Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az egészséges döntéseid tisztelik Istent

2022. május 21. 03:00 - Anika Enikő

“Tehát akár esztek, akár isztok, vagy bármit tesztek, mindent az Isten dicsőségére tegyetek." 1Korinthus 10,31 (NIV)

Tudtad, hogy tisztelheted Istent  ​​és hasznodra válhat, ha jól kezeled a testedet? Ha egészséges döntéseket hozol, azzal tiszteled Istent, hisz gondoskodsz az általa teremtett testről. És ajándékokat is adsz magadnak, például annak esélyét, hogy bőven lesz energiád, éles marad az elméd, ragyogó a mosolyod és erős a tested.

A Biblia azt mondja: “Tehát akár esztek, akár isztok, vagy bármit tesztek, mindent az Isten dicsőségére tegyetek." 1Korinthus 10,31 (NIV)

Az egészséges döntések meghozatala azonban nem mindig könnyű. Ezt első kézből tanultam meg. Gyermekkorom minden boldog emléke az ételhez kötődik. De életem minden szomorú emléke is az ételhez kapcsolódik. És ez igaz minden emlékre a két véglet között! Az étel olyan dolog, amelyre gyakran egészségtelen mértékben támaszkodtam. Ezért hívnak "Tészta" Ricknek!

Az évek során három okot fedeztem fel, arra nézve, hogy miért nehéz elköteleződni az egészséges életmód mellett.

Az akaraterőre támaszkodsz. Az akaraterő rövid távon fantasztikus. De mindaddig, amíg az akaraterőre támaszkodsz egy egészséges cél elérése érdekében, olyasmire kényszeríted magad, amit az agyad természetes úton nem akar megtenni. Éppen ezért az akaraterő önmagában kimerítő. Egyszerűen a saját energiádnál többre van szükséged.

Rossz a motivációd. A legtöbb ember számára nem elég motiváció olyan célt kitűzni, ami csak "róla" szól. Nem tudom megmondani, hány diétát kezdtem el egyszerűen azért, mert jól akartam kinézni, jól érezni magam és hosszabb ideig élni. Nincs ezekkel a dolgokkal semmi baj; ezek jogos célok. De az egészségügyi céljaidnak ennél sokkal mélyebbre kell menniük. A jó fizikai kondíciónak lelki jelentősége van.

Megpróbálsz egyedül változtatni. Nem arra lettél teremtve, hogy egyedül menj keresztül az életen. Nem mondhatod csak úgy: „Egy napon megváltozom.” Ha egyedül tudnál változtatni, már megtetted volna. De nem tudsz, tehát nem is fogsz. Segítségre van szükséged. Közösségre lettél teremtve.

Tehát, ha az akaraterő, a rossz indítékok és az önálló változtatási kísérlet nem működik, akkor mi működik?

Először is támaszkodj Isten erejére. Bármi legyen is a gyengeséged, valószínűleg életed végéig küzdeni fogsz vele. Tehát többre lesz szükséged, mint a saját erőfeszítéseidre és indítékaidra, hogy elérd a céljaidat. Be kell kapcsolódnod Isten hatalmába. A Biblia azt mondja: „Az én kegyelmemre van szükséged. Erőm a gyengeségben hat a legjobban” (2Korinthus 12,9 NLT).

Másodszor, keress egy partnert vagy egy edzőt, aki támogat és elszámoltat. A Saddleback gyülekezetben mindenkit arra biztatunk, hogy csatlakozzon egy kis csoporthoz – mert egyedül, illetve egymagadban nem tudod elkötelezni magad az egészséges döntések meghozatala mellett. A Biblia azt mondja: „Segítsétek egymást terheitek hordozásában, hisz így követitek Krisztus tanításait” (Galata 6,2 GW).

Mivel Isten teremtett téged, azt akarja, hogy úgy kezeld a testedet, hogy azzal dicsőséget szerezz neki – és ez segít neked egészségessé válni!

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mondj példát egy egészséges választásra, amely dicsőséget és tiszteletet hoz Istennek. Mi a példa egy egészségtelen választásra, amely nem hoz dicsőséget és tiszteletet Istennek?
  • Írj le egy időszakot, amikor az akaraterődre támaszkodtál egy egészségügyi cél elérése érdekében. Mi volt az eredmény?
  • Mi az a konkrét egészséges változtatás, amit végre kell hajtanod az életedben? Kit kérhetsz meg arra, hogy vonjon felelősségre ezért az egészséges döntésért?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2022.05.14)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása