Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az elégedettséget tanulni kell

2020. március 03. 03:00 - Besther

20200303.jpg

„Amid van, és aki vagy, azt nem mind Istentől kaptad ajándékba? Akkor mi értelme ennek az egész összehasonlítgatásnak és versengésnek? Mindened megvan már, amire szükséged van” (1Kor 4,7 The Message fordítás).

Ahelyett, hogy arra figyelnénk, hogy mi az, amink nincs, és mi az, ami nem történt meg velünk, hálásak lehetünk azért, amink van. Ez számomra nem természetes, és valószínűleg neked sem. Sőt még Pál apostolnak sem volt az, aki azt mondta: „Megtanultam, hogy elégedett legyek.” Elégedettnek lenni egy tanulási folyamat.

A Biblia ezt mondja Pál első levele a korinthusiakhoz 4. részének 7. versében: „Amid van, és aki vagy, azt nem mind Istentől kaptad ajándékba? Akkor mi értelme ennek az egész összehasonlítgatásnak és versengésnek? Mindened megvan már, amire szükséged van" (The Message fordítás).

Az irigység azon a mítoszon alapszik, hogy még több dolog kell a boldogságodhoz. Az irigység mindig másokra tekint, és azt kérdezi: „Miért nekik? Ők miért érdemlik meg? Én is megérdemlem azt, ami nekik van.” A hála viszont ezt mondja: „Miért én? Miért adta ezt Isten nekem? Áldott vagyok, mert – bár nem érdemlem meg, mégis – megkaptam, amim van.” Ilyenkor teljesen más a nézőpontunk.

Mindannyian harcolunk az irigységgel, de nehéz ezt beismerni, mert ez egy gonosz érzés. Amikor irigykedsz, azt akarod, hogy a másiknak ne sikerüljön valami, mert jobban érzed magad, ha a másiknak sincs több, mint neked. Ez borzasztó, nem? Ha megtanulnánk hálásnak lenni azért, amink van, akkor meg tudnánk szabadulni az irigység érzésétől. 

Fontos tudni és megérteni azt is, hogy az irigység nem egyenlő azzal, hogy valakinek van egy vágya, egy álma vagy egy célja. Az jó, ha ezek vannak. Az irigység nem az, hogy örömmel vársz vagy remélsz valamit, hogy megtörténik majd az életedben, de még az sem, hogy van egy bizonyos dolog, amit szeretnél. Az irigység inkább az, amikor neheztelsz egy másik emberre, akinek már megvan, amire te vágysz, vagy aki már elérte azt a célt, amit te még nem értél el. Az irigység azt mondja, addig nem lehetsz boldog, amíg meg nem kapod, vagy el nem éred, amire vágysz. Irigynek lenni azt jelenti, hogy nem vagyunk hálásak azért, amink van.

Pedig a Biblia azt mondja, hogy már most több mindenünk van, mint ami szükséges, és jóval több annál, mint amit megérdemlünk. Minden jó dolog az életünkben Istentől kapott ajándék, és ő dönti el, hogy mikor és hogyan áld meg minket. Rajtunk az múlik, hogy eldöntsük: hálásak leszünk, és a lehető legtöbbet hozzuk ki abból, amit kapunk.

A prédikátor könyve 6. fejezetének 9. verse azt mondja: „Jobb elégedettnek lenni azzal, amink van, mint mindig mást akarni” (GNT fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • „Amikor irigykedsz, azt akarod, hogy a másiknak ne sikerüljön valami, mert jobban érzed magad, ha a másiknak sincs több, mint neked.” Ez az állítás mennyire motivál arra, hogy megvizsgáld az irigységet, amit mások felé érzel?
  • Mondj egy példát arra, hogy a gyakorlatban hogyan lehet megvalósítani azt, hogy minden nap hálás lehetsz!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.02.25.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása