Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A hit uralkodjon a szívedben, ne a félelem!

2023. november 17. 03:00 - Antal Péter Dávid

tropical-loboc-river-blue-sky-bohol-island-philippines.jpg„Sokan rászóltak, hogy maradjon csendben, de ő még hangosabban kiáltott: „Dávid fia, könyörülj rajtam!” (Mk 10,48)

Ne hagyd, hogy a félelmeid irányítsanak! Nézz szembe félelmeiddel azáltal, hogy Istenbe veted hitedet. A félelemnek van egy hihetetlen képessége: meg tud bénítani – megakadályozza, hogy hittel indulj el.

Amikor a félelmet választjuk a hit helyett, az szkeptikussá tesz bennünket. A félelem visszatart minket attól, hogy új dolgokat próbáljunk ki. Önzővé tesz bennünket, mert félünk elköteleződni Isten és mások iránt. Rövidlátóvá tesz bennünket; a múltra koncentrálunk és nem a jövőre.

Bartimeus – egy ember, aki vak volt, és azt kérte, hogy Jézus látást adjon neki – szembesült egy sokunk számára ismerős félelemmel: az elutasítástól való félelemmel. Tudta, hogy az emberek lenézik őt, ha a tömegben Jézushoz kiált. De kétségbeesett volt. És tudta, hogy Jézus Krisztus az egyetlen, aki segíthet neki.

Nézd meg, mi történt, amikor kiáltott Jézusnak: „Sokan rászóltak, hogy maradjon csendben,” (Mk 10,48).Valószínűleg ilyeneket mondtak: „Ne csináld. Maradj csöndben. Ne csinálj jelenetet. Jézus Krisztust biztosan nem érdekled. Vannak fontosabb dolgai is.”

Az ördög sokunknak suttog ilyesmiket. Amikor a hit lehetősége megérkezik a szívünkbe, olyan gondolatok jelennek meg, mint: „Istent biztosan nem érdekelnéd!” vagy „Ne csinálj jelenetet!” vagy „Mit gondolnának rólad az emberek?”, ezek megakadályozhatnak abban, hogy bízzunk Istenben. Amikor lehetőséget látsz a változásra, belülről és körülötted a kiáltások azt mondják, hogy ne akarj bajt keverni.

De Isten azt kéri tőled, hogy tegyél valami nagyobbat, mint amit valaha is tettél: azt kéri tőled, hogy teljesen bízd rá magad. Nem gondolod, hogy ez egy kicsit ijesztő lesz? Természetesen az lesz. Valószínűleg Bartimeus is megijedt, de ezt tette: „De ő még hangosabban kiáltott: „Dávid fia, könyörülj rajtam!” (Mk 10,48).

Amikor Isten kér tőled valamit, akkor van választásod. Vissza fogsz esni a félelmeidbe, és ott maradsz, ahol vagy? Vagy legyőződ a félelmedet és előre lépsz erős hittel?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Kinek az elutasításától félsz a legjobban?
  • Mit gondolsz, miért tűnik néha könnyebbnek a félelmet választani a hit helyett?
  • A Példabeszédek 29,25 ezt mondja: „Az emberi véleménytől való félelem megbénít; az Istenben való bizalom megvéd ettől” (MSG fordítás). Imádkozz, hogy Isten védjen meg attól, amit mások gondolnak, ha bízol benne.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.11.10.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása