Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mi is a megbocsátás valójában?

2022. május 28. 03:00 - Erika1832

im_sorry03.png

„Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit tesznek!” (Lk 23,34 - NIV)

A megbocsátás kultúránkban talán az egyik leginkább tévesen használt és leginkább félreértett fogalom. Azt hisszük, hogy tudjuk, mit is jelent pontosan, de ez valójában nem így van.

A következő teszt segít felmérni, hogy mennyire érted, mi a megbocsátás.  Döntsd el, hogy szerinted a következő állítások igazak vagy hamisak:

1. Addig nem kell megbocsátanom annak, aki megbántott, amíg nem kér bocsánatot.
2. Azzal, hogy megbocsátok, semmiségnek állítom be a sértés és az okozott fájdalom nagyságát.
3. A megbocsátásba beleértjük a bizalom és a kapcsolat helyreállítását is.
4. Addig nem igazán bocsátottál meg valakinek, amíg nem felejtetted el, hogy mivel bántott meg.
5. Amikor látod, hogy valaki mást megbántottak, neked kell megbocsátanod annak, aki a sérelmet okozta.

Ha megnézed a Bibliában, hogy mit mond Isten a megbocsátással kapcsolatban, akkor rájössz, hogy mind az öt fenti állítás hamis.

Mivel a legtöbb ember nem érti, mi a megbocsátás, a következő pár napban megnézzük, hogy az mi is valójában.

Először is, az igazi megbocsátás nincs feltételhez kötve. Nem jár elvárásokkal. Nem lehet megvásárolni, és nem lehet kiérdemelni. Nem alkudozhatunk érte. A megbocsátás nem azon az ígéreten alapul, hogy soha többé nem tesz meg valaki valamit. A megbocsátás független attól, hogy a másik bocsánatot kér, vagy sem.

Amikor Jézus kinyújtott kézzel a kereszten függött és azt mondta, "Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit tesznek", senki nem kérte Tőle azt, hogy bocsásson meg. (Lk 23,34 NIV). Senki sem mondta: "Jézus, kérlek, bocsáss meg azért, amit veled teszünk!" Ő kérés nélkül megbocsátott. Ő volt, aki ezt kezdeményezte.

Másodszor, a megbocsátás nem kisebbíti a vétség súlyosságát. Amikor valaki bocsánatot kér tőled, és te azt mondod: "nem nagy ügy, tényleg nem bántottál meg", ezzel valójában csökkented a megbocsátás jelentőségét. Ha a sérelem nem volt nagy dolog, akkor nem kell bocsánatot kérni vagy megbocsátani azért.

A megbocsátás a nagy horderejű dolgokra vonatkozik, nem az életben adódó csip-csup problémákra. Az élettel együtt járó apró dolgok csak türelmet és elfogadást igényelnek. Viszont a komoly dolgok esetén a megbocsátást kell alkalmazni, és ezeket a komoly sérelmeket nem szabad kisebbíteni. Ha egy vétség nagy dolog volt, ismerd be, hogy az volt! És akkor bocsáss meg, vagy kérj bocsánatot!

A megbocsátás megértése az első lépés ahhoz, hogy azt meg is tudjuk tenni. Tehát a következő alkalommal, amikor megbántasz valakit, vagy téged bántanak meg, emlékezz erre a két dologra: először is, a megbocsátás feltétel nélküli, másodszor, a megbocsátás soha nem jelenti a sérelem kisebbítését.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Van olyan, akinek úgy bocsátottál meg, hogy feltételekhez kötötted azt? Hogyan tudnál a feltétel nélküli megbocsátás felé haladni?
  • Miért olyan nehéz megbocsátani valakinek, aki ezt nem kéri? Hogyan tudsz megbocsátani még akkor is, ha az elkövető soha nem kéri ezt tőled?
  • Hogyan változik meg a megbocsátáshoz való hozzáállásod, amikor arra gondolsz, hogy Krisztus is megbocsátott neked?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.05.21.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása