Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten minden nap ad lehetőséget, hogy segíts másoknak

2017. június 11. 03:00 - K. Juc

150929142256_1_540x360.jpg

„Ne tartsd vissza a jót azoktól, akiknek szükségük van rá, amikor lehetőséged van segíteni!” (Példabeszédek 3:27 NIV fordítás)

Isten minden nap hoz eléd kisebb lehetőségeket, amikor segíthetsz a körülötted élőknek. Közben figyeli, hogyan reagálsz: önmagad körül forogsz vagy észreveszed, amikor valakinek egy bátorító szóra, vállveregetésre vagy más gyakorlati segítségre van szüksége (például, hogy elintézz helyette valamit).

A Biblia szerint: „Ne tartsd vissza a jót azoktól, akiknek szükségük van rá, amikor lehetőséged van segíteni!” (Példabeszédek 3:27) Nem mindig lesz lehetőséged segíteni. Ezért amikor ilyen helyzet adódik, alkalmazd a Nike módszerét: Csak csináld! Biztosan vannak olyan emberek az életedben, akikkel kapcsolatban már eszedbe jutott, hogy segítened kellene nekik. A szándékaid nagyon is jók, de eddig még nem tettél semmit. Miért nem?

Nem cselekedtél azonnal.

Sokszor kifogásokat keresünk, melyek közül az egyik leggyakoribb: „Majd segítek, ha a dolgok kicsit lenyugszanak”. Tudod mit? Ilyen sosem lesz. Ha szeretnél jót tenni, annak most van itt az ideje. A Biblia szerint: „Ha tökéletes körülményekre vársz, sosem fogsz semmit elvégezni.” (Prédikátor 11:4, TLB fordítás).

Tegyél jót még ma, mert nem vehetjük biztosra, hogy eljön a holnap.

Jézus ezt mondta: „Mindannyiunknak gyorsan kell teljesítenie a feladatot, amit Ő adott nekünk, aki engem elküldött, mert már nincs sok idő sötétedésig, amikor minden munkának vége szakad." (János 9:4, TLB fordítás)

Isten mindannyiunk számára adott feladatokat, az életünk ideje pedig egyre csak fogy. Ne várj a tökéletes körülményekre, inkább minden nap keresd a lehetőségeket! Te vagy Isten ajándéka másoknak, hogy segíts nekik és bátorítsd őket.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen kifogásokat hallottál már, amikor valaki nem tett azonnal jót?
  • Fel tudsz idézni egy olyan alkalmat vagy időszakot, amikor szerettél volna jót tenni, de addig vártál, míg már nem volt rá lehetőséged?
  • Miként kér Isten arra, hogy jót tegyél valakivel? Mit tehetnél ma azért, hogy ezt megvalósítsd? 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.06.04.)

Szólj hozzá!

Mi a vészforgatókönyved kisértés esetén?

2017. június 10. 03:00 - csmsdvd

„Fuss el mindezektől a gonosz dolgoktól!" (1Tim 6:11b, NLT fordítás)

Alig néhány hete beszéltem a kísértésről, ma szeretném folytatni.

Amikor kísértésnek, csábításnak vagyunk kitéve, szükségünk vagy egy vészforgatókönyvre, egy menekülési tervre.

A Biblia azt mondja, hogy a kísértő helyzetből gyorsan ki kell lépni. Azaz, olyan megelőző stratégiát kell kifejlesztenünk, amivel a kísértés csapdáját el tudjuk kerülni. Szükségünk lesz a terv kifejlesztésénél egy „vész esetén megnyomni" gombra is, ami a kísértés váratlan helyzetében használható. Például amikor a tévét nézed és hirtelen egy csábítást érzel, mit teszel?

A Biblia az mondja, hogy fuss!

Pál Timóteushoz írt első levelében, a 6:11-ben ezt írja: „Fuss el mindezektől a gonosz dolgoktól!" (1Tim 6:11b, NLT fordítás).

Ki kell lépned belőle. Legyen az egy csábítás a korrupcióra. Legyen az egy szexuális kísértés. A válaszod mindig ugyanaz kell legyen. Szállj ki, lépj ki! Sose érvelj a kísértés ellen. Veszíteni fogsz. Az érzelmek elragadnak, mert az érzelmek nem logikusak.

Évekkel ezelőtt, amikor ifjúsági lelkész voltam, azt mondtam a gyerekeknek: „Ne az autó hátsó ülésén döntsd el, hogy szűz maradsz és a házasságig ártatlan leszel." Sokkal előbb kell elhatároznod, hogy a házasságig érintetlen maradsz. Amikor már az autó hátsó ülésén találod magad, már a felfokozott érzelmek és nem a terveid irányítanak. Akkor már közbelépnek a hormonok és elárasztanak.

Ezért kérlek, szánjál időt arra, hogy legyen krízisterved a kísértés legyőzésére. Ne állj ellen, hanem váltsd le, lépj ki belőle! Válts másik csatornára, szállj ki! Ez a legrövidebb út.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mi a vészforgatókönyved arra a kísértésre ami most éppen foglalkoztat?
  • Milyen helyzeteket kell elkerülnöd, hogy távol maradj a kísértéstől?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.06.03.)

Szólj hozzá!

A késlekedő engedelmesség engedetlenség

2017. június 09. 03:00 - Szíj Melinda

„Halogatás nélkül sietek megtartani parancsolataidat.”  (Zsoltárok 119:60 GNT fordítás)

ill_think_about_it.png

A Biblia tele van életvezetési útmutatásokkal, melyeket Isten parancsolatainak nevez. Isten elvárja tőlünk, hogy halogatás nélkül megtartsuk parancsolatait.

Képzelj el egy szülőt, aki megkéri gyermekét, hogy tegyen meg valamit, mire ő ezt válaszolja: „Még meggondolom.”

Vajon nem lennének ennek következményei?

Pedig mi is állandóan így viselkedünk Istennel. Isten kinyilatkoztatja felénk akaratát és felszólít, hogy tegyünk meg valamit, mire mi azt feleljük: „Még meggondolom.”

Pedig nincs ilyesmire felhatalmazásunk, ahogy a gyermeknek sincs, aki „még meggondolom” válasszal hárít a szülőjének. Ám ha a világmindenség Teremtője szólít fel, hogy tegyünk meg valamit, ő elvárja, hogy azt – azonnal tegyük meg. Minden szülő tisztában van vele, hogy a késlekedő engedelmesség engedetlenség!

A Biblia így fogalmaz: „Halogatás nélkül sietek megtartani parancsolataidat.” (Zsoltárok 119:60, GNT fordítás).

Tehát mi az, amivel Isten megbízott, és te még hozzá sem kezdtél? Mire vársz? Isten teljes szívéből a legjobbat akarja neked. Eredj hát, és tedd meg azt, amit kér tőled.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Volt már olyan tapasztalatod a múltban, amikor vonakodva engedelmeskedtél Istennek, és ez súlyos következményekkel járt? Mi történt?
  • Milyen feladatra hívott el Isten, amelynek teljesítésében még tétovázol?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.06.02.)

Szólj hozzá!

Nem számít mi történt, Isten az ő dicsőségére tudja használni a múltad

2017. június 08. 03:00 - Lilla:)

"Mindenki vizsgálja meg saját tetteit; ezután képes lesz megállapítani saját értékét; nem kell másokhoz hasonlítsa magát." (Galata 6:4., Knox fordítás)

 

A legjobb módja annak, hogy rájöjj, hogyan akar használni téged Isten a jövőben az, ha megnézed hogyan használt a múltban.

Isten nem szeretné ha elpazarolnád a múltad, Isten használni akarja.

A Biblia azt mondja: "Mindenki vizsgálja meg saját tetteit; ezután képes lesz megállapítani saját értékét; nem kell másokhoz hasonlítsa magát." (Galata 6:4., Knox fordítás)

Ez nem arról szól, hogy mit csinálnak jól a szüleid, vagy mit csinál jól a házastársad. A Biblia azt mondja, hogy a saját tetteinket kell megvizsgálnunk.

Hogy is állj neki? Íme egy egyszerű feladat a kezdéshez:

Szánj rá egy fél órát a héten. Ülj le egy papírral és oszd fel egy-egy vonallal. hogy minden 10 évedre jusson egy hasáb. Próbálj leltárt készíteni az életedről. Vizsgáld meg saját tetteidet.

Miben voltál jó az életed egyes szakaszaiban? Mi volt az, amit élveztél? Mindegyik fontos.

Figyeld a mintákat. Ha jó voltál valamiben fiatalon, akkor valószínűleg még mindig az vagy.

Használd fel azt, amit tanultál magadról arra, hogy segítsen megérteni, mit szeretne Isten kezdeni az életeddel.

 

Segítő kérdések beszélgetéshez és elmélkedéshez:

  • Miért fontos, hogy ne hasonlítsuk össze saját tálentumainkat másokéval?
  • Mik azok a dolgok, amikben régen jó voltál, de ma már nem csinálod? Mit gondolsz, miért változott meg a helyzet?
  • Mit gondolsz, miért hagyjuk abba néha azoknak az ajándékainknak és tálentumainknak használatát, amikben fiatalon aktívak voltunk?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.06.01.) 

Szólj hozzá!

Senki más nem tudott volna azzá alkotni, aki vagy

2017. június 07. 03:00 - Benjoe70

Te alkottad veséimet, anyám méhében te szőtted a testem.” (Zsolt. 139:13, SZIT fordítás)

fazekas.jpg

Isten életed minden napját megtervezte. Mielőtt az első lélegzetvételed megtörtént, Isten már tudta életed minden egyes eseményét.

Jóval azelőtt, hogy a szüleid egyáltalán elterveztek téged, Isten gondolataiban már szerepeltél. Nem a sorson múlt, nem a szerencsén vagy a véletlenen, hogy te most, ebben a pillanatban lélegzel.

Azért vagy most életben, mert Isten azt akarta – minden erősségeddel és gyengeségeddel együtt – hogy élj.

Akár jók, akár rosszak, vagy akár közömbösek voltak a szüleid, Isten őket használta, mert ők rendelkeztek pontosan azzal a DNS-sel, ami ahhoz kellett, hogy megalkossanak téged. Isten akarta, hogy élj. Az idők kezdete óta Istennek terve van az életeddel – és okkal akarta, hogy élj.

Senki más nem tudott volna azzá alkotni, aki vagy.

A Biblia azt mondja: Te alkottad veséimet, anyám méhében te szőtted a testem. Áldalak, amiért csodálatosan megalkottál, és amiért csodálatos minden műved. Lelkem ismered a legmélyéig, létem soha nem volt rejtve előtted. Amikor a homályban keletkeztem, és a föld mélyén elindult életem, szemed már látta tetteimet, s könyvedben mind felírta őket. Meghatároztad napjaimat, mielőtt még egy is megjelent belőlük.” (Zsolt. 139:13-16, SZIT fordítás)

Isten bizalmasan részese volt a születésednek. Szeretett akkor és szeretni fog örökké. Bár a szüleid hozzájárultak a DNS-edhez, Téged Isten alkotott. Nem csak egy újabb megszületett csecsemő voltál. Isten személyesen tervezte meg a születésed.

Isten mesterműve vagy. Okkal teremtett téged; hogy beteljesítsd a céljait ebben a világban.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mi a véleményed arról az igazságról, hogy Isten akarta, hogy élj? Milyen módon tudod mindezt hasznosítani az életedben?
  • Senki más nem tudott volna azzá alkotni, aki vagy. Van az életednek olyan területe, amikor nem vagy önmagad? Mit gondolsz, miért engedi meg Isten, hogy ilyesmi történjen?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.05.31.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása