Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A bátorságod motiválni fog más keresztyéneket

2017. november 12. 03:00 - magyarosijulia

„Az Úrban levő testvérek többsége erőt nyert az én bebörtönzésemből és még inkább bátorságuk van félelem nélkül beszélni az evangéliumról.” (Filippi 1:14 HCSB fordítás)

Isten azt akarja, hogy legyen bátorságod és kiállj az Ő útjai mellett amikor mindenki más meghátrál. Ez viszont nem csak a saját javadat szolgálja.

Mások javára is válik.

Amikor nyilvánosan kiállsz amellett, amit Isten akar, akkor biztatás leszel más keresztyének számára is. Amikor kiállsz Istenért, mások is követni fogják a példát!

A bátorság ragályos! Sosem fogod megtudni, hogy milyen sokan csatlakoznának hozzád, ha nem nem lépsz hittel.

A legtöbb ember egy vezetőre vár, aki megmutatja a bátorságot. Egy olyan valakire várnak, mint te, hogy bizonyságot tegyen a hitéről.

Pál ezt írta a Filippi levélben: „Az Úrban levő testvérek többsége erőt nyert az én bebörtönzésemből és még inkább bátorságuk van félelem nélkül beszélni az evangéliumról.” (Filippi 1:14, HCSB fordítás).

Pál bebörtönzése az evangéliumért arra vezetett, hogy mások is nagyobb bátorsággal álljanak ki hitükért.

Isten a te bátorságodat is fel fogja használni arra, hogy mások is bátorsággal merjenek kilépni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan motivált mások bátorsága és hite?
  • Miért ragályos a bátorság?
  • Milyen hitbeli lépéseket tudsz megtenni ezen a héten, amelyek bátorságról árulkodnak és másokat is motiválhatnak, hogy ugyanezt tegyék?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.11.05)

Szólj hozzá!

Készen állsz a rád váró csodára?

2017. november 11. 03:00 - Szíj Melinda

„Sokáig éljen a király! Az én Istenem elküldte angyalát, hogy összezárja az oroszlánok száját, és ne tehessenek kárt bennem, mert ő az ő látómezején ártatlannak talált engem. És neked sem tettem semmit ellenedre, Felség” (Dániel könyve 6:21-22 NLT-fordítás).

31478-daniel_in_lions_den.jpg

Tapasztaltál már csodát az életedben? Sajnos, sok keresztyén nem, mert még sosem adtak rá alkalmat Istennek. Ezek a hívők egész életükben kizárólag a biztonságra törekedtek.

Akarod, hogy Isten veled is csodát tegyen? Akkor kockáztass!

Nem félj kimerészkedni a meredély szélére, a gyümölcs ott terem.

Ha nem vagy hajlandó szembenézni életed komolyabb nehézségeivel, sosem tudod meg, hogy Isten képes megoldani őket. Ő akkor lép a színre, amikor te már eljutottál végső erőfeszítéseidhez. Ha sohasem teszel olyat, ami meghaladja lehetőségeid és képességeid, akkor valójában nem bízol Istenben.

A legtöbben biztonságos korlátok között élnek, és félnek ledönteni azokat. Pedig Isten segítségével messze többre lennének képesek.

A bibliai Dániel nagyszerű példája ennek az alapelvnek. Ő megtapasztalta a csodákat, mert nem riadt vissza a kockázatvállalástól.

Dániel könyvének 6. fejezetében, amikor a király olyan rendeletet hozott, hogy rajta kívül senkihez sem lehet imádkozni, Dániel ellenszegült a rendeletnek – méghozzá nyíltan. Ezután pedig vállalta annak kockázatát, hogy teljes elszántsággal, naponta három alkalommal egy nyitott ablak előtt fohászkodjon Istenhez. A király erre megtorlásul egy oroszlánverembe vetette.

Isten csodát tett, mert Dániel hittel cselekedett. Az emberek általában nem élnek túl egy éjszakát egy éhes oroszlánokkal teli veremben.

Ám az oroszlánveremben töltött éjszaka után Dánielnek királyi látogatója érkezett – és a király legnagyobb ámulatára Dániel életben volt. Így szólt a királyhoz: „Sokáig éljen a király! Az én Istenem elküldte angyalát, hogy összezárja az oroszlánok száját, és  ne tehessenek kárt bennem, mert ő az ő látómezején ártatlannak talált engem. És neked sem tettem semmit ellenedre, Felség” (Dániel könyve 6:21-22 NLT-fordítás).

A király ezt követően úgy rendelkezett, hogy Dánielt emeljék ki a veremből.

Csoda történt tehát, hiszen Dániel hősies ellenszegülése a király szentségtörő rendeletével szemben, kiváltotta Isten segítségét - a csodát.

Minél több kockázatot vállalsz, és minél több problémával küzdesz meg, annál több csodában lesz részed.

Bízz tehát az Úrban, és merészkedj ki a meredély szélére.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mely más hívőktől hallott „csodás történetek” – akár személyesen ismered ezeket, akár nem – bátorítottak téged leginkább?
  • Hazárdíroztál-e valaha hívőként, és ha igen, milyen csodához vezetett ez?
  • Életed mely pontján vezérel az Úr kockázatvállalásra? Hogyan szándékozol válaszolni Istennek?  

* (Daily Hope by Rick Warren - 2017.11.04)

Szólj hozzá!

Hogyan nő a bátorságod és fejlődik a jellemed

2017. november 10. 03:00 - FodorImi

Soha ne szégyellj beszélni másoknak a mi Urunkról… az Úrtól kapott erővel légy kész szenvedni velem az evangéliumért!” (2 Timótheus 1:8 – NLT fordítás)

Félelmedben is kiállni az Úr mellett nem csupán egy helyes cselekedet, hanem segíti hited és jellemed épülését is.

A jó hírnév és elismerés az, amikor az emberek azt gondolják rólad, amit szeretnéd, hogy gondoljanak. A jellem az, aki valójában vagy. A jellem az, aki akkor is vagy, ha senki más nincs jelen.

A jellem és a hit olyanok, mint az izmok. Egyetlen módon építheted az izmaidat, ha terheled őket. Ezt tesszük a súlyok emelésével. Amikor megemeled a súlyokat, ezzel megfeszíted, kinyújtod és terheled az izmaid. Csak így érünk el izomnövekedést.

Ugyanez igaz a „bátorság izmainkra” is.

Nem fejleszted egyetlen szellemi, érzelmi vagy kapcsolati izmodat sem, amennyiben megadod magad a félelemnek, ahelyett, hogy szembeszegülnél vele. Ha kizárólag biztonságra törekszel, és engeded, hogy a félelem legyőzzön, elveszíted a bátorságod ahhoz, hogy kövesd Isten életedre vonatkozó tervét.

Ha viszont erősen kiállsz azért, amit Isten neked szánt, és nem hátrálsz meg a félelem elől, akkor a bátorságod lassan megsokszorozódik.

A bátorság nem a félelem hiánya, hanem az, hogy bármi áron követed Isten akaratát.

A Biblia azt mondja: „Soha ne szégyellj beszélni másoknak a mi Urunkról… az Úrtól kapott erővel légy kész szenvedni velem az evangéliumért!” (2 Timótheus 1:8)

Mire vagy kész azért, hogy a hited igaznak bizonyuljon? Hajlandó vagy elviselni a kötekedést? Vagy hogy valaki fura alaknak tartson? Kész vagy arra, hog az emberek pletykálkodjanak rólad?

A történelem során a keresztényeket oroszlánok elé vetették, illetve keresztre feszítették a Krisztusba vetett hitük miatt. Sőt, ma is vannak olyanok, akik mártírságot vállalnak a hitükért. Ez sokkal gyakoribb, mint gondolnánk.

Állj ki Istenért! Amikor legyőzöd a félelmeidet, a jellemed és a hited egyaránt növekszik.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor bátorított téged mások rendíthetetlen hite Krisztusban?
  • Miben látod jellemed növekedését az által, hogy követted Isten útját?
  • Ahogyan Rick pásztor is kérdezte az áhítatban, te mit vagy kész megtenni azért, hogy igaznak bizonyulj  hitedben?

 

* (Daily Hope by Rick Warren – 2017.11.03.)

Szólj hozzá!

Félelmünk akkor nő, amikor nem hagyatkozunk Isten akaratára

2017. november 09. 03:00 - FAmelita

„Uram, kérlek vedd észre a fenyegetéseket, amiket mondtak, és engedd meg nekünk, szolgáidnak, hogy a te üzenetedet teljes bátorsággal szóljuk” (Apostolok cselekedetei 4:29, GNT fordítás)

Mindannyiunknak vannak félelmei. A baj azonban, hogy gyakran hagyjuk azokat eluralkodni az életünkön, ezzel akadályozva magunkat abban, hogy Isten óhaja szerint cselekedjünk.

Ugyanúgy, ahogyan Dániel is ott állt az oroszlán vermében, időnként mi is szembesülünk bizonyos emberekkel és helyzetekkel, amelyek fenyegetőleg hatnak ránk - és tanúságunkra Krisztus mellet.                                                  A kérdés csak az, hogy megadjuk -e magunkat a félelmeinknek, vagy kiállunk Istenért rettegésünk ellenére is?

Ha szeretnél felülkerekedni bénító aggodalmaidon, muszáj, hogy tisztán lásd az előnyeit annak, mit is jelent valójában Isten akaratát követni. A legfontosabb, hogy megértsd, hogy azt tenni, amit Isten akar, már egyértelmű győzedelmeskedés a félelem felett. Ugyanis a félelem egyre nő, és ha nem győzöd le, az mindíg egyre nagyobb erővel tér vissza. Ennek következtében pedig az életed lassan beszűkül.

Mi tehát a teendőd?

Kövesd a korai keresztények példáját. Bizonyosan nem mi vagyunk az első keresztény generáció, amelynek szembe kell néznie a félelemmel. A korai hívők szembesültek az üldöztetés minden formájával. A Cselekedetek könyve némi bepillantást enged nekünk abba, hogyan álltak ki őseink félelemeik ellen. Miközben Péter és János bátran hirdette Jézust a Csel.4-ben, ellenálltak az erőszakos szembeszegülőknek is.

Így imádkoztak: „Uram, kérlek vedd észre a fenyegetéseket, amiket mondtak, és engedd meg nekünk, szolgáidnak, hogy a te üzenetedet teljes bátorsággal szóljuk” (Apostolok cselekedetei 4:29, GNT fordítás)

Nem az a megoldás a félelmeidre, hogy meghátrálsz előlük, hanem az, hogy bátran szembenézel velük.

Sose feledd: Isten nem fogja ketté nyitni előtted a Jordán folyót, amíg te nem teszed meg az első lépést (látod hogyan tette ezt meg Isten Illéssel és Elizeussal a 2 Királyok 2:8-ban). Csupán egyetlen lépést kell tenned mélységes bizalommal, és Isten megmutatja a további helyes utat. Ám ez csakis akkor valósul meg, ha félelemeid nem kötnek gúzsba. .

Indulj el igaz hittel, és figyeld meg, ahogyan félelmeid semmivé foszlanak, miközben Isten vezeti lépteid.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan növekedtek a félelmeid, amikor átadtad magad nekik?
  • Hogyan csökkent a félelem az életedben, mert bátran kiálltál Istenért?
  • Mely félelmekkel birkózol meg a legnehezebben a hétköznapokban? Miért? Hogyan tudnád azokat Isten kezébe adni?

* (Daily Hope by Rick Warren - 2017.11.02.)

Szólj hozzá!

Ne csak ismereteink legyenek Istenről, hanem kezdjünk el bízni is Benne

2017. november 08. 03:00 - csabanagy89

„ ..Isten sok dolgot bízott rád. Őrizd meg ezeket! Tartsd magad távol azoktól az emberektől, akik ostoba dolgokat beszélnek, amik nem Istentől valók! Kerüld el azokat, akik az igazság ellen érvelnek! Ezek azt mondják, hogy ők ismerik, mi az igazi „tudás”— amely azonban csak üres fecsegés. Egyes emberek, akik azt állítják, hogy bennük megvan ez a „tudás”, már el is fordultak a hittől.” (1 Timóteus 6:20-21. Egyszerű fordítás)

11-01-17-unshakeable-moving-from-what-we-know-about-god-to-what-we-trust-about-god.jpg

A fej és a szív között 45 cm távolság van. De sajnos sok ember pontosan ugyanígy 45 cm-re van attól, hogy bejusson a mennyországba. Rendelkeznek tudással Istenről a fejükben, de a szívükbe nem engedték be Őt. Intellektuálisan hisznek az evangéliumban, de soha nem hagyták, hogy az átformálja a szívüket.

Sokáig koptattam az iskolapadot -összesen 24 évig-  mire megszereztem a diplomám mesteri és doktori fokozatát. Őszintén szólva azonban, sok mindent elfelejtettem már azokból a dolgokból, amiket akkor tanultam.

De soha nem felejtettem el a legfontosabb igazságot, amit valaha tanultam. Mégpedig azt, hogy Isten teremtett minket, és hogy célja van az életünkkel. Amíg ezt nem értjük meg, addig nem fogjuk megtalálni életünk értelmét.

Nem a saját magad által kigondolt célokért teremtett meg Isten.

A Biblia azt írja: „ ..Isten sok dolgot bízott rád. Őrizd meg ezeket! Tartsd magad távol azoktól az emberektől, akik ostoba dolgokat beszélnek, amik nem Istentől valók! Kerüld el azokat, akik az igazság ellen érvelnek! Ezek azt mondják, hogy ők ismerik, mi az igazi „tudás”— amely azonban csak üres fecsegés. Egyes emberek, akik azt állítják, hogy bennük megvan ez a „tudás”, már el is fordultak a hittől.” (1 Timóteus 6:20-21. Egyszerű fordítás)

Talán ismered a húrelméletet. Talán ismered a káoszelméletet. Talán otthonosan mozogsz a kvantumfizikában. De ha nem ismered Istent, akkor soha nem fogod megismerni léted valódi értelmét.

Az életed végén Isten egy ’záróvizsga’ elé állít. Azonban van egy jó hír. Nyitott könyves vizsga lesz. Minden kérdésre ott van a válasz a Bibliában.

Ezen a teszten Isten nem fogja megkérdezni, hogy milyen iskolai eredményeid voltak. Nem lesz kíváncsi arra, milyen magasra jutottál karrierépítésed során.Sőt, a bankszámla egyenlegedet sem fogja átnézni.

Ehelyett azt fogja kérdezni tőled: Megismertél engem? Kapcsolatot formáltál a Fiammal, akit elküldtem a Földre, hogy meghaljon érted a kereszten?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért olyan nehéz továbbmozdulni az istenismeret felől az Isten iránti bizalom irányába?
  • Mit gondolsz, miért hagyták abba sokan a kapcsolatépítését Istennel?
  • Ha Isten ma megkérdezné: "Ismered-e a Fiamat?"  - hogyan válaszolnál?

* (Daily Hope by Rick Warren - 2017/11/01)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása