Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az elégedettség a lelki érettség jele

2023. február 26. 03:00 - papk

pexels-pixabay-269138_1.jpg

"Jobb megelégedni azzal, amid van, mint mindig valami másra vágyni” (Prédikátor 6,9 GNT fordítás)

Siránkozás helyett, légy inkább hálás. Panaszkodás helyett, emlékezned kell arra, hogy minden Isten ajándéka.

A Biblia azt mondja a Korinthusiakhoz írt 1. levél 4. fejezetében, a 7-8 versben: „Nem Isten ajándéka-e minden, ami vagy, és minden, amid van? Tehát mi értelme az összehasonlítgatásnak és versengésnek? Már megvan minden, amire szükséged van.” (Message fordítás).

Az irigység mindig azt kérdezi: „Miért ők? Miért jobb az ő egészsége? Miért neki van munkája és férje, nekem pedig egyik sincs?

A hála azt kérdezi: „Miért pont én? Miért én ihatok tiszta vizet, ha a világ nagy része nem? Én miért nem vagyok üldöztetés alatt? Miért nem engem vetnek börtönbe a hitemért?”

Az irigység azon a tévhiten alapszik, hogy több kell, ahhoz, hogy boldogabb legyél. De ez egyszerűen nem igaz. A boldogság döntés kérdése. Ha most nem vagy boldog, többel sem leszel elégedett. Sok bizonyságot tudnék mondani olyan emberekről, akiknek sokkal többjük van, mint neked, de ez nem teszi őket boldogabbá. Annyira vagy boldog, amennyire elhatározod.

A Prédikátor könyvének 6. fejezet 9. versében a Biblia azt mondja: „Jobb megelégedni azzal, amink van, mint mindig valami másra vágyni” (GNT fordítás). Ezt nevezik elégedettségnek – és ezt mindannyiunknak meg kell tanulnunk.

Miért? Mert természeténél fogva senki sem elégedett! Az elégedettség nem jön természetesen. De az érett ember tud elégedett lenni. A kisgyerekek elégedetlenek. Hacsak nem megy minden az ő akaratuk szerint, akkor nem elégedettek. Az érettség azt jelenti, hogy megtanulsz elégedettnek lenni akkor is, amikor a dolgok nem úgy mennek, ahogyan te akarod. Jobb elégedettnek lenni azzal, amid van, mint mindig valami többre vágyni.

Hadd pontosítsam. Az irigység nem vágy, mert a vágy jó. Az irigység nem ambíció, mert az ambíció jó. Légy ambiciózus, és dolgozz jó dolgokért. Az irigység nem álom; kell, hogy legyen egy álmod az életedre. Az irigység nem tűz ki célokat. Az álmok, ambíciók, a célok és a vágyak mind olyan dolgok, amiket Isten helyez beléd.

Az irigység azt jelenti, hogy neheztelsz másokra, akiknek már van valamije, és elhiszed azt a hazugságot, hogy te nem lehetsz boldog addig, amíg te is meg nem kapod ezeket. Ehelyett inkább tanulj meg hálásnak lenni azért, aki vagy és amid van! Mindez Isten ajándéka.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit tehetsz ma, hogy gyakorold a hálaadást?
  • Amikor kísértést érzel, hogy neheztelj valakire azért, amije van, vagy azért, hogy ő kicsoda, hogyan tudod az irigységet hálává változtatni?
  • Mit gondolsz, Isten miért adta döntésnek a boldogságot, ahelyett, hogy mindenki állandóan csak boldogságot érezne?

Mit választasz Jézussal kapcsolatban?

A Biblia azt mondja, hogy csak úgy juthatsz a mennybe, ha bízol Istenben és az ő Fiában, Jézus Krisztusban. Nem érdemelheted ki az utat a mennybe: „Hiszen kegyelemből van üdvösségetek, hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék." (Efézus 2. 8-9).

Ha készen állsz arra, hogy életedet Jézusnak szenteld, kezd ezzel az imával:

„Kedves Istenem, megígérted, hogy ha hiszek a Fiadban, Jézus Krisztusban, mindent, amit valaha hibáztam, megbocsátasz, megismerem életem célját, és egy nap befogadsz örök otthonodba a mennybe.

Megvallom, hogy vétkeztem, és megbocsátásodat kérem. Hiszem, hogy Jézus azért halt meg, hogy elvegye a bűneimet, és hogy te feltámasztottad őt halottaiból. Bízni akarok Jézusban, mint Megváltómban, és a mai naptól fogva Uramként akarom követni őt. Vezesd életemet, és segíts beteljesíteni akaratodat. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha imádkoztál, hogy elfogad Jézust, kérlek, írj nekem (angolul) a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem. Szeretnék neked néhány ingyenes anyagot küldeni, amelyek segítenek elindulni Jézussal.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.02.19.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása