmeket azért, hogy később bosszúból felhasználja ezeket. Amikor magadban őrzöl egy sérelmet, akkor nem jársz szeretetben.

A Biblia szerint „[a] szeretet... soha nem felfuvalkodó, önző vagy durva. A szeretet nem követeli ki a saját akaratát. Nem lesz dühös könnyen, és nem sértődik meg. Nem haragtartó” (1Kor 13,4–5 TLB fordítás).

Figyeld meg, hogy a „durva” és a „haragtartó” ugyanabban az igeversben szerepel. Az emberek durvasága mögött az áll, hogy ilyenkor egy bennük lévő korábbi sérelmet adnak ki magukból, és azt másokon töltik ki. És amikor egy múltbeli sérelmet reagálnak le, nem tudnak kapcsolódni a jelenhez.

Mózes 3. könyve 19. fejezetének 18. versében ezt olvassuk: „Ne állj bosszút másokon, és ne gyűlöld őket tovább, hanem szeresd az embertársaidat, ahogy magadat szereted” (GNT fordítás).

Ma is múltbeli sérelmek tartanak fogva túszként? Ne őrizd a házastársaddal vagy a gyerekeiddel kapcsolatos sérelmeket, és ne beszélj másoknak ezekről. Ne pletykáld ki, egyszerűen csak engedd el ezeket.  

Néha azokkal a legnehezebb irgalmasnak lenni, akik a legközelebb állnak hozzád. De amikor el tudod engedni a sérelmeidet, elnéző és irgalmas tudsz lenni, akkor tanulod meg, hogyan tudsz még inkább Jézushoz hasonló lenni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen neheztelést hordozol magadban? Miért? Hogyan tudnál tudatosan megszabadulni ettől?
  • Annak érdekében, hogy meggyógyulj a múltbeli fájdalmaktól, több mindent is tehetsz: például elmehetsz bibliai tanácsadásra, imádkozhatsz a Biblia alapján, vagy engedelmeskedhetsz a Szentléleknek. Mi az a (kicsi vagy nagy) lépés, amit ma megtehetsz a gyógyulásod felé?
  • Szerinted néha miért nehezebb elnézőnek és irgalmasnak lenni a saját családoddal, mint másokkal?

Békülj meg Istennel!

Isten azt akarja, hogy békülj meg az emberekkel, de mindenekelőtt azt szeretné, hogy békülj meg vele. Ez azt jelenti, hogy elfogadod az ő kegyelmét mint ajándékot, és hiszed, hogy Jézus minden bűnöd árát megfizette.

A Bibliában az Efezusi levél 2. részének 8. versében ezt olvassuk: „Mert Isten kegyelme által van az, hogy a hit által megmenekültök. Ez nem a ti saját erőfeszítéseitek eredménye, hanem Isten ajándéka, hogy senki ne tudjon vele dicsekedni.” (GNT fordítás).

Ha készen állsz arra, hogy ezt az ígéretet elfogadd, és hogy békét köss Istennel, akkor mondd el ezt az imát: 

„Drága Istenem, te azt ígérted, hogy ha hiszek Jézusnak, Isten Fiának a halálában, feltámadásában és értem hozott áldozatában, akkor Te megbocsátasz minden rosszat, amit a múltban elkövettem, és befogadsz a te családodba. Megvallom a bűneimet, és arra kérlek, hogy bocsáss meg nekem. Jézus, hiszem, hogy te vagy a Megváltóm. Befogadlak az életembe mint Uramat. Ma átadom életem minden területét neked, és elkötelezem magam amellett, hogy szolgálni foglak életem hátra lévő részében. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

Békülj meg másokkal!

Ha eddig könnyen dühös lettél, és akaratos, barátságtalan vagy nem voltál másokkal megbocsátó, és most egy új kezdetet akarsz, akkor ma mondd ezt Istennek:

„Uram, kérlek bocsáss meg, hogy nem voltam elnéző és irgalmas a körülöttem lévő emberekkel, különösen a családommal. Te mutattad nekem a legjobb példát arra, hogyan legyek elnéző és irgalmas másokkal, és én szeretnék hozzád engedelmes lenni ezen a területen. Kérlek segíts, hogy el tudjam engedni a bennem lévő neheztelést, és meg tudjak békülni a családommal. Szeretném bemutatni a te szeretetedet nekik azzal, hogy kedves és türelmes vagyok velük, ahelyett, hogy neheztelnék és haragudnék rájuk. Tudom, hogy szükségem van a segítségedre ahhoz, hogy ezt meg tudjam tenni. Köszönöm, hogy te készen állsz rá és örömmel megadod nekem ezt a segítséget. Jézus nevében. Ámen.”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.04.05.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása