Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az egész Biblia Jézusra mutat

2023. június 12. 03:00 - Mapetso

mutat.jpg"Mózestől meg valamennyi prófétától kezdve [Jézus] elmagyarázta nekik mindazt, ami az Írásokban róla szólt." Lk 24,27

A Biblia csak Isten műve lehet. A Biblia 66 könyvet tartalmaz, amelyeket 1600 év alatt 40 szerző írt – egyetlen témáról.

Az, hogy egyetlen, egységes témája van, az az egyik oka annak, hogy tudhatjuk, hogy a Biblia Isten Igéje. Mózes 1. könyvétől, a Teremtés könyvétől kezdve a Jelenések könyvéig a Biblia arról szól, hogy Isten megváltja az emberiséget. És a főhőse Jézus.

Az a tény, hogy a Bibliának egyetlen témája van, egyenesen csoda. Ez magától értetődő lenne, ha a Bibliát egyetlen ember írta volna. A Koránt például egy ember írta, Mohamed. Konfucius Analektusait Konfucius írta. Buddha írásait Buddha írta. Mivel egy ember írta ezeket, elvárhatjuk, hogy egységesek legyenek.

A Bibliát viszont három különböző kontinensről származó 40 különböző ember írta – akik mind különböző korúak voltak, különböző élethelyzetekben –, mégis mindannyian ugyanazt a történetet írták meg: Jézus történetét. Próféták és költők, halászok és királyok, pásztorok és írástudók mind ugyanazt a történetet írták meg. Egyesek otthon, mások börtönökben, megint mások hajón tették ezt. Ennél változatosabb szerzői csapatot nem is lehetett volna összeállítani!

És mégis, a történet ugyanaz. 

Képzeljük el, hogy adok 50 embernek egy-egy papírt, és azt mondom nekik, hogy tépjék azokat darabokra, de persze azt nem mondom meg, hogy hogyan akarom majd a papírdarabokat felhasználni. Mennyi a valószínűsége annak, hogy ezekből az összetépett papírdarabokból ki tudom rakni majd az Egyesült Államok térképét?  Rendkívül kicsi. Ha mégis megtenném, a legtöbb ember azt hinné, valami trükk van a dologban.

A Biblia keletkezése egy csoda.

Általában azt szokták gondolni, hogy az Újszövetség Jézusról szól, az Ószövetség pedig Izraelről. De ez nem igaz. A Biblia azt mondja a Lukács könyve 24,27-ben, hogy "Mózestől meg valamennyi prófétától kezdve [Jézus] elmagyarázta nekik mindazt, ami az Írásokban róla szólt." Amikor Jézus elmagyarázta, hogy mit mondanak róla az Írások, akkor az Ószövetségből magyarázta azt. Az Újszövetség még nem is íródott meg!

A Biblia képei, metaforái, hasonlatai és próféciái – az elejétől a végéig – Isten tervéről szólnak, arról, hogy Isten megváltja az embereket és családot épít az örökkévalóságra. Mindez Jézussal kezdődött. Őt láthatod minden könyvben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az, hogy a Biblia telesen összegfüggő egész, az valóságos csoda! Hogyan értékeled még jobban a Bibliát e tény miatt?
  • Ha a saját szavaiddal egy mondatban kellene összefoglalnod a Bibliát, mit mondanál?
  • Hol látod Jézust az Ószövetségben?

A Biblia Jézusra mutat. Akarod követni Őt te is?

A Biblia azt mondja, hogy csak úgy juthatsz a mennybe, ha hiszel Istenben, és az Ő Fia, Jézus Krisztus által. Nem érdemelheted ki azt, hogy a mennybe juss: "Hiszen kegyelemből van üdvösségetek, hit által, és ez nem tőletek van, hanem ez Isten ajándéka  – nem cselekedetek által, hogy senki se dicsekedjen." (Ef 2:8-9 NIV).

Ha készen állsz arra, hogy életedet Jézusnak szenteld, kezdd ezzel az imával:

"Drága Istenem, Te megígérted, hogy ha hiszek a Fiadban, Jézus Krisztusban, minden bűnt és rosszat, amit valaha is elkövettem, Te megbocsátasz nekem, megtudom az életem célját, és egy napon befogadsz a mennyei örök otthonodba. Megvallom, hogy vétkeztem, és a bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus meghalt, hogy elvegye bűneimet, és Te feltámasztottad Őt az életre. Bízni akarok Jézusban mint Megváltómban, és követni akarom Őt mint Uramat a mai naptól kezdve. Vezesd az életemet, és segíts, hogy a te akaratodat cselekedjem. Jézus nevében imádkozom. Ámen." 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.06.05.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása