Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A bevallás a gyógyulás kezdete

2016. június 26. 03:00 - magyarosijulia

„Valljátok meg azért egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok." (Jakab 5,16a)

Az érzéseid megvallása a gyógyulás kezdete.

A Biblia azt írja: „Valljátok meg azért egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok." (Jakab 5,16a). Tehát engedd meg, hogy megkérdezzem: Akarod, hogy megbocsássanak neked? Ez az első lépés. Akarod, hogy érzelmileg is meggyógyulj? Az viszont már egészen más dolog.

Ha csak arra vágysz, hogy bocsánatot nyerj, akkor megvallod a bűnödet Istennek. De ha igazán túl akarsz már lenni ezen, és haladni tovább az életeddel, akkor szükséged van az érzelmi gyógyulásra. Ez azt jelenti, hogy el kell mondanod valaki másnak is.

Kérdezheted, hogy „Miért? Miért tegyem meg ezt? Miért akarja Isten, hogy valaki mást is belehúrcoljak ebbe az egészbe?" Elmondom, hogy miért. Mert Isten tudja, hogy a problémáink gyökere a kapcsolatainkban van. Észre se vesszük ezt! A más emberekkel való zavaros kapcsolataink a problémáink gyökere.

Ha nincs az életünkben egy olyan ember, akivel teljesen őszinték vagyunk, akkor álarccal járunk. Tesszük magunkat és megjátszuk magunkat, nem vagyunk őszinték egymással, játszunk egymással és képmutatók vagyunk. Úgy teszünk, mintha mindent a kezünkbe tartanánk, amikor mindenki tudja, hogy nem. Úgy teszünk, mintha minden rendben volna, amikor nincs.

Mit okoz ez? Elszigetelődsz a többi embertől és megakadályozza az intimitást, a bensőségességet. És leginkább, távol tart a szeretet legmélyebb szintjétől. Nem tudsz teljesen szeretni, ha a szívedben bűntudat van.

Annyira vagy beteg, amennyire a titkaid betegek. A tény az, hogy minél inkább elrejtőzöl, annál betegebbé válsz. Ugyanakkor, ha megvallod az érzéseidet, elkezdődik a gyógyulás. Amikor találsz egy olyan valakit, akiben megbízol, aki meghallgat téged és megoszt veled dolgokat, tudod mi történik? Ráébredsz, hogy másnak is nagy problémái vannak, gyakran épp ugyanazok, mint neked.

Van valami abban, amikor elmondasz valamit egy másik embernek, amitől kidugul a szelep, amitől csökken a nyomás. Amikor kiengeded a mumust a szekrényből, csak úgy hirtelen a mumus már nem is olyan nagy!

Ha gyógyulást akarsz, abba kell hagyd a titkolózást! Az a dolog, amiről nem akarsz beszélni senkivel, az pont az a terület, ahol Isten a legtöbb kegyelmet és a legnagyobb gyógyulást akarja adni!

Beszéljetek róla:

  • Kinek tudod megvallani a bűneidet és kivel tudod megosztani az érzéseidet?
  • Ki bízik meg benned, hogy ugyanezt megtegye?
  • Jó hallgatónak tartod magad? Hogyan tudsz fejlődni abban, hogy még jobban tudj meghallgatni másokat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.06.19)

Szólj hozzá!

Pontosan olyan, mintha sohasem vétkeztél volna

2016. június 25. 03:00 - Szíj Melinda

„Járuljunk bátran kegyelmes Istenünk trónusához. Ott majd részesülünk irgalmában, és segítő kegyelmet találunk a legnagyobb szükség idején” (Zsidók 4:16 NLT-fordítás, második kiadás).

lamb.jpg

Nem kell tétováznod vagy félénknek lenned, ha Isten bocsánatát keresed. A Biblia emlékeztet rá: „Járuljunk bátran kegyelmes Istenünk trónusához. Ott majd részesülünk irgalmában, és segítő kegyelmet találunk a legnagyobb szükség idején” (Zsidók 4:16 NLT-fordítás, második kiadás). A kegyelem trónusánál nem fognak szidalmazni, megbüntetni vagy elutasítani. Amikor bűnünket Isten elé visszük, irgalmat és kegyelmet találunk nála.

Mi a különbség az irgalom és a kegyelem közt? Az irgalom megbocsátás mindazokért a tettekért, amelyeket a múltban követtél el. A kegyelem pedig az erő, amely a változáshoz segít a jövőben. Mindkettőre szükséged van. Szükséged van irgalomra mindazért, amit elhibáztál a múltban (megbocsátás). De kegyelem is kell, erő ahhoz, hogy változni tudj a jövőben. Isten megerősít, hogy amikor nyílt szívvel és alázattal fordulsz hozzá, akkor elnyered bocsánatát.

Hadd mondjam el, hogyan nem lehet elnyerni Isten bocsánatát:

Szükségtelen esdekelned Istennek. Ő sokkal inkább meg akar neked bocsátani, mint amennyire te akarod, hogy Ő megbocsásson neked. Nem kell könyörögnöd.

Nem alkudozhatsz, és nem lehet szándékod Istent megvesztegetni, például így: „Istenem, soha többé nem teszek ilyet! …. Ilyen/Olyan… életet fogok élni... 20 százalék tizedet fogok fizetni.”

Istennel ne alkudozz, ne akard őt megvesztegetni, és ne rimánkodj neki.

Egyszerűen csak higgy.

Miben kell hinned? Istennek a Zsidók 4:16-ban tett ígéretében.

Hogyan valósítod meg? Úgy, hogy megvallod a bűneidet. Aki megvallja bűnét, az nem azt mondja, hogy „Istenem, soha többé nem teszek ilyet”, hanem azt, hogy „Igazad van, Istenem, ez hiba volt. Nem volt helyes, amit tettem.”

A Biblia a Róma 5:1-ben így fogalmaz: „Mivel megigazultunk (azaz felmentést nyertünk bűneink alól, és Isten előtt ártatlannak lettünk nyilvánítva), hit által ragadjuk meg azt a tényt, hogy békességünk van Istennel… a mi Urunk, Jézus Krisztus által” (AMP-fordítás).

Mit jelent megigazultnak lenni? Azt, hogy „olyan, mintha sohasem vétkeztél volna.”

Nem szeretnél te is magadnak egy tisztára mosott szívet? Nem számít, mennyire mély a bűnöd szégyenfoltja, Isten képes azt eltávolítani.

Beszéljünk róla:

  • Hiszed, hogy Isten meg tudja bocsátani a legsúlyosabb bűnödet is? Miért igen, vagy miért nem?
  • Mi az, amin változtatnod kellene azzal kapcsolatban, ahogyan megvallod Istennek a bűneidet?
  • Ha hit által nyerjük el a megigazulást, mit gondolsz, miért kell mégis mindig megvallani a bűneinket?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.06.18.)

 

Szólj hozzá!

Az új kezdet bűnbánattal indul

2016. június 24. 03:00 - Lilla:)

 "Vizsgáljuk meg útjainkat. Forduljunk vissza Istenhez. Emeljük fel szívünket és kezeinket a Mennyei Atyához, és mondjuk: 'Vétkeztünk és engedetlenek voltunk.'" (Jeremiás siralmai 3:40-42,  NLT fordítás, második kiadás)

woodland-656969_960_720.jpg

Ahhoz, hogy az újrakezdés és a tiszta lelkiismeret ösvényére léphess, bűnbánatot kell tartanod. Először is nézd végig az életed minden egyes területét, és bánd meg a bűneidet.

Mit jelent a bűnbánat? Három dolgot:
Az első az, hogy vállalod a felelősséget a bűneidért. Második, hogy hátat fordítasz ezeknek a dolgoknak. A harmadik pedig az, hogy Istenhez és az ő kegyelméhez fordulsz.

 A Biblia ezt mondja: "Vizsgáljuk meg útjainkat. Forduljunk vissza Istenhez. Emeljük fel szívünket és kezeinket a Mennyei Atyához, és mondjuk: 'Vétkeztünk és engedetlenek voltunk.'" (Jeremiás siralmai 3:40-42, NLT ford., második kiadás)

 A bűnbánat nem azt jelenti, hogy megpróbáljuk megmagyarázni a bűneinket. Nem mondhatod valamire azt, hogy "nem volt nagy dolog." Igenis nagy dolog volt, különben nem emlékeznél rá. Nem mondhatod, hogy "már olyan régen történt", vagy hogy "ez csak egy szakasz volt az életemben, ami már elmúlt", sőt azt sem, hogy "mindenki ezt csinálja." Ez nem számít! Nem próbálhatod megmagyarázni vagy jelentéktelen dolognak beállítani a bűnt, nem kereshetsz kifogást arra, és nem hibáztatsz másokat miatta. Ez nem igazi bűnbánat.

 Fontos, hogy tudd: a gyógyulásod legnagyobb akadálya te magad vagy. Nem várhatsz Istenre; nem várhatsz senki másra. Isten meg akarja gyógyítani a problémás területet az életedben, de te akadályozod ebben.

 A Biblia azt mondja az 1János 1:8-ban: "Ha azt mondjuk, hogy nincsen bűnünk, önmagunkat csaljuk meg, és nincs meg bennünk az igazság." (NIV ford.)

 Meg szeretnél szabadulni az életedben lévő romboló és rossz dolgoktól, szokásoktól? Ez csak akkor lehetséges, ha nem csapod be többé magad. Kezdd azzal, hogy kíméletlenül őszinte vagy, és hogy felismered, valami nincs rendben, bármennyire is szeretnéd megmagyarázni azt, vagy kifogást találni rá.

A bűnt be kell ismerned, meg kell vallanod Istennek, és ki kell takarítanod az életedből.

Beszéljetek róla:

  • Mi az, amivel kapcsolatban úgy teszel, mintha nem is tudnál róla? Mi az, amivel kapcsolatban úgy teszel, mintha nem éreznél bűntudatot miatta? Mi az, amivel kapcsolatban úgy teszel, mintha nem is lenne bűn?
  • Nem gondolod, hogy itt az ideje annak, hogy végre foglalkozz ezekkel a dolgokkal és kitakarítsd ezeket az életedből? Milyen lépéseket teszel ma azért, hogy megbánd a bűneidet?
  • Mit gondolsz, Isten mit szeretne, hogy tegyél azután, hogy megbántad a bűneidet?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2016. 06. 17.)

Szólj hozzá!

Az első lépés a tiszta lelkiismeret felé

2016. június 23. 03:00 - csmsdvd

"Vizsgálj meg, Istenem, ismerd meg szívemet; próbálj meg, és ismerd meg aggodalmas gondolataimat. Mutass rá bennem bármire, ami sért téged, és vezess engem az örök élet ösvényén." (Zsolt 139:23-24, NLT fordítás)

 Az első lépés a tiszta lelkiismeret felé vezető úton az, hogy saját magunkról egy erkölcsi leltárt készítünk, vagy lelki-szellemi önvizsgálatot tartunk.

Ülj le Istennel egy csendes helyen, amikor nem sietsz, és mondd ezt: "Istenem, most szeretnék veled megbeszélni valamit. Készítek egy listát arról, ami rossz az életemben és ami elválaszt tőled. Segíts meglátnom azokat a dolgokat, amikről tudom, hogy rosszak, és azokat is, amikről nem tudom, hogy rosszak." Kérd Istent, hogy tisztítsa meg az elmédet és mutassa meg a bűneidet.

Imádkozhatsz a 139. Zsoltár 23-24. versei szerint is: "Vizsgálj meg, Istenem, ismerd meg szívemet; próbálj meg, és ismerd meg aggodalmas gondolataimat. Mutass rá bennem bármire, ami sért téged, és vezess engem az örök élet ösvényén."

Mondd ezt: "Istenem, lámpásoddal vizsgálj át. Találd meg bennem, ami összezavarja az életem és hátráltat engem."

Fontos, hogy elég időt szánj erre. Ne siesd el! Ne mondd azt, hogy " Istenem, van rá öt percem, hogy felfedd az összes eddigi bűnöm." Szánj rá elég időt, és írj le mindent!

Miért fontos, hogy leírd? Azért, hogy pontos és meghatározott legyen. Amikor kimondunk és leírunk valamit, rendeződnek a gondolataink is.  Te is mondd ki és írd le, amit gondolsz. Ha nem írtál még le valamit, akkor nem is gondolkodtál még el igazán arról.

Engedd meg, hogy feltegyek egy lényeges kérdést: Mennyire komolyan szeretnéd, hogy Isten megáldja az életed? Annyira, hogy kíméletlenül őszinte is tudnál lenni? Hajlandó vagy őszinte lenni Istennel? Hajlandó vagy őszinte lenni önmagaddal? És hajlandó vagy őszinte lenni másokkal is? Vagy továbbra is csak tagadsz?  A tagadás és Isten áldása nem férnek össze.

Ha komolyan gondolod, csak egy lépésre vagy a szabadulástól! Egy lépésre vagy attól, hogy olyan boldognak és tisztának érezd magad, mint eddig soha. Nagyon közel vagy, hogy megszabadulj azoktól a szokásoktól, fájdalmaktól és problémáktól, amik felkavarják az életed.

Ne halogasd ezt el! Semmi sem lehet fontosabb az életedben, mint az, hogy Isten megáldja azt. Szakíts rá időt még ma, hogy félrevonulj egy csendes helyre és lelki-szellemi önvizsgálatot végezz. Ez meg fogja változtatni az életed!

Beszéljetek róla:

  • Mi az, amiért nem érsz rá, hogy lelki-szellemi önvizsgálatot végezz?
  • Mit gondolsz, miért nem vagyunk őszinték sokszor Istennel, pedig tudjuk, hogy ő amúgy is mindent tud?
  • Hogyan tart vissza a félelem attól, hogy őszinték legyünk önmagunkkal a bűnünkkel, a szokásainkkal, a fájdalmainkkal és a problémáinkkal kapcsolatban? És hogyan tart vissza a büszkeségünk ettől?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2016.06.16.)

 

Szólj hozzá!

Isten megtör, aztán megsokszoroz

2016. június 22. 03:00 - torokaron

 

  „Dobd a kenyered a vízre, sok nap múlva megtalálod majd.” (Prédikátor 11:1, RSV fordítás)

 Bármit is adsz Istennek, ő megsokszorozza azt.

 Ha a képességedet adod neki, akkor a képességeidet fogja megsokszorozni. Ha az energiádat, akkor az energiádat. Ha az idődet adod neki, akkor az idődet, ha a pénzedet, akkor a pénzedet. És a kapcsolataidra is igaz ugyanez. Bármit is adsz Istennek, Ő azt megsokszorozva adja vissza neked.

 A Prédikátor 11:1 azt mondja: „ Dobd a kenyered a vízre, sok nap múlva megtalálod majd” (RSV fordítás).

 Van egy csoda a Bibliában, amit Jézus azért tett, hogy ezt az igazságot megtanítsa. Ötezer ember követte Jézust a sivatagba. Egész nap tanította őket, és a nap végére megéheztek. A tanítványok azt kérték Jézustól, hogy küldje el őket. Ehelyett Ő azt mondta nekik, hogy ők adjanak enni a sok embernek. Egészen biztos vagyok benne, hogy még a lélegzetük is elakadt, amikor ezt meghallották. Mit csinált itt Jézus? Próbára tette a hitüket. Azt akarta látni, hogy vajon hozzá fordulnak-e majd azért, hogy megkapják, ami az ötezer ember megetetéséhez szükséges.

 A hatalmas tömegben volt egy fiú, aki hozott magával egy kis elemózsiás csomagot ebédre, öt kis kenyeret és két szárított halat. Odahozta Jézushoz az ebédjét és azt mondta: „Uram, ezeket neked adom, használd.”

 Jézus fogta a kenyereket, imádkozott, aztán megtörte, megáldotta és megsokasította azokat. Tört a kenyérből és elkezdte megetetni az embereket. 5000 ember evett akkor! Ennek a csodának 5000 szemtanúja volt.

Ez a kis ebédcsomag nemcsak hogy elég volt 5000 ember megetetéséhez, még maradt is 12 kosárra való hal és kenyér.

 Isten mindig többet ad neked, mint amennyire szükséged lenne.  Ő többet ad, mint amennyire számítasz vagy mint amennyit el tudsz képzelni. Elvette, amit a fiú adott neki,  megtörte, megáldotta és használta.

 Ezt teszi Isten a te életedben is. A legnehezebb rész az, amikor megtör bennünket. De amikor Isten megtör téged, utána meg is áld. Megáld, és arra használ, hogy másokat is megáldjon rajtad keresztül.

 Beszéljetek róla:

  •     Mit vagy ma hajlandó odaadni Istennek?
  •     Miért fontos az, hogy átadd magad Istennek, hogy Ő aztán megtörjön téged?
  •     Mit gondolsz, Isten mit szeretne, hogy milyen hozzáállással adj neki?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2016.06.15.)

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása